Câteva mii de persoane, la Hora Bucovinei. Între participanţi, Flutur îmbrăcat în costum popular

Câteva mii de persoane au participat, duminică, în localitatea suceveană Bucşoaia, la Hora Bucovinei, manifestare ce marchează urcatul oilor la munte, între participanţi aflându-se ministrul Muncii, Rovana Plumb, dar şi secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur, îmbrăcat în costum popular.

170 afișări
Imaginea articolului Câteva mii de persoane, la Hora Bucovinei. Între participanţi, Flutur îmbrăcat în costum popular

Gheorghe Flutur (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

În cadrul acestei manifestări desfăşurate în tabăra Bucşoaia din oraşul Frasin au fost organizate expoziţii cu produse ale meşterilor populari, momente folclorice, expoziţii de animale, dar şi prezentate produse culinare şi obiceiuri şi tradiţii specifice stânei.

Evenimentul a început cu o Paradă a Gospodarilor din vetre folclorice din judeţ, fiind amenajate şi prezentate şi stâni din Frasin, Fundu Moldovei, Sadova, Gura Humorului, Vama sau Stulpicani, unde participanţii puteau degusta produse preparate la stână.

La Hora Bucovinei au participat câteva mii de persoane, precum şi oficialităţi locale, dar şi ministrul Muncii, Rovana Plumb, şi secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur.

Ministrul Rovana Plumb i-a îndemnat pe participanţi să fie mândri de valorile şi tradiţiile acestei zone.

"Cu toţii suntem mândri că suntem români. Vreau să vă spun că a venit momentul să putem să spunem cu tărie, curajos şi răspicat, că trebuie să fim mândri pentru valorile noastre. Avem cu ce să ne mândrim. Peisaje de vis, arta noastră populară, cultura noastră, dar înainte de toate, oamenii gospodari ai acestei ţări", a spus Plumb.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a propus ca în această zi să fie sărbătorită Bucovina, menţionând că îşi doreşte să fie o zi liberă de politică.

"E hora dumneavoastră, a gospodarilor şi astăzi, vreau să decretăm împreună o zi liberă de politică. Avem nevoie de o zi frumoasă a Bucovinei în care să simţim, să trăim mândria de a fi bucovinean, să gustăm din Bucovina pentru că sunt produse, sunt bucate, este muzică bună şi gospodari minunaţi lângă noi", a spus Nechifor.

Secretarul general al PDL, senatorul Gheorghe Flutur, a venit îmbrăcat în costum popular local, declarând că este bucuros că această manifestare pe care a iniţiat-o în urmă cu şase ani continuă şi că şi actuala conducere a CJ Suceava s-a decis să pună accent pe valorile bucovinene.

"Hora Bucovinei" este o manifestare anuală, care marchează urcatul oilor la munte.

Prima ediţie a evenimentului "Hora Bucovinei" s-a desfăşurat în anul 2008, la iniţiativa lui Gheorghe Flutur, iar în 2009 la aceasta a participat şi preşedintele Traian Băsescu, care a tuns mai multe oi, pe dealurile din apropiere fiind scris, cu oi, "Bucovina".

Proiectul "Hora Bucovinei" a fost finanţat în 2011 cu fonduri europene prin POR, obiectivul proiectului fiind creşterea gradului de atractivitate a judeţului Suceava, promovarea produsului specific "Hora Bucovinei" prin organizarea unui eveniment cu impact turistic necesar elaborării brand-ului naţional de "Hora Bucovinei", în vederea dezvoltării turistice şi a stimulării economice a judeţului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici