Care vor fi cele mai tranzitate frontiere în perioada Sărbătorilor de iarnă

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) informează că, în perioada Sărbătorilor de iarnă, cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei vor fi cele aflate la graniţa cu Ungaria şi Republica Moldova, anul trecut graniţele României fiind tranzitate de 2,7 milioane de persoane.

148 afișări
Imaginea articolului Care vor fi cele mai tranzitate frontiere în perioada Sărbătorilor de iarnă

Care vor fi cele mai tranzitate frontiere în perioada Sărbătorilor de iarnă (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

"Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei vor fi cele aflate la graniţa cu Ungaria, dar şi cele cu Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia pot înregistra creşteri ale traficului, fapt pentru care, la nivelul Poliţiei de Frontieră Române, au fost dispuse o serie de măsuri, menite să fluidizeze traficul şi să reducă timpii de aşteptare", se arată într-un comunicat al IGPF.

Aproximativ 2.600 poliţişti de frontieră vor desfăşura, zilnic, în această perioadă, activităţi de supraveghere şi control a frontierei de stat.

"Apropierea sărbătorilor de iarnă readuce în ţară mulţi dintre cetăţenii români aflaţi în străinătate, pentru a-şi petrece aceste zile împreună cu familia şi rudele, dar şi cetăţeni străini care doresc să-şi petreacă zilele de vacanţă în România. De asemenea, mulţi cetăţeni români şi-au planificat petrecerea acestor zile în străinătate", arată sursa citată.

Ca urmare a acestui fapt, în luna decembrie, în punctele de trecere a frontierei, se înregistrează o creştere a traficului de persoane şi mijloace de transport, sens în care, pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră Română a luat toate măsurile necesare astfel încât tranzitul să se efectueze în condiţii normale.

Punctual, pentru realizarea unui control de frontieră eficient şi fluent, conducerea Poliţiei de Frontieră Române a dispus întreprinderea următoarele măsuri: suplimentarea personalului care-şi desfăşoară activitatea la controlul documentelor, respectiv creşterea numărului arterelor de control din punctele de frontieră, pe sensul de intrare sau ieşire din ţară, dacă situaţia o impune; constituirea unei rezerve de personal, atât la sediul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, cât şi în cadrul structurilor teritoriale, formată din ofiţeri specializaţi care vor fi pregătiţi să acţioneze, dacă este necesar; asigurarea unei supravegheri sporite a frontierei de stat, prin aplicarea măsurilor legale pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere; menţinerea în stare de operativitate a tuturor mijloacelor de comunicaţii şi informatică şi pregătirea personalului din subordine în vederea asigurării intervenţiei rapide în zona de competenţă, pentru rezolvarea unor eventuale situaţii deosebite; intensificarea relaţiilor de conlucrare şi colaborare cu celelalte structuri ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, cu autorităţile de frontieră ale statelor vecine, precum şi cu administraţia publică locală.

În luna decembrie 2011, frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 2.700.000 de persoane, din care 2.240.000 au fost cetăţeni aparţinând UE. Dintre acestea, aproximativ 1.440.000 treceri au fost pe sensul de intrare în ţară (1.220.000 cetăţeni UE şi 220.000 cetăţeni non-UE).

Cele mai tranzitate au fost punctele de trecere din vestul şi estul ţării. Astfel, prin punctele de trecere de la frontiera comună româno-ungară au trecut graniţa, în ultima lună a anului trecut, peste 1.200.000 persoane. Următoarea frontieră din punct de vedere al traficului, în luna decembrie 2011, a fost graniţa româno-moldoveană, cu 335.000 treceri persoane, urmată de frontiera cu Bulgaria (209.000) şi Serbia (205.000). De asemenea, valori ridicate de trafic s-au inregistrat si prin punctele de trecere aeroportuare, peste 560.000 de persoane.

Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră Română recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitarilor doar a unora dintre acestea, din cauza numărului mare de călători, într-un timp foarte scurt.

În condiţiile în care, conform estimărilor, cele mai tranzitate puncte de trecere vor fi cele de la frontiera cu Ungaria, Bulgaria şi Serbia, IGPRF indică punctele de frontieră existente la aceste graniţe.

Pe frontiera româno-ungară, pe raza judeţului Timiş: PTF Cenad - Kiszombor; pe raza judeţului Arad: PTF Nadlac - Nagylak; PTF Turnu - Batonnya; PTF Vărşand – Gyula, pe raza judeţului Bihor PTF Salonta - Mehkerek; PTF Borş - Artand; PTF Valea lui Mihai - Nyirabrany; PTF Săcuieni – Letavertes, pe raza judeţul Satu Mare: PTF Urziceni - Vallaj; PTF Petea – Csengersima.

Pe frontiera româno-bulgară: pe raza judeţului Giurgiu PTF Giurgiu; pe raza judeţului Constanţa PTF Vama Veche; PTF Ostrov - Silistra, PTF Negru Voda-Kardam; pe raza judeţului Dolj PTF Bechet, PTF Calafat.

Pe frontiera româno-sârbă: pe raza judeţului Timiş: PTF Moraviţa – Vatim; PTF Jimbolia – Srpska Crnja; pe raza judeţului Caras Severin: PTF Naidăş - Kaludjerovo; pe raza judeţului Mehedinţi: PTF Porţile de Fier I – Djerdap.

Numărul unic de apel al Poliţiei de Frontieră Române este 021.9590, inspectoratul reamintind tuturor participanţilor la traficul transfrontalier că, în situaţia în care sunt nemultumiţi de modul în care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, pot apela, iar aspectele semnalate vor fi preluate de către poliţiştii de frontieră care vor acţiona în consecinţă, legal, de la caz la caz.

IGPF precizează că informaţii privind punctele de trecere a frontierei sunt disponibile pe pagina de internet a Poliţiei de Frontieră Române www.politiadefrontiera.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici