Câţi români au joburi part-time şi în ce domenii lucrează

Cel puţin 110.000 de români s-au angajat anul trecut cu contracte de muncă în regim part-time, în condiţiile în care numărul de salariaţi a scăzut cu 151.000 în perioada decembrie 2009 - decembrie 2010, arată datele unei cercetări realizate de Institutul Naţional de Statistică.

985 afișări
Imaginea articolului Câţi români au joburi part-time şi în ce domenii lucrează

Câţi români au joburi part-time şi în ce domenii lucrează (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Statistica a publicat ieri rezultatele pentru trimestrul 4 al anului 2010 al "Cercetării statistice asupra forţei de muncă în gospodării (AMIGO)", cea mai complexă anchetă socială realizată de instituţie.

Numărul de români care lucrează cu program parţial de lucru a depăşit un milion de persoane pentru prima dată în ultimii cinci ani (perioadă pentru care există statistici oficiale).

Cei mai mulţi români care lucrează cu astfel de contracte nu sunt salariaţi, întrucât numai 0,6% dintre cei peste un milion de români angajaţi cu timp parţial de lucru (şi care reprezintă 11% din totalul populaţiei ocupate) au ales să lucreze cu aceste tipuri de contracte.

"Majoritatea angajaţilor care au fost concediaţi s-au refugiat în agricultură în loc să desfăşoare alte tipuri de activităţi de natură intelectuală, întrucât o pondere semnificativă în rândul populaţiei ocupate o reprezintă salariaţii din agricultură" , a spus Silvia Pisică, director în cadrul INS.

Datele statistice arată că, în 2010, 30,1% din totalul persoanelor ocupate lucrau în sectorul agricol (faţă de 29,1% în 2009), în timp ce industria şi construcţiile concentrează 28,7% din populaţia ocupată, iar în sectorul serviciilor lucrează 41,2% din populaţia ocupată.

Citeşte mai multe despre numărul românilor cu joburi part-time pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici