Căsătoria fetelor înainte de 18 ani ar putea fi interzisă prin lege

Comisia pentru egalitate de şanse din Camera Deputaţilor a propus, printr-o iniţiativă legislativă, egalizarea vârstei de căsătorie între femei şi bărbaţi, la 18 ani, a declarat, marţi, preşedintele comisiei, Minodora Cliveti.

18 afișări
Imaginea articolului Căsătoria fetelor înainte de 18 ani ar putea fi interzisă prin lege

Căsătoria fetelor înainte de 18 ani ar putea fi interzisă prin lege

Potrivit preşedintelui Comisiei pentru egalitate de şanse, iniţiativa a trecut deja de Camera Deputaţilor şi a plecat spre promulgare la Preşedinţie.

"Sper ca preşedintele Băsescu să înţeleagă necesitatea de a avea un astfel de principiu", a declarat Cliveti.

Ea a mai explicat că modificarea prevederii din Codul familiei, care este în vigoare din 1954, potrivit căreia femeile se pot căsători de la 16 ani, iar bărbaţii la 18 ani era necesară întrucât anumite lucruri, valabile la acel moment, nu mai sunt acum de actualitate.

"Explicaţia constă în faptul că la vremea respectivă nu existau mijloace de contracepţie sau dacă erau folosite, folosirea lor se sancţiona penal, iar avortul era interzis. Cu alte cuvinte, o tânără de 18 ani care rămânea însărcinată nu avea o altă cale de a deveni respectabilă decât căsătoria. La vremea respectivă, viaţa lor era practic ratată, cu excepţia posibilităţii de a se căsători. De la revoluţie, când contracepţia şi avortul au devenit libere, iar fetele care rămân însărcinate pot să-şi continue studiile. Păstrarea acestui principiu defavoriza femeile pentru că tinerele erau în continuare încurajate să se căsătorească şi nu să studieze şi să se gândească la o carieră", a exlicat preşedinta Comisiei pentru egalitate de şanse.

Pe de altă parte, Minodora Cliveti a amintit că România este semnatară a Convenţiei privind drepturile copilului şi, prin urmare, toate persoanele sub 18 ani, considerate minore în România, trebuie protejate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici