Carmen Bejan a cerut în septembrie cumpărarea unui medicament cu posibil risc de malformaţii fetale

Carmen Bejan a cerut şi i s-a aprobat, în septembrie 2011, cumpărarea unui medicament pentru tratarea unei infecţii urinare, contraindicat în primul trimestru al sarcinii şi cu un posibil risc de malformaţii fetale, însă cauzele decesului copilului nu pot fi precizate, informează MJ.

523 afișări
Imaginea articolului Carmen Bejan a cerut în septembrie cumpărarea unui medicament cu posibil risc de malformaţii fetale

Carmen Bejan (Imagine: Alin Matei/Mediafax Foto)

Specialiştii din cadrul Direcţiei Medicale şi Direcţiei Siguranţa Deţinerii şi Regim Penitenciar au verificat modul de aplicare a regimului de detenţie, respectiv acordarea drepturilor la vizită, pachete, alimentaţie şi asistenţă medicală în cazul persoanei private de libertate Carmen Şatran (Bejan), la cerera ministrului Justiţiei, Titus Corlăţean.

În urma verificărilor făcute, s-a stabilit că deţinuta şi-a cumpărat din fonduri proprii, în septembrie 2011, medicamentul Ciprofloxacin, pentru tratarea unei infecţii urinare.

"În luna septembrie 2011, a cerut şi i s-a aprobat, cumpărarea din fonduri proprii a unui medicament (Ciprofloxacin) pentru tratarea unei infecţii (urinare), medicament contraindicat în primul trimestru al sarcinii (cu posibil risc de malformaţii fetale)", se arată într-un comunicat transmis agenţiei MEDIAFAX.

Echipa de control a mai constatat că deţinuta a refuzat în octombrie, când s-a stabilit că este gravidă, regimul alimentar distrofic cu un supliment acordat pentru gravide (860 de calorii), solicitând regim vegetarian.

În raportul întocmit în urma verificărilor se mai arată că în perioada ianuarie-aprilie 2012 au fost efectuate cinci ecografii, la care nu s-au constatat anormalităţi ale sarcinii.

Potrivit MJ, în urma condamnării pentru săvârşirea infracţiunii de omor, Carmen Bejan a început executarea pedepsei în regim de maximă siguranţă la Penitenciarul Arad, în martie 2011, fiind internată în Spitalul Penitenciar Bucureşti Rahova, pentru o evaluare medicală amănunţită, iar în august 2011 a revenit la Penitenciarul Arad.

În octombrie 2011, după ce s-a constatat că este gravidă, s-a decis includerea sa în regim închis de executare a pedepsei cf. art. 21 din Legea 349/2002: "Femeile însărcinate...vor executa pedeapsa privativă de libertate în regim închis, pe perioada cât durează cauza care a impus neaplicarea regimului de maximă siguranţă".

"După modificarea regimului de detenţie, persoana a fost mutată într-o cameră corespunzătoare noii situaţii, ţinându-se cont de faptul că era gravidă. Camerele de detenţie în care a fost cazată nu au fost supra-aglomerate, persoana având mereu la dispoziţie un pat individual. La Spitalul Penitenciar Bucureşti Rahova, pacienta a fost internată într-un salon cu trei paturi, dotat cu grup sanitar propriu", se arată în comunicat.

Echipa de control a mai stabilit că, din martie 2012, Bejan a fost mutată în secţia de infirmerie, pentru a fi sub supravegherea personalului medical, fiind consultată periodic, din punct de vedere medical, atât de către medicii penitenciarului, cât şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

În luna mai, pentru că se apropia termenul la care urma să nască, a fost recomandată internarea în Spitalul Penitenciar Bucureşti Rahova.

"În perioada ianuarie-aprilie 2012, au fost efectuate cinci ecografii care nu au constatat anormalităţi ale sarcinii", se precizează în comunicat.

În seara zilei de 22 mai, ea a fost internată la Maternitatea Bucur, urmare a apariţiei contracţiilor uterine dureroase, iar în urma unei ecografii au apărut suspiciuni de malformaţii congenitale ale fătului şi s-a decis transferarea pacientei la Spitalul Clinic de Urgenţă Universitar Bucureşti, unde pacienta a născut prin cezariană, în 25 mai, un făt viu cu malformaţii, care a decedat ulterior.

"Referitor la cererile de întrerupere a executării pedepsei, acestea au fost respinse de Judecătoria Arad, Tribunalul Arad şi Curtea de Apel Timişoara. Instanţa a respins cererea ca nefondată, apreciind că «sarcina petentei este una cu evoluţie normală, fără vreun risc constatat medical, executarea pedepsei până la acest moment nu a afectat în nici un mod sarcina, petenta putând deci continua executarea pedepsei chiar şi în această situaţie...Penitenciarul a asigurat condiţii corespunzătoare în limitele stabilite de lege pentru condamnatele aflate în situaţia sa»", se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, femeia a primit vizite de la rude, ocazii cu care a primit diverse pachete cu alimente, dulciuri, băuturi răcoritoare, legume şi fructe şi a putut să facă diverse cumpărături de la punctul comercial din incinta secţiei unde îşi executa pedeapsa.

"Persoana a fost monitorizată şi evaluată medical periodic la fel ca în cazul unei sarcini cu evoluţie fiziologică normală. De la începutul sarcinii şi până la internarea în Spitalul Penitenciar Bucureşti Rahova, au fost efectuate cinci ecografii de către medici specialişti de obstetrică-ginecologie din reţeaua Ministerului Sănătăţii. Niciuna din aceste investigaţii clinice nu a ridicat suspiciunea unei sarcini cu risc", precizează MJ.

Potrivit sursei citate, cauzele malformaţiilor fătului şi respectiv, decesului acestuia, nu pot fi precizate în prezent, fiind necesare un examen necroptic al fătului, precum şi analize de specialitate pentru ambii părinţi.

Fosta studentă la Medicină, condamnată pentru participarea la uciderea şi tranşarea unui bărbat, a fost adusă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti în noaptea de 22 spre 22 mai. Ea a născut la scurt timp după ce a fost adusă la spital, însă copilul a decedat din cauza unor malformaţii.

Copilul născut de Carmen Bejan a fost o fetiţă care avea malfomaţii la plămâni şi la inimă şi care a supravieţuit doar o oră după venirea pe lume, au precizat surse medicale.

Medicii legişti de la Institutul Naţional "Mina Minovici" din Capitală au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că bebeluşul avea anomalii congenitale incompatibile cu viaţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici