Carnea de porc cu dioxină afectează sănătatea doar dacă este consumată continuu

Carnea de porc contaminată cu dioxină poate avea efecte asupra sănătăţii populaţiei doar dacă este consumată continuu, timp de câteva luni, iar în astfel de situaţii pot fi afectate pielea şi ficatul, a declarat, miercuri, directorul general pentru Siguranţa Alimentelor din ANSVSA, Liviu Rusu.

1524 afișări
Imaginea articolului Carnea de porc cu dioxină afectează sănătatea doar dacă este consumată continuu

Carnea de porc cu dioxină afectează sănătatea doar dacă este consumată continuu (Imagine: Mediafax Foto)

Directorul general pentru Siguranţa Alimentelor, Liviu Rusu, a spus că, potrivit notificărilor primite de la Comisia Europeană, nivelul dioxinei din carnea contaminată care provine din Irlanda este de la 20 până la 100 de ori mai mare decât limitele stabilite prin normele europene, respectiv de un picogram la un gram de grăsime de porc.

Acesta a precizat că, în urma studiilor, s-a stabilit că numai în cazul unui consum continuu, timp de câteva luni, al alimentelor contaminate cu dioxină ar putea să apară efecte asupra pielii şi a ficatului, iar în anumite cazuri, când se consumă cantităţi extrem de mari, ar putea apărea forme de cancer la adulţi.

"În situaţia de faţă nu sunt însă îndeplinite condiţiile pentru astfel de efecte adverse", a adăugat Rusu.

Totuşi, Liviu Rusu a recomandat tuturor persoanelor din judeţele Ilfov, Olt şi Buzău care au cumpărat produse din carne de porc provenind din Irlanda să nu le consume.

"Pentru a fi siguri, cei care au cumpărat este mai bine să nu consume, întrucât există totuşi un potenţial risc", a declarat Rusu.

Potrivit sursei citate, în prezent, toţi inspectorii ANSVSA, precum şi cei din teritoriu verifică, împreună cu agenţii economici, dacă lotul de carne care provine din Irlanda a fost distribuit şi în alte zone ale ţării.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în urma notificării primite prin intermediul Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, a fost informată despre introducerea în România, din Belgia, a unei cantităţi de 3.640 de kilograme de carne de porc provenind din Irlanda, beneficiarul fiind o companie din Bucureşti.

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Csutak Nagy Laszlo, a declarat, miercuri, că lotul de carne de porc provenind din Irlanda a ajuns la un depozit din Capitală.

Citeşte şi:

Carnea de porc din Irlanda, livrată la cinci firme din Ilfov, Buzău şi Olt

Carne de porc din Irlanda a ajuns în depozitele unei firme din Bucureşti

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici