Cazanciuc, la Centrul de Detenţie Craiova: Cel mai tânăr elev are 15 ani şi este înscris în clasa I

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a spus, la deschiderea anului an şcolar la Centrul de Detenţie Craiova, că cel mai tânăr elev are 15 ani şi este în clasa I, iar cel mai mare are 25 de ani şi este în clasa a XI-a, arătând că aceştia puteau avea o altă viaţă dacă mergeau la şcoală.

318 afișări
Imaginea articolului Cazanciuc, la Centrul de Detenţie Craiova: Cel mai tânăr elev are 15 ani şi este înscris în clasa I

Cazanciuc, la Centrul de Detenţie Craiova: Cel mai tânăr elev are 15 ani şi este înscris în clasa I (Imagine: Liviu Adascalitei / Mediafax Foto)

"Am ales să particip la deschiderea anului şcolar într-un centru aparţinând Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pentru a încerca să atragem atenţia, şi în acest fel, asupra unor realităţi mai puţin cunoscute. Cel mai tânăr elev, în vârstă de 15 ani, este înscris în clasa I, iar cel mai mare are 25 de ani şi este înscris în clasa a XI-a. Există subiecte complicate pe care societatea este preocupată să le dezbată în acest moment, toţi suntem apăsaţi de propriile griji şi probleme, dar nu trebuie să trecem cu vederea lecţia pe care aceşti peste 100 de tineri din Centrul de Detenţie Craiova o oferă", a declarat, luni, ministrul Robert Cazanciuc, la festivitatea de deschidere a anului şcolar.

Ministrul Justiţiei a atras atenţia asupra faptului că lipsa educaţiei, motivată în multe cazuri de lipsa posibilităţilor materiale, poate duce la tragedii, precizând că tinerii din acest centru ar fi avut o altă şansă în viaţă dacă ar fi putut urma cursul şcolar firesc al oricărui copil, dacă ar fi avut ocazia să înveţe nu numai să scrie, să citească, dar şi să primească un set de valori morale, să afle ce înseamnă respectarea legii şi ce consecinţe poate avea nerespectarea ei.

"Rolul sistemului penitenciar nu este acela de a izola permanent de societate oamenii care au încălcat legea, de a-i închide în spatele unor ziduri înalte, ci acela de a încerca să-i reeduce şi să-i pregătească, pentru ca atunci când se reîntorc în mijlocul comunităţii să aibă mai multe şanse de reintegrare", a adăugat Cazanciuc.

Ministrul a precizat că este necesar să se investească în şcoli, spitale, drumuri, dar trebuie făcute investiţii şi în sistemul penitenciar, pentru că, în multe cazuri, condiţiile de detenţie sunt la limita umanităţii şi pentru că, în lipsa banilor şi a personalului, va fi dificil să se vorbească de reintegrarea persoanelor condamnate.

"Colaborăm foarte bine cu Ministerul Educaţiei şi datorită acestui parteneriat, în fiecare an, în sistemul penitenciar, sunt peste 2000 de absolvenţi ai cursurilor de instruire şcolară. Evident, nu vom reuşi să schimbăm peste noapte ce nu s-a făcut 25 de ani, dar sunt paşi importanţi pe care îi facem. În toate aceste demersuri avem nevoie şi de susţinerea societăţii, iar această susţinere nu poate să vină decât dacă noi demonstrăm că ne facem datoria, că prin munca dumneavoastră aceşti tineri au o şansă şi nu reprezintă un pericol pentru societate", a mai spus Cazanciuc.

Ministrul Justiţiei le-a urat succes atât elevilor, cât şi educatorilor, arătând că succesul nu vine decât prin efortul conjugat al tuturor.

"Şi pentru că astăzi este sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci, aş lansa tuturor elevilor şi profesorilor invitaţia de a vizita mausoleele de la Soveja, Mărăşti şi nu numai, pentru a înţelege ce înseamnă lupta tinerilor pentru idealuri", a spus Robert Cazanciuc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici