Carosabil SURPAT în centrul Capitalei. ANUNŢUL făcut de Răzvan Sava după şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă: Încă nu există soluţie. Cei evacuaţi se pot întoarce acasă abia pe 22 martie

Situaţia lucrărilor din zona Eroilor, unde în 12 decembrie s-a surpat drumul din cauza lucrărilor de extindere a magistralei de metrou, a fost analizată în şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, primarul Răzvan Sava spunând că reparaţiile nu sunt finalizate şi pentru că unii nu-şi fac datoria.

7523 afișări
Imaginea articolului Carosabil SURPAT în centrul Capitalei. ANUNŢUL făcut de Răzvan Sava după şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă: Încă nu există soluţie. Cei evacuaţi se pot întoarce acasă abia pe 22 martie

Carosabil SURPAT în centrul Capitalei: Comitetul pentru situaţii de urgenţă se întruneşte astăzi pentru a discuta situaţia din zona Eroilor (Imagine: Alexandru Dobre/ Arhiva Mediafax Foto)

UPDATE 12:10 - Sava: Încă nu există soluţie pentru zona Eroilor. Cei evacuaţi se vor întoarce acasă abia pe 22 martie

Primarul interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a declarat miercuri, că experţii şi constructorul nu au încă o soluţie pentru zona Eroilor şi că, potrivit acestora, persoanele evacuate după surparea drumului se vor putea întoarce acasă abia pe 22 martie 2016.

Răzvan Sava a spus, la finalul şedinţei Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, convocată de prefectul Paul Petrovan, că firma constructoare nu are în acest moment o soluţie pentru a rezolva problema din zona Eroilor, unde în 12 decembrie s-a surpat drumul din cauza lucrărilor de extindere a magistralei de metrou.

"Experţii trebuie să ne certifice soluţia, deocamdată nu există o soluţie, ei spun că injectează beton. Nu asta vrem să ştim noi, ci am vrea să ştim când va fi pusă zona în siguranţă", a afirmat primarul interimar al Capitalei.

Edilul a subliniat că nu este de acord cu data stabilită de constructor pentru securizarea zonei, respectiv 22 martie 2016, adăugând că este "dezastruoasă comunicarea cu firma constructoare".

"Pe 22 martie va fi pusă în siguranţă zona, spune constructorul că atunci se vor întoarce oamenii acasă (...) Nu sunt de acord cu data lansată de firma constructoare şi o să ne întâlnim şi cu experţii să vedem ce spun", a mai spus Sava.

Primarul a mai spus că este de neacceptat ce au comunicat reprezentanţii firmei care se ocupă de lucrările din zona Eroilor, respectiv că vor ca angajaţii lor să aibă concediu de sărbători.

"Le-am pus în vedere să lucreze, că este sâmbătă, că este duminică, că sunt sărbători. Vă invit, cu această ocazie, să mergem pe 25 decembrie acolo să vedem dacă lucrează sau dacă şi-au luat concediu, aşa cum au spus", a mai spus Sava.

Edilul a adăugat că, în urma surpării drumului din zona Eroilor, 14 persoane au fost evacuate, cu promisiunea că se vor putea întoarce la casa lor în cel mult 30 de zile, însă noul termen lansat de constructor depăşeşte trei luni.

"Eu le-am impus data de 15 ianuarie. Persoanele care şi-au părăsit casa nu au nicio vină de ceea ce s-a întâmplat şi nu mi se pare normal să stea pe drumuri. Dacă securizarea zonei nu se va face până la această dată, se vor aplica penalităţi", a mai spus primarul interimar al Capitalei.

La şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă au fost prezenţi primarul Răzvan Sava, prefectul Capitalei, Paul Petrovan, reprezentanţi ai Metrorex, Apa Nova şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi reprezentanţii firmei constructoare. 

Şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă a fost convocată de prefectul Capitalei, Paul Petrovan, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, pentru a discuta despre situaţia lucrărilor de refacere a drumului surpat din zona Eroilor. Şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă a început la ora 8.30.

Primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a declarat, înainte de începerea şedinţei, că vrea să afle de ce constructorul a transmis că de sărbători s-ar putea să nu lucreze pentru refacerea drumului şi punerea în siguranţă a zonei, care ar permite şi revenirea în locuinţe a persoanelor evacuate.

"Soluţia pentru cei evacuaţi, deocamdată, este una de compromis, şi vreau să aflu de ce, pentru că sunt sărbători şi pentru aceştia. Constructorul a transmis că de sărbători s-ar putea să nu lucreze, lucru pe care nu-l înţeleg şi o să fie şi sancţiuni", a spus Răzvan Sava.

Primarul a precizat că lucrările de repunere în siguranţă a zonei sunt întârziate şi din cauză că "sunt unii care nu-şi îndeplinesc datoria".

Potrivit primarului Răzvan Sava, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă se întruneşte pentru a afla în mod oficial care este stadiul reparaţiilor, în condiţiile în care reprezentanţii contructorilor au spus că vor veni în cel mai scurt timp cu un proiect cu termene clare.

Răzvan Sava preciza duminică, într-o conferinţă de presă, că oamenii din zona afectată locuiesc în continuare în chirie, pe cheltuiala constructorului sau la rude, afirmând că până nu vor putea fi garantate condiţiile de siguranţă, aceştia nu se pot întoarce la casele lor.

Metrorex a arătat, într-un comunicat de presă, că în calitate de beneficiar al lucrărilor de metrou aferente Magistralei 5, monitorizează în permanenţă, împreună cu consultantul, situaţia din teren, iar la întâlnirea din 21 decembrie s-au stabilit mai multe măsuri.

Astfel, executantul trebuie să întocmească şi să transmită un raport zilnic către Metrorex şi consultant cu privire la lucrările de la staţia Eroilor 2, iar toate măsurile întreprinse să fie comunicate şi la Inspectoratul de Stat în Construcţii.

"Executantul prezintă graficul de implementare, conţinând acţiunile de întreprins până la finalizarea lucrărilor de consolidare şi punerea în siguranţă a zonei şi a imobilelor de la staţia de metrou Eroilor 2, precum şi reluarea ciculaţiei în zonă", potrivit măsurilor stabilire.

În cadrul întâlnirii a fost prezentat şi un calendar de acţiuni şi au fost prezentate lucrările deja efectuate şi a celor care vor fi executate în perioada următoare, printre care consolidarea terenului din zona Eroilor, consolidare şi punere în siguranţă a canalului colector.

Antreprenorul a făcut, în 15 decembrie, expertizarea clădirilor din zona Eroilor afectate de suprarea şoselei, urmând ca, după stabilizarea tasărilor, determinată de consolidarea terenului, să se facă o nouă expertiză care să stabilească dacă este necesară consolidarea acestora.

"În cazul în care se va concluziona necesitatea consolidării, se va proiecta, verifica şi viza de către un expert tehnic atestat MLPAT, după care se va trece la execuţia lucrărilor", potrivit Meterorex.

În 12 decembrie, după surparea şoselei, au fost evacuaţi 14 adulţi şi trei copii din imobilele afectate. Antreprenorul a asigurat cazarea, patru dintre cei evacuaţi fiind cazaţi la un hotel. Ceilalţi locatari evacuaţi au refuzat cazarea la hotel şi au mers la cunoscuţi, a precizat sursa citată.

Metrorex a mai arătat că, în prezent, situaţia este stabilă şi nu au mai fost înregistrate tasări.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici