Câte locuri de muncă noi au fost aduse în realitate de Codul Muncii în două luni

Să numeri locurile de muncă doar prin contractele nou semnate şi nu prin diferenţa de sold este ca şi cum o persoană şi-ar măsura economiile numai prin banii câştigaţi, nu şi prin cei cheltuiţi.

435 afișări
Imaginea articolului Câte locuri de muncă noi au fost aduse în realitate de Codul Muncii în două luni

Câte locuri de muncă noi au fost aduse în realitate de Codul Muncii în două luni (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Cele aproape 600.000 de noi contracte de muncă aduse în două luni de schimbările noului Cod al muncii au stârnit curio­zitate, scepticism şi neînţelegeri în rândul angajatorilor, pentru că nicio com­panie mare nu a anunţat în ultima perioadă că face angajări masive, la fel cum nici economia nu şi-a revenit în aşa fel încât IMM-urile din toată ţara să dea drumul la angajări. ZF mai explică încă o dată modul în care se calculează numărul de salariaţi şi de ce numărul de contracte de muncă nou-încheiate nu reflectă numărul de joburi create efectiv în economie.

Numărul de salariaţi din economie a crescut cu 54.300 de persoane de la începutul lunii mai (când a intrat în vigoare noul Cod al muncii) până la sfârşitul lunii iunie, arată cea mai recentă publicaţie a Institutului Naţional de Statistică (INS). În aceeaşi perioadă reprezentanţii Inspecţiei Muncii au raportat un număr de 587.609 de contracte de muncă nou- încheiate. Practic, fiecărui salariat nou înre­gistrat la Statistică i-ar corespunde 10 contracte de muncă, lucru greu de crezut.

Problema este că Inspecţia Muncii a rapor­tat numai numărul de contracte de muncă nou-încheiate, nu şi pe cele care se desfiinţează, natural, în cursul unei perioade. ZF a solicitat în mai multe rânduri aceste informaţii, dar nu a primit încă un răspuns. Sin­gurele date re­cen­te privind numărul de con­tracte de muncă des­fiinţate sunt cele 128.800 de contracte de mun­că din cele aproape peste 730.000 de con­tracte nou-încheiate în perioada 1 mai - 25 iulie, pre­zen­­tate de ministrul muncii Sebastian Lăzăroiu.

Citeşte mai multe despre locurile de muncă aduse de Codul Muncii în două luni pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici