Cartel Alfa acuză Bechtel că disponibilizează "mascat" 200 de angajaţi

Cartel Alfa Cluj a acuzat, miercuri, compania Bechtel că pregăteşte disponibilizarea "mascată" a 200 de angajaţi de pe şantierul Autostrăzii Transilvania, care vor fi concediaţi pe motiv că sunt necorespunzători din punct de vedere profesional, deşi lucrează pe şantier de cinci sau şase ani.

45 afișări
Imaginea articolului Cartel Alfa acuză Bechtel că disponibilizează "mascat" 200 de angajaţi

Cartel Alfa acuză Bechtel că disponibilizează "mascat" 200 de angajaţi (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Preşedintele Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că disponibilizările ar avea la bază evaluări făcute de Bechtel fără anunţarea şi consultarea sindicatului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Vrem să protestăm şi spunem răspicat că nu vom fi de acord cu disponibilizări mascate la Bechtel în urma unor evaluări a personalului. Avem documente din care rezultă că sunt pregătiţi 200 de oameni să fie consideraţi necorespunzători din punct de vedere profesional, deşi unii lucrează din 2004-2005 pe şantier. După şase ani şi-au dat seama că aceşti oameni sunt necorespunzători?", a spus Pop.

Potrivit acestuia, în 19 ianuarie primii 60 de angajaţi au primit preaviz ca fiind necorespunzători profesional, printre aceştia numărându-se muncitori necalificaţi, şoferi, sudori, fierari betonişti, ingineri sau femei de serviciu.

Liderul Cartel Alfa Cluj a afirmat că sindicaliştii vor cere în instanţă anularea "disponibilizărilor mascate" şi vor face "presiuni asupra autorităţilor statului şi a factorului politic să intervină".

"Cerem în instanţă anularea disponibilizărilor şi încadrarea oamenilor pe perioadă nedeterminată. Cerem şi Guvernului să intervină în relaţia cu Bechtel şi vom trimite o scrisoare deschisă adresată premierului Emil Boc. Acesta a spus că în situaţii de criză trebuie să facem investiţii şi să menţinem locuri de muncă, dar constatăm că, de fapt, pe criză se fac disponibilizări", a precizat Grigore Pop.

Sindicaliştii vor cere prefectului judeţului Cluj, Florin Stamatian, convocarea Comisiei de Dialog Social, la care să fie invitată şi conducerea Bechtel.

Pop a menţionat că se încearcă disponibilizarea, de către compania americană, a unui număr mare de oameni care să fie, ulterior, reangajaţi pe perioadă determinată, "iar atunci nu vor mai avea nicio obligaţie faţă de persoanele respective".

"Este o măgărie la adresa muncitorului român. Se fac evaluări ale angajaţilor după metode americane, fără ca sindicatul să ştie şi fără consultarea sindicatului. Se încalcă contractul colectiv de muncă, nici omul nu ia act de evaluare. Evaluarea nici nu este cuprinsă în contractul colectiv de muncă", a adăugat Grigore Pop.

Potrivit acestuia, americanii trebuie să respecte legea din România "dacă au venit să lucreze aici".

Grigore Pop a mai acuzat conducerea companiei Bechtel de "minciună" şi de "rea-credinţă", în condiţiile în care a dat asigurări că evaluările nu vor avea efecte negative asupra angajaţilor, lucru care nu s-a întâmplat.

Liderul sindicatului Bechtel, Mihai Lup, a declarat, la rândul său, în aceeaşi conferinţă de presă, că se evaluează din punct de vedere profesional "şi muncitori care se află în şomaj tehnic de câteva luni, dar şi angajaţi care nu ştiu să scrie şi să citească, precum şi ingineri, diriginţi de şantier, cu zece ani vechime".

Lup a precizat că pe şantierul Autostrăzii Transilvania sunt angajate, pe perioadă nedeterminată, peste 1.900 de persoane, din care 350 lucrează pe şantierele de la Turda - Câmpia Turzii şi Suplacu de Barcău. Restul sunt în şomaj tehnic sau concediu de odihnă.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, reprezentanţii Bechtel nu au putut fi contactaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici