Câţi studenţi s-au înscris la universităţile din ţară pentru anul 2011-2012

Universităţile din ţară au furnizat, pentru MEDIAFAX, date despre numărul studenţilor înscrişi în anul universitar 2011-2012.

4694 afișări
Imaginea articolului Câţi studenţi s-au înscris la universităţile din ţară pentru anul 2011-2012

Studenţi (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Peste 22.000 de studenţi, înscrişi la Universitatea din Braşov. Aproape 4.400 sunt în anul I

Potrivit prorectorului Universităţii "Transilvania" Braşov, Constantin Duguleană, în primul an de facultate, sesiunea 2011 - 2012, au fost admişi în total 4.380 de studenţi, dintre care 2.820 la locurile bugetate şi 1.560 la locurile cu taxă, aproximativ la fel ca anul trecut.

"Locurile la buget sunt aceleaşi ca anul trecut. De asemenea, numărul locurilor cu taxă a fost aproximativ acelaşi, nefiind diferenţe notabile faţă de anul trecut", a spus Duguleană.

În ceea ce priveşte admiterea la masterat, au fost admişi 1.270 de sudenţi la locurile bugetate şi 1.151 la locurile cu taxă, a precizat Constantin Duguleană.

La Universitatea din Braşov sunt în total peste 22.000 de studenţi, singurul domeniu unde s-au înregistrat scăderi faţă de anul trecut fiind la locurile bugetate pentru doctorat, în urma clasificării instituţiei de învăţământ la rangul doi.

"Deocamdată nu ştim un număr exact al studenţilor la Universitate pentru că încă nu s-a încheiat sesiunea de reexaminări. Dar numărul acestora este undeva între 22.000 şi 25.000, iar cu cei de la formare continuă ajungem la aproximativ 30.000. Numărul este sensibil egal sau poate chiar mai mare ca cel de anul trecut. Nu sunt diferenţe importante. Facultatea merge foarte bine. Nu am putut noi primi toţi studenţii care au vrut să vină", a spus Iona Vişa, rectorul Universităţii.

Peste 1.500 de locuri au rămas neocupate la Universitatea din Oradea

Peste 1.500 de locuri din cele 5.426 scoase la concurs pentru examenul de admitere au rămas neocupate la Universitatea din Oradea, numărul fiind similar cu cel din anul trecut, în timp ce la Universitatea privată Agora din cele 400 de locuri scoase la concurs au fost ocupate 380.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Universităţii din Oradea, Olimpia Popoviciu, în total, pentru anul universitar 2011 - 2012, au fost scoase la concurs 5.426 de locuri, din care 3.781 cu taxă, iar 1.645 bugetate. Din acestea, 2.755 au fost ocupate în sesiunea din luna iulie, 1.489 din locuri de studenţi care vor învăţa în regim bugetat şi 1.266 de studenţi la regim cu taxă.

Cele 2.671 de locuri rămase vacante în vară au fost scoase la concurs în sesiunea de admitere din septembrie.

"În această sesiune, s-au înscris 1.144 de studenţi, urmează să aflăm câţi dintre aceştia îşi vor păstra locul, perioada de confirmări desfăşurându-se în această săptămână", a spus Popoviciu.

Aproape toate universităţile de stat timişorene au în 2011 mai mulţi studenţi de anul I faţă de 2010

Rectorul Universităţii Politehnica din Timişoara, Nicolae Robu, a declarat miercuri că anul acesta se înregistrează o creştere a numărului de studenţi din primul an de licenţă şi masterat, comparativ cu anul trecut.

"Am admis anul acesta 3.807 studenţi la licenţă plus masterat, mai mulţi ca anul trecut când am avut înscrişi 3.769. Îmi explic acest rezultat foarte bun pe care l-am obţinut la cele două admiteri la licenţă şi masterat pe de o parte prin preocuparea pe care am avut-o să ne facem reclamă, pe de altă parte prin faptul că am fost clasificaţi în prima categorie valorică", a afirmat Robu.

El a precizat că la masterat s-au înscris 1.550 de studenţi, cu 400 mai mulţi decât anul trecut, iar în primul an de licenţă 2.257 de studenţi, aproximativ 200 de locuri bugetate rămânând libere.

La rândul lor, reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Victor Babeş" din Timişoara au declarat că din cele 1.193 de locuri bugetate şi cu taxă din primul an au fost ocupate 1.175. Cele 18 locuri cu taxă rămase libere sunt la specializarea Medicină Dentară, unde concurenţa şi în a doua sesiune de admitere a fost de doi candidaţi pe un loc, însă mulţi dintre aceştia nu au obţinut media 5.

Potrivit reprezentanţilor UMF, numărul studenţilor din primul an este mai mare decât cel de anul trecut deoarece "a crescut şi cifra de şcolarizare".

Rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB), Alexandru Moisuc, a declarat, la rândul său, că anul acesta, în primul an au fost admişi 1.031 de studenţi, cu aproape o sută mai mulţi faţă de anul trecut, când au fost admişi 943 de studenţi.

El a precizat, totuşi, că peste 300 de locuri cu taxă au rămas neocupate în primul an.

În total, USAMBV a scos la concurs anul acesta aproximativ 1.400 de locuri, numărul fiind egal cu cel de anul trecut.

La rândul său, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Ioan Talpoş, a afirmat că anul acesta s-au ocupat toate locurile bugetate.

"La licenţă toate locurile bugetate sunt ocupate, toate cele 2.012 finanţate de la bugetul de stat. Nu rămâne niciun loc liber, la locurile cu taxă nu avem nicio obligaţie să le ocupăm", a spus Talpoş.

El nu a putut preciza cu exactitate un număr total al studenţilor din primul an şi nici dacă acesta este mai mic decât anul trecut.

Cluj: Două universităţi au înregistrat o scădere a studenţilor admişi în anul întâi, faţă de 2010

Reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" (UMF) şi ai Universităţii de Arte şi Design (UAD) din Cluj-Napoca au declarat, miercuri, că numărul studenţilor a scăzut cu câteva zeci, atât la locurile bugetate, cât şi la cele cu taxă.

Astfel, la UMF, în anul universitar trecut au fost înregistraţi 286 de studenţi la buget şi 572 la taxă, în timp ce în actualul an universitar numărul studenţilor a scăzut la 219 la buget şi 557 la taxă.

La UAD, în anul universitar 2010 - 2011 au fost înscrişi în anul întâi nivel licenţă 261 de studenţi, dintre care 124 la buget şi 137 la taxă, faţă de anul universitar 2011 - 2012, când în anul I sunt înscrişi 244 de studenţi, dintre care 142 la buget şi 102 la taxă.

La Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) sunt înscrişi în actualul an universitar 2.685 de studenţi în anul întâi la buget, cu 144 mai mulţi decât în anul universitar trecut, din care 85 la buget şi 59 la taxă.

La UTCN au rămas aproximativ 600 de locuri neocupate la mai multe facultăţi, toate la taxă.

La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) în actualul an universitar sunt înscrişi 1.340 de studenţi, din care 860 de studenţi la buget şi 480 de studenţi la locurile cu taxă. Numărul este în creştere faţă de anul trecut, când erau înregistraţi 1.294 studenţi, din care 850 la buget şi 454 la taxă. În anul universitar 2011 - 2012 nu s-au ocupat 407 locuri la taxă.

La cea mai mare universitate clujeană, Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) şi la cele două private, Universitatea "Bogdan-Vodă" şi Universitatea creştină "Dimitrie Cantemir" nu au fost centralizate datele privind înscrierea studenţilor în anul întâi.

Reprezentanţii UBB au declarat că mai sunt anumite aspecte care trebuie clarificate în cazul studenţilor de la învăţământ la distanţă sau probleme cu dosarele unor studenţi străini.

"Au fost şi cazuri de studenţi care au renunţat după admitere. Noi nu furnizăm date parţiale, ci prezentăm o statistică pe toate locurile la nivel de universitate după clarificarea tuturor aspectelor care trebuie lămurite. Estimăm ca în jurul datei de 15 octombrie să avem toate datele finale privind anul universitar 2011 - 2012 pentru a prezenta cifre complete", au precizat reprezentanţii UBB.

La cele două universităţi private înscrierile în anul universitar 2011 - 2012 se vor încheia doar în 30 septembrie.

Bistriţa: Facultăţile de stat încep anul universitar cu locurile ocupate

Filialele din Bistriţa ale UBB şi Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca şi-au completat în totalitate locurile bugetate pentru anul universitar 2011-2012, dar şi majoritatea locurilor cu taxă, în timp ce universităţile private au înscris chiar şi cu 50 la sută mai puţini studenţi faţă de anul trecut

La filiala Bistriţa a Universităţii Ecologice Bucureşti s-au înscris, anul acesta, cu circa 40% mai puţini studenţi comparativ cu anul universitar 2010-2011. Potrivit reprezentantului acestei universităţi, Alexandru Câţcăuan, la toate cele cinci facultăţi din cadrul Universităţii Ecologice s-au înscris, în total, 142 de studenţi. Aceştia vor studia, în regim de frecvenţă redusă, drept, ştiinţe economice, psihologie, ştiinţele comunicării, ecologie şi protecţia mediului.

"Faţă de anul trecut sunt cu circa 40% mai puţini studenţi. Nu pot spune exact la care din facultăţi s-au înscris mai puţini fiindcă noi doar am preluat dosarele şi le-am trimis la Bucureşti, acolo s-au procesat", a declarat acesta.

La filiala Bistriţa a Universităţii "Vasile Goldiş" din Arad s-au înscris în anul întâi cu circa 50% mai puţini studenţi faţă de anul universitar precedent.

Potrivit reprezentantei acestei universităţi, Alexandra Nicolae, în total s-au înscris 80 de studenţi la Facultăţile de Ştiinţe economice (zi), Ştiinţe juridice şi Psihologie.

Conform sursei citate, la Facultatea de Studii juridice s-au înscris în total zece studenţi faţă de 50 câţi au fost anul trecut, iar la cea de Psihologie doar 18. Singura facultate care şi-a completat locurile este cea de Studii economice cu 35 de înscrişi în anul întâi.

"Când am pomenit de cei 80 de înscrişi, am inclus şi cele două masterate pe care le avem, la Psihologie. Avem aici 12 înscrişi. E dezastru faţă de anul trecut. Din estimările noastre, nu am ajuns să atingem nici 50% din ce am realizat în anul universitar precedent", a spus Alexandra Nicolae.

La Bistriţa mai funcţionează şi filiala Universităţii "Spiru Haret" Bucureşti, însă reprezentanţii acestei universităţi nu au dorit să dea informaţii legate de numărul de studenţi înscrişi în anul întâi.

Aproape 800 de locuri rămase libere la Universitatea din Alba Iulia după admitere

Purtătorul de cuvânt al Universităţii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, conf. univ. dr. Diana Câmpan, a declarat, luni, că la specializările de licenţă s-au înscris 287 de candidaţi pentru cele 59 de locuri subvenţionate şi peste 740 de locuri cu taxă şi la învăţământ la distanţă, iar la master s-au înscris 474 de candidaţi pe cele 90 de locuri subvenţionate şi 660 de locuri cu taxă.

Câmpan a spus că toţi candidaţii au fost admişi, iar de luni a început înmatricularea acestora şi înscrierea pentru repartizarea în căminele studenţeşti.

Potrivit sursei citate la studiile de licenţă au rămas libere peste 500 de locuri, iar la masterat circa 270 de locuri.

Universitatea Suceava: Toate locurile bugetate s-au ocupat. O treime din locurile cu taxă, neocupate

Rectorul Universităţii "Ştefan cel Mare" Suceava, prof.univ.dr.ing. Adrian Graur, a declarat că sesiunile de admitere au fost organizate ţinându-se cont de capacitatea de şcolarizare, dar şi de avizele acordate de Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) pentru programele de studii acreditate sau autorizate.

Graur a spus că toate facultăţile au dorit "să meargă la capacitate maximă de şcolarizare", astfel că toate cele 936 de locuri bugetate de la ciclul de licenţă, precum şi cele 340 de locuri bugetate de la studiile masterale şi cele 13 locuri la studiile doctorale au fost ocupate în urma organizării sesiunilor de admitere.

El a mai spus că la ciclul de licenţă au fost disponibile 2000 de locuri cu taxă din care au rămas neocupate 600 de locuri, la studiile masterale au fost disponibile 1.300 de locuri cu taxă din care aproximativ 300 au rămas neocupate în urma organizării admiterii.

Mureş: Locurile cu taxă, mai puţine faţă de anul trecut sau neocupate

Universitatea "Petru Maior" din Târgu Mureş a oferit, la nivelul licenţă, acelaşi număr de locuri la bugetate ca anul trecut, adică 462, în timp ce numărul de locuri oferite în regim cu taxă s-a redus de la 1.118 la 797.

Astfel, la buget, la Facultatea de la Inginerie au fost scoase la concurs 205 locuri în 2010 şi 150 în acest an, la Facultatea de Ştiinţe şi Litere - 152 anul trecut şi 151 în acest an, în timp ce la Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative - 105 în 2010 faţă de 161 în acest an. În ce priveşte locurile cu taxă, la Facultatea de Inginerie au fost disponibile 166 în 2010 şi 198 în acest an, la Facultatea de Ştiinţe şi Litere - 368 anul trecut şi 177 în acest an, iar la Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative - 584 în 2010 faţă de 422 în acest an.

În urma admiterii, au fost ocupate toate cele 462 de locuri oferite la buget, în timp ce la taxă au intrat 416 candidaţi. În total, în 2011 au fost admişi 878 de studenţi, faţă de 948, anul trecut.

La Universitatea de Artă Teatrală câteva zeci de locuri oferite în regim cu taxă au rămas neocupate.

"Avem 80 de locuri ocupate la buget, la taxă au mai rămas câte 21, la secţiile română şi respectiv maghiară, nivel licenţă. La master, s-au ocupat 42 la buget, 20 la taxă şi au rămas 12 neocupate. În total, la UAT Târgu Mureş sunt în acest an 395 de studenţi, faţă de 367 de studenţi înregistraţi anul trecut", a declarat secretarul UAT, Aliz Bordi.

La Universitatea de Medicină şi Farmacie foarte mulţi candidaţi au fost declaraţi admişi fără loc, concurenţa fiind de trei candidaţi pe un loc bugetat, în urma concursului de admitere înregistrându-se peste 100 de note de 10 la proba scrisă. În total, au fost oferite 450 de locuri bugetate şi 605 cu taxă, suplimentate cu alte 50 pentru secţia maghiară, pe care s-au înscris 1.359 de candidaţi.

Reprezentanţii Universităţii private "Sapientia" din Târgu Mureş au declarat, la rândul lor, că lucrează la statistică şi că trebuie să transmită astfel de date până în luna noiembrie, la sediul de la Cluj-Napoca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici