Cazanciuc: Trebuie cel puţin 6 luni de pregătire pentru a evita practica neunitară a unor instanţe

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, luni, la Parlament, după adoptarea Legii de punere în aplicare a Codului de Procedură Penală, că este nevoie de cel puţin şase luni de pregătire a judecătorilor şi procurorilor, pentru a evita practica neunitară a unor instanţe.

105 afișări
Imaginea articolului Cazanciuc: Trebuie cel puţin 6 luni de pregătire pentru a evita practica neunitară a unor instanţe

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

"Nu a fost un vot uşor astăzi, dar mă bucur că am reuşit, chiar şi în sesiune extraordinară, să trecem aceste legi de punere în aplicare, pentru că avem astfel răgazul necesar - şase luni de aici încolo - de a dezvolta un proces de pregătire a judecătorilor şi procurorilor cu noile instituţii. Avem nevoie de cel puţin şase luni de pregătire pentru a evita practica neunitară a unor instanţe", a spus Cazanciuc.

El a precizat că pregătirea va fi făcută prin intermediul Institutului Naţional de Magistratură, CSM şi Ministerul Justiţiei, menţionând că există şi finanţări europene pe care ministerul doreşte să le acceseze în acest sens.

Cazanciuc a precizat că există în continuare obiectivul principal privind intrarea în vigoare a Codurilor la 1 februarie 2014.

El a mai spus că, potrivit formei adoptate de Parlament, procurorii nu au atribuţii restrânse.

"Lucrurile sunt într-o matcă firească acum. Codul de Procedură Penală are o logică de la un cap la altul. Sunt garanţii procesuale acordate tuturor părţilor. Nu am niciun fel de emoţii că nu se va aplica corect", a spus Cazanciuc.

El a menţionat că forma votată luni reprezintă o dovadă clară a voinţei Parlamentului de a fi parte la un proces de reformă şi de consolidare a sistemului judiciar din România.

"Forma votată azi este în mare parte cea propusă de Guvern cu mult timp în urmă, mare parte din aceasta elaborată de Ministerul Justiţiei. E o formă aşa cum a fost propusă în special de profesionişti pentru a putea fi aplicată de profesionişti", a mai spus Cazanciuc.

Deputaţii au aprobat, luni, în sesiune extraordinară, cu 227 de voturi "pentru", 20 "împotrivă" şi 17 abţineri, proiectul legii de aplicare a Codului de procedură penală.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici