Cătălin Şerban, suspendat din funcţia de vicepreşedinte al CA Timişoara şi din cea de judecător. Motivarea deciziei de arestare

Consiluiul Superior al Magistraturii a decis, marţi, suspendarea lui Cătălin Şerban, vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, atât din funcţia de judecător cât şi din cea de conducere, ca urmare a punerii sub acuzare a acestuia pentru fapte de corupţie, magistratul fiins arestat vineri.

979 afișări
Imaginea articolului Cătălin Şerban, suspendat din funcţia de vicepreşedinte al CA Timişoara şi din cea de judecător. Motivarea deciziei de arestare

Cătălin Şerban, suspendat din funcţia de vicepreşedinte al CA Timişoara şi din cea de judecător. Motivarea deciziei de arestare (imagine: Silviu Matei/Mediafax foto)

În şedinţa din data de 20 martie 2012, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis suspendarea lui Nicolae Cătălin Şerban, vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, "atât din funcţia de judecător cât şi din funcţia de vicepreşedinte ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale împotriva sa de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei".

Judecătorul Cătălin Şerban ar fi primit 50.000 de euro în data de14 martie, după mai multe zile în care l-a sunat insistent pe unul dintre presupuşii intermediari ai banilor devenit între timp denunţător al magistratului. Banii i-au fost daţi judecătorului în biroul notarial al soţiei sale, fiind găsiţi aici cu ocazia percheziţiei de a doua zi.

Vineri, 16 martie, judecătorul Şerban a fost arestat pentru fapte de corupţie.

Cătălin Şerban ar fi intervenit în soluţionarea a două dosare legate de vânzarea patrimoniului şi de administrarea companiei falimentare Moldomin SA în schimbul celor 50.000 de euro pe care este acuzat că i-ar fi primit şi pentru care este arestat.

El ar fi sunat după banii ceruţi în schimbul intervenţiei sale pe lângă judecătorii din două dosare având ca obiect patrimoniul Moldomin chiar din casa unuia dintre magistraţii desemnaţi să soluţioneze litigiile.

Informaţia apare în motivarea deciziei de arestare preventivă a lui Cătălin Şerban, obţinută de MEDIAFAX.

Astfel, în documentul citat instanţa notează că, în 13 martie, Şerban l-a sunat pe intermediarul Iacob Chişărău, cel care urma să-i aducă banii ceruţi, chiar din locuinţa "numitei B.A.C.", membru al completului de judecată ce a soluţionat dosarele de care vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara era interesat.

În documentul citat, judecătorul care a decis arestarea preventivă a lui Şerban arată în ce mod s-au petrecut faptele de care vicepreşedintele Curţii de Apel este acuzat.

Intervenţia lui Şerban era necesară pentru soluţionarea a două dosare ajunse, în faza de recurs, pe rolul Curţii de Apel Timişoara. Cele două dosare erau legate de administrarea, pe de-o parte, şi de patrimoniul firmei Moldomin SA, pe de altă parte.

Printr-o decizie a judecătorului-sindic de la Tribunalul Caraş-Severin din 8 septembrie 2011, activele Moldomin SA au putut fi valorificate de lichidatorul judiciar al firmei, acestea fiind vândute, şase zile mai târziu, către Mineco AG.

Creditorul majoritar al falimentarei Moldomin SA, statul, prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice Caraş-Severin, a făcut însă recurs la decizia judecătorului-sindic, cerând anularea vânzării patrimoniului firmei către Mineco SA. În paralel, aceeaşi instituţie a statului a cerut şi înlocuirea lichidatorului judiciar al Moldomin SA, RTZ & Partners IPURL din Cluj-Napoca, însă Tribunalul Caraş-Sevrin a respins şi această cerere, motiv pentru care a atacat decizia cu recurs.

Cele două recursuri aveau să fie judecate la Curtea de Apel Timişoara, unde Şerban era vicepreşedinte, în 20 februarie şi 5 martie 2012.

"În acest context, confruntaţi cu perspectiva admiterii ambelor recursuri declarate de către D.G.F.P. Caraş-Severin, ceea ce ar fi echivalat atât cu anularea procedurii prin care activele SC Moldomin SA au trecut în proprietatea Mineco AG, cât şi cu înlocuirea lichidatorului judiciar RTZ & Partners IPURL Cluj-Napoca, A.D., A.A., R.A.D. (trei cetăţeni sârbi care controlează compania elveţiană Mineco AG, n.r.), Iacob Chişărău (fost director al Moldomin, n.r.) şi Z.R.T. (lichidatorul judiciar al Moldomin SA, Răzvan Traian Zăvăleanu, n.r.), au convenit ca primii trei să înmâneze ultimilor doi o anumită sumă de bani, cu scopul obţinerii unor soluţii favorabile în justiţie. Sunt indicii temeinice conform cărora, pentru obţinerea banilor de la cetăţenii sârbi în scopul soluţionării favorabile a recursurilor, C.I. şi Z.R. T. s-ar fi prevalat de influenţa asupra vicepreşedintelui Curţii de Apel Timişoara, judecătorul Şerban Nicolae Cătălin, care la rândul său ar fi pretins că are influenţă asupra membrilor completului de judecată", scriu magistraţii care au decis arestarea vicepreşedintelui Curţii de Apel Timişoara.

Judecătorul Şerban este acuzat de procurori că ar fi cerut 60.000 de euro pentru a interveni în aceste două dosare.

Recursurile au fost judecate de acelaşi complet de magistraţi, toţi colegi de secţie cu Şerban, identificaţi în motivarea arestării acestuia drept B.A.C., M.P. şi M.F.. La termenul stabilit pentru ziua de 5 martie 2012 ambele recursuri au fost respinse.

În 12 martie, Iacob Chişărău s-a întâlnit la Bucureşti cu doi dintre cei trei sârbi de la Mineco AG, după ce le ceruse 100.000 de euro în două tranşe, spunând că banii sunt pentru judecătorul Şerban. Chişărău le-a mai spus că este sunat "din două în două ore" de judecătorul Şerban, care-l întreabă despre banii ceruţi, lucru confirmat de probele de la dosar, care arată că, în aceeaşi zi, vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara l-a sunat de mai multe ori pe Chişărău iar în ziua următoare, 13 martie, l-a apelat pe acesta chiar din locuinţa "numitei B.A.C., membru al completului de judecată ce a soluţionat recursurile.

În 13 martie, Chişărău a fost anunţat că este aşteptat în localitatea sârbă Biserica Albă. În 14 martie, Chişărău s-a întâlnit cu şeful Poliţiei Moldova-Nouă, Nicolae Sava, la un bar din localitate şi l-a rugat pe acesta să îl însoţească până în localitatea Biserica Albă.

La ora 16.00, ora Serbiei, Chişărău a ajuns în parcarea hotelului Royal din Biserica Albă (Bela Crvka, pe numele ei sârbesc), a coborât din maşina şefului poliţiei din Moldova Nouă, a urcat într-o maşină neagră care îl aştepta şi a primit de la cele două persoane aflat în aceasta, persoane pe care nu le cunoştea, suma de 50.000 euro.

"Învinuitul (Chişărău, n.r.) a luat banii, i-a introdus în buzunarul interior stânga al hainei, a revenit la maşină şi i-a spus lui S.N. că pot pleca. Şi-au continuat drumul spre România trecând prin cele două puncte vamale, cel românesc şi cel sârbesc. În aceste împrejurări, la ora 17:13:43 (ora 16:13:43 ora Serbiei), învinuitul A.A. a primit un SMS cu textul: «Terminat»", se mai arată în documentul citat.

Maşina condusă de şeful poliţiei Moldova Nouă a fost însă oprită în trafic de poliţiştii români, asupra lui Chişărău fiind găsiţi cei 50.000 de euro.

Acesta a fost momentul la care Chişărău a devenit denunţător al lui Şerban, mai scrie judecătorul care l-a arestat pe vicepreşedintele de la Curtea de Apel Timişoara.

În aceeaşi seară, Chişărău a fost sunat de Şerban, cei doi stabilind să se vadă la Iulius Mall.

"După ce învinuitul C.I. i-a spus inculpatului Şerban că a adus cei 50.000 de euro, judecătorul a spus că este în regulă şi i-a propus să meargă la biroul notarial al soţiei sale pentru a lăsa «documentele». Menţionăm că învinuitul C.I. nu avea asupra sa nici un document şi nu avusese o înţelegere anterioară cu judecătorul ori soţia sa pentru a le aduce vreun document", se mai arată în motivare.

Chişărău a acceptat propunerea judecătorului Şerban şi a mers cu acesta la biroul soţiei magistratului. Şerban a rămas în faţa clădirii, iar Chişărău a urcat cu soţia magistratului în biroul notarial al acesteia, "unde a remis suma de 50.000 de euro, deşi în permanenţă numita S.M.R. (soţia lui Şerban, n.r.) a insistat să fie lăsate pe masă documentele chiar şi în condiţiile în care învinuitul C.I. nu îi prezentase nici un document, ba chiar număra banii în faţa sa".

"La scurt timp, cei doi au părăsit cabinetul, suma de bani rămânând în interiorul cabinetului notarial", mai scrie judecătorul care l-a arestat pe Cătălin Nicolae Şerban. Banii au fost găsiţi a doua zi în cabinetul notarial, în timpul unei percheziţii.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 16 martie, arestarea preventivă pentru 29 de zile a vicepreşedintelui Curţii de Apel Timişoara, Cătălin Şerban, sub acuzaţia de trafic de influenţă, după ce ar fi cerut 60.000 de euro, din care a primit 50.000 de euro, pentru a interveni în soluţionarea favorabilă a două dosare civile, ambele înregistrate pe rolul Curţii de Apel Timişoara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici