Cazanciuc: La delegarea lui Papici, Niţu şi Kovesi au convenit că pot fi făcute oricând propuneri de numire

Ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc a declarat, miercuri seară, că, la momentul prelungirii delegării lui Lucian Papici la şefia Secţiei I a DNA, procurorul general Tiberiu Niţu şi procurorul-şef al DNA Codruţa Kovesi au convenit să poată fi făcută oricând o propunere de numire în această funcţie.

536 afișări
Imaginea articolului Cazanciuc: La delegarea lui Papici, Niţu şi Kovesi au convenit că pot fi făcute oricând propuneri de numire

Cazanciuc: La delegarea lui Papici, Niţu şi Kovesi au convenit că pot fi făcute oricând propuneri de numire (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

Cazanciuc a precizat că, la momentul expirării mandatului lui Lucian Papici, nu identificase doi procurori care să accepte să ocupe funcţia de şef al Secţiei I a DNA şi de adjunct al acestuia, astfel că s-a pus problema delegării.

"Am avut un dialog cu procurorul general care, înainte de a face delegarea, m-a întrebat dacă am propuneri pentru o numire definitivă. I-am spus că nu am la acel moment, dar că, de îndată ce le voi avea, îl voi informa. Procurorul general m-a informat de asemenea că a avut un dialog cu procurorul-şef al DNA pe această delegare la conducerea secţiei şi au convenit ca, la momentul la care ministrul Justiţiei va face propuneri definitive către CSM, cei propuşi pentru numirile definitive să fie şi delegaţi la conducerea secţiei", a declarat Cazanciuc la Digi 24.

Ministrul a mai spus, în acest context, că delegarea lui Lucian Papici, care avusese deja două mandate şi nu mai putea fi numit la conducerea secţiei, "a fost făcută formal până la sfârşitul anului", putând dura însă "o zi, două, trei".

"Conform unei discuţii între procurorul general şi procurorul şef al DNA, ministrul putea să facă oricând în acest interval propunere de numire. Nu înseamnă că încetarea delegării este o formă de sancţiune", a subliniat Cazanciuc.

Ministrul Justiţiei a spus că a discutat cu Laura Codruţa Kovesi despre propunerile de numire a magistraţilor Iuliana Bendeac şi Viorel Cerbu în funcţiile de procuror-şef şi respectiv procuror-şef adjunct la Secţia I, iar aceasta a propus în schimb o rocadă între Lucian Papici şi adjunctul acestuia, Mariana Alexandru, cu care el nu a fost de acord.

"Au fost propuşi de mine doi procurori cu experienţă din cadrul DNA, care au soluţionat dosare importante, deci nu cred că propunerea a fost greşită. Kovesi şi-a susţinut punctul de vedere şi de-a lungul timpului am avut dialog constant cu Kovesi pentru toate funcţiile de la DNA. Nu am fost de acord doar în această situaţie", a arătat Cazanciuc.

Întrebat despre faptul că încetarea delegării lui Lucian Papici a fost dispusă la câteva ore după predarea de către magistrat a dosarului Referendumului în care este cercetat Liviu Dragnea, Cazanciuc a spus că nu crede că cele două evenimente au vreo legătură.

"Nu cred că are vreo legătură cu predarea vreunui dosar. Dacă dumneavoastră credeţi că domnul Papici l-a informat pe procuroul general sau pe mine de momentul în care a soluţionat un dosar, lucrurile nu stau deloc aşa", a spus Cazanciuc.

Ministrul a apreciat că, "din păcate", o procedură banală de delegare a unui procuror în funcţie de conducere şi de încetare a delegării este transformată "într-o dispută politică cum că cineva ar încerca să pună o presiune pe justiţie".

"Sunt proceduri prevăzute de lege. Nu este nimic pe lângă lege în această încercare de a găsi o formulă definitivă la conducerea secţiei I din DNA", a menţionat Robert Cazanciuc.

Întrebat dacă a existat orice fel de presiune politică privind propunerile pentru şefia Secţiei I din DNA, Cazanciuc a spus că propunerea făcută îi aparţine în exclusivitate şi a fost bazată exclusiv pe dialogul avut cu procurorii din secţie.

Procurorul-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat, tot miercuri seară, la TVR 1, că înlocuirea procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru, de la conducerea Secţiei I, a perturbat activitatea direcţiei, dar principala problemă e modalitatea în care s-a făcut această înlocuire.

Kovesi a arătat că, de la înfiinţarea DNA şi până în prezent, nicio delegare în funcţie nu s-a făcut fără o recomandare a procurorului-şef al DNA iar, în cazul de faţă, ei nu i s-a solicitat vreo recomandare.

Întrebată dacă a discutat cu procurorul general Tiberiu Niţu înainte de ridicarea delegării celor doi procurori, Laura Codruţa Kovesi a spus că acesta a sunat-o şi i-a spus că au încetat delegările lui Papici şi Alexandru şi că a delegat alţi procurori-şefi.

"N-am primit nicio explicaţie, nu mi s-au comunicat motivele. Mi-a spus că e decizia pe care şi-o asumă şi că urmează să-mi trimită aceste ordine prin fax", a precizat Laura Codruţa Kovesi.

Procurorul-şef al DNA a mai arătat că nu are nimic personal cu cei doi procurori care au fost delegaţi în locul lui Papici şi Alexandru - Iuliana Bendeac şi Viorel Cerbu - şi nu contestă capacităţile acestora, "dar modalitatea în care s-a procedat nu a fost corectă".

"Cei doi procurori cărora li s-a ridicat delegarea au avut o activitate meritorie în aceşti ani. În calitate de şefi ai acestei secţii, şi-au îndeplinit corespunzător activitatea. Nu mi s-a părut normal ca, după şapte zile, fără nicio explicaţie, procurorului-şef Papici să i se înceteze delegarea", a spus Kovesi.

Totodată, ea a menţionat că a făcut o recomandare scrisă ministrului Justiţiei cu privire la persoanele care pot îndeplini funcţiile de procuror-şef şi adjunct la Secţia I, opţiunea sa fiind pentru Mariana Alexandru şi Lucian Papici. "Am considerat că acestea sunt cele mai bune propuneri pentru secţia I", a adăugat Kovesi.

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a decis, în 2 octombrie, încetarea delegării procurorului Lucian Papici, şef al Secţiei I din DNA, şi a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru, în locul lor fiind delegaţi procurorii Iuliana Bendeac, ca şef de secţie, şi Viorel Cerbu, ca adjunct, au declarat pentru MEDIAFAX oficiali ai Parchetului instanţei supreme.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie preciza ulterior, într-un comunicat de presă, că încetarea delegării procurorului Lucian Papici şi a adjunctei acestuia de la conducerea Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a avut în vedere faptul că ministrul Justiţiei a transmis CSM propunerile de numire în funcţii de conducere la Direcţie.

În 2 octombrie, la ora 17.09, Niţu a informat Direcţia Naţională Anticorupţie, printr-un fax, că delegarea lui Lucian Papici ca şef al Secţiei I din DNA încetează cu 2 octombrie, dată de la care funcţia este ocupată de procurorul Iuliana Bendeac, pe o perioadă de şase luni.

Încetarea delegării lui Papici ca şef al Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a fost dispusă, după ce tot Tiberiu Niţu, în 23 septembrie, dispusese delegarea aceluiaşi procuror pe aceeaşi funcţie.

Direcţia Naţională Anticorupţie a reclamat că pentru delegarea procurorilor Bendeac şi Cerbu la şefia Secţiei de combatere a corupţiei nu a fost solicitată, în prealabil, recomandarea şefului DNA, prevăzută expres de Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei.

Procurorul Lucian Papici a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumlui, în care este acuzat vicepremierul Liviu Dragnea.

DNA a anunţat luni că Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane - preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt - au fost trimişi în judecată în dosarul cunoscut sub numele de "Fraudă la referendum".

Iuliana Bendac, alături de procurorul şef seviciu Gheorghe Popovici, i-a deferit justiţiei pe Dan Voiculescu şi pe fiica acestuia Camelia, în dosarul în care directorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, este acuzat de şantajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.

Viorel Cerbu a instrumentat dosarul permiselor de la Argeş, precum şi numeroase cazuri ce au vizat procurori, judecători, avocaţi şi poliţişti, iar recent le-a deferit justiţiei pe Viorica Dinu şi Antonela Costache de la Tribunalul Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici