CAZARE DE SĂRBĂTORI: Care sunt ofertele hotelierilor pentru Crăciun şi Revelion

Hotelierii din ţară au pregătit oferte variate pentru turişti în perioada sărbătorilor de iarnă, vizitatorii fiind întâmpinaţi cu mâncăruri tradiţionale, grătar în zăpadă, plimbări cu sănii trase de cai, dar şi saună sau baie cu lapte şi miere. Deşi litoralul nu este o destinaţie preferată de sărbători, şi hotelierii şi proprietarii de pensiuni de aici au pregătit oferte pentru turişti.

4622 afișări
Imaginea articolului CAZARE DE SĂRBĂTORI: Care sunt ofertele hotelierilor pentru Crăciun şi Revelion

CAZARE DE SĂRBĂTORI: Care sunt ofertele hotelierilor pentru Crăciun şi Revelion (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Sejur de patru zile pe Valea Prahovei, de sărbători, între 430 de lei şi 1.900 de euro

Sinaia rămâne şi anul acesta una dintre cele mai căutate staţiuni româneşti pentru petrecerea  sărbătorilor de Crăciun şi de Revelion. Pentru aceste două perioade hotelierii scot la vânzare, la fel ca şi anii trecuţi, pachete turistice destinate atât celor cu buget modest, cât şi celor dispuşi să plătească mii de euro pentru o vacanţă.

Spre exemplu, un hotel de trei stele situat în munţi, la câţiva kilometri de Sinaia, a pregătit pachete turistice de trei sau cinci nopţi. Astfel, de Crăciun, trei nopţi de cazare cu masă festivă în ajunul Crăciunului, masă festivă de Crăciun şi mic dejun costă 523 de lei de persoană. Pentru Revelion, preţul la acelaşi hotel este aproape dublu, respectiv  951 de lei de persoană, iar pachetul cu cinci nopţi de cazare de Revelion ajunge să coste 1.500 lei de persoană.

Oferta unui hotel de trei stele amplasat în centrul staţiunii Sinaia este mai scumpă. Astfel, pentru Crăciun, trei nopţi de cazare în cameră dublă cu mic dejun bufet suedez, cină şi spectacol artistic în seara de ajun, dejun festiv de 25 decembrie, acces la piscină, saună, sală de fitness şi taxe locale incluse costă 650 de lei de persoană. La acest hotel copiii între 6 şi 12 ani vor plăti 420 de lei, bani în care sunt incluse mesele şi un pat suplimentar în camera părinţilor. Cei care nu plătesc vor dormi în pat cu părinţii, iar la masă vor avea loc, dar fără a primi meniu separat. Copiii peste 12 ani plătesc preţul aferent unui pachet pentru adulţi.

La acelaşi hotel de trei stele din centrul staţiunii Sinaia un pachet turistic cu cinci nopţi de cazare costă 1.980 de lei. Acest tarif include mic dejun bufet (cu excepţia zilei de 1 ianuarie), cină bufet în 30 decembrie  şi 2 ianuarie (fără băuturi), cină festivă în noaptea de Revelion, carnaval cu cină în 1 ianuarie, parcare, acces la piscină, saună, sală de fitness. Pentru copiii cu vârste între 10 şi 14 ani părinţii vor plăti suplimentar 790 de lei, bani în care sunt incluse cinci nopţi de cazare în camera părinţilor şi serviciile de masă. Copiii până la 6 ani fără pat suplimentar beneficiază de gratuitate la cazare, iar la restaurant vor avea loc la masă fără meniu. Pentru copiii intre 6 şi 10 ani se vor achita doar serviciile de masă, respectiv meniurile cu jumătate de porţie, care costă 335 lei de copil.

La hotelurile de patru stele din Sinaia, tarifele pentru pachetele turistice de Crăciun sunt cu câteva sute de lei mai mari decât la cele de trei stele, iar pentru Revelion la aceste hoteluri un pachet turistic ajunge să coste câteva mii de lei de persoană. Astfel, trei nopţi de Revelion costă peste 2.500 de lei, patru nopţi costă peste 2.900 de lei, iar un pachet turistic cu cinci nopţi ajunge să coste 3.200 de persoană, bani în care sunt incluse servicii precum cazare în cameră dublă cu mic dejun şi cină festivă de Revelion.

Cazinoul din Sinaia, clădire veche de un secol, care anul acesta a fost introdus pentru prima dată în circuitul turistic şi poate fi vizitat contracost,  organizează "Revelion VIP Charleston". Participanţilor li se impun ca "dress code" ţinute de inspiraţie interbelică, respectiv rochii elegante de charleston, perle şi accesorii tematice pentru doamne şi frac ori costum negru de seară pentru domni. Oaspeţii vor fi primiţi pe ritmuri de jazz, charleston şi foxtrot şi vor petrece în Sala Oglinzilor şi Sala Baccara şi vor beneficia de meniu şi desert VIP, şampanie şi foc de artificii la miezul nopţii, spectacole cu muzică live şi DJ. Costul unui Revelion la cazinou este de 555 de lei de persoană.

Cei care nu au un buget foarte mare pot opta pentru pensiunile din staţiune.

Cele mai căutate au fost şi anul acesta, la fel ca şi anul trecut, vilele cu patru - cinci camere duble, care s-au închiriat pe perioade între trei şi cinci nopţi de cazare, unor grupuri de turişti care au plătit între 1.500 şi 2.500 de euro pentru întreaga vilă. Acestea au fost, de altfel, primele unităţi de cazare din Sinaia unde au fost făcute rezervări atât pentru Crăciun, cât şi pentru Revelion. Proprietarii acestor vile spun că au aceiaşi clienţi de mulţi ani, iar în unele cazuri aceştia fac rezervările pentru anul următor imediat ce termină vacanţa, detaliile financiare fiind puse la punct ulterior.

Tot la Sinaia, cei care nu ştiu să schieze pot învăţa în tabere de schi şi snowboard, unde vor fi îndrumaţi de monitori. Taberele de schi sunt programate pe două serii, una între 5 şi 11 ianuarie, cea de-a doua între 2 şi 8 februarie. Preţul unei tabere care include cinci zile de schi şi şase nopţi de cazare este de 1.230 de lei de persoană. Tabăra include cazare la o pensiune de trei margarete, trei mese pe zi la care se adaugă gustări pe pârtie, transport local, dar şi alte activităţi în afară de aceea de a schia, respectiv săniuş sau tubbing, patinaj, lecţii de engleză sau jocuri.

Pe lângă costul taberei, doritorii trebuie să plătească 25 de lei pe zi şi pentru închirierea echipamentului de schi, dar trebuie să achite şi preţul schipass-ului aferent fiecărei perioade. La finalul taberei, participanţii vor primi fotografii pe care să le aibă ca amintire, dar şi o diplomă care va fi decernată în cadrul unei seri festive, organizată pentru toţi participanţii la tabără.

La Buşteni, staţiune care are peste 1.800 de structuri de cazare - hoteluri, pensiuni, vile -, tarifele sunt mai mici decât cele de la Sinaia.

Cel mai cunoscut şi mai mare hotel din staţiune oferă anul acesta pachete turistice în camere de două şi trei stele, pachete ce includ cazarea cu mic dejun, cina din Ajunul Crăciunului, program artistic, surprize pentru copii de la Moş Crăciun şi masa festivă tradiţională de Crăciun. Pentru Crăciun, preţurile pornesc de la 520 de lei de persoană pentru un pachet de două nopţi într-o cameră dublă de două stele şi ajung la 1.000 de lei de persoană pentru un pachet de cinci nopţi în apartament. Pentru copiii cu vârsta de până la 6 ani se acordă gratuitate la cazare şi loc la masă, fără meniu, în restaurant. Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani se acordă o reducere de 50 la sută din valoarea pachetului, incluzând şi pat suplimentar, în timp ce copiii cu vârste de peste 12 ani vor achita contravaloarea pachetului integral. Site-ul hotelului anunţă ca surpriză un concert de Crăciun cu un cunoscut artist român.

De Revelion, tarifele la acelaşi hotel sunt considerabil mai mari. Pentru trei nopţi, într-o cameră dublă de două stele o persoană va plăti 1.355 de lei, preţul ajungând la 2.150 lei de persoană pentru o vacanţă de cinci nopţi cu cazare în apartament. Pachetele turistice includ cazarea cu mic dejun, cină în data de 30 decembrie, masa festivă de Revelion cu program artistic divers, brunch pentru 1 ianuarie 2014 şi cină festivă de Sfântul Vasile.

Turiştii cu buget mai mic pot alege în staţiunea Buşteni o vilă, unde preţul unui pachet turistic cu trei nopţi de cazare porneşte de la 430 de lei de persoană, de Crăciun, pentru trei nopţi de cazare şi ajunge la 825 de lei pentru cinci nopţi de cazare într-un apartament. Toate pachetele turistice includ mic dejun, cină în ajun şi masă festivă de Crăciun. În aceeaşi vilă, de Revelion cel mai ieftin pachet turistic, care include trei nopţi de cazare cu mic dejun, cină în data de 30 decembrie, masa festivă de Revelion cu program artistic divers, brunch pentru 1 ianuarie şi cina festivă de Sfântul Vasile costă 1.000 de lei de persoană pentru trei nopţi şi poate ajunge la peste 1.500 lei de persoană pentru cinci nopţi.

Principala atracţie a staţiunii este domeniul Schiabil Kalinderu, care cuprinde două pârtii de schi - Kalinderu I,  care beneficiază de o instalaţie de nocturnă şi Kalinderu II. Domeniul schiabil al staţiunii beneficiază de instalaţie pentru zăpadă artificială. La baza celor două pârtii se află o pârtie de sanie şi un parc de distracţii, care funcţionează atât vara, cât şi iarna. Fun Park-ul este dotat cu o sanie-tobogan pe o lungime de 500 de metri, bandă de urcare, baby lift, tubing, carusel, precum şi o pârtie artificială de schi cu o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi.

Staţiunea Azuga, situată la 993 de metri altitudine la poalele Munţilor Bucegi, are mai multe pârtii dotate cu instalaţii de înzăpezire artificială, deservite de şase instalaţii de transport pe cablu, respectiv o telegondolă, patru teleschiuri şi un babyschi.

În staţiunea Azuga se află unul dintre puţinele hoteluri de cinci stele de pe Valea Prahovei. Într-un astfel de hotel un pachet turistic cu patru nopţi de cazare cu mic dejun inclus, dejun tradiţional de Crăciun costă de la 848 de euro camera dublă şi ajunge la 1.128 de euro pentru un apartament. Turiştii care aleg o vacanţă de cinci stele beneficiază de atelier de prezentare şi degustare de vinuri, caffe concert, servicii SPA, loc de joacă şi activităţi pentru copii.  La acelaşi hotel, preţul unui pachet turistic pentru două persoane, incluzând cinci nopţi de cazare, cină festivă de Revelion, dejun şi cină cu specific vânătoresc în prima zi a anului, program artistic, loc de joacă pentru copii, Revelionul copiilor, acces la SPA, costă de la 1.620 de euro şi poate ajunge la 1.900 de euro. Pentru copiii între 7 şi 12 ani se vor plăti suplimentar 205 euro pentru întregul pachet, costul suplimentar pentru copii cu vârste între 12 şi 18 ani fiind de 350 de euro pe pachet turistic.

Tot la Azuga, hotelurile de patru stele au oferte pornind de la 225 de euro de persoană pentru un sejur de Crăciun, acestea ajungând la 630 de euro de persoană pentru un sejur de Revelion.

De asemenea, un hotel de trei stele aflat la baza pârtiei Sorica are în ofertă pachete pentru Crăciun care includ patru nopţi de cazare, la preţul de 750 de lei de persoană în cameră dublă şi pachete pentru Revelion care includ cinci nopţi de cazare, la preţul de 1.500 de lei de persoană în cameră dublă.

Sărbători în Mărginimea Sibiului: Preţurile pornesc de la 550 de lei un sejur de patru zile

Mărginimea Sibiului, cu frumuseţea sa autentică, istoria bogată şi obiceiurile străvechi care încă se păstrează, staţiunea Păltiniş, cu pitorescul munţilor, şi municipiul Sibiu sunt principalele locuri din judeţul Sibiu vizitate de turişti de sărbători. Multe dintre unităţile de cazare din aceste zone au fost deja complet rezervate, mai ales pentru Revelion, dar unele nu mai au locuri nici pentru Crăciun.

Preşedintele filialei Sibiu a Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC), Maria Cristea, spune că, în general, pensiunile au păstrat aceleaşi preţuri ca în 2012, adică aproximativ 150 de lei de persoană pe noapte, cu mic dejun inclus.

Mărginimea Sibiului este una dintre cele mai căutate zone din judeţ, unde, de sărbători, turiştii pot asista la tăiatul porcului şi pot vedea cum se pregătesc în gospodărie bucatele tradiţionale din care vor fi invitaţi apoi să guste.

De asemenea, turiştii pot cunoaşte tradiţii vechi de sute de ani, care încă se păstrează în această zonă şi care sunt puse în practică mai ales de cetele de feciori. În satele din Mărginime, feciorii se strâng începând de la Sfântul Nicolae şi repetă colindele, pentru ca în seara de Ajun să colinde tot satul, iar apoi să petreacă într-o casă special închiriată în acest scop până după Anul Nou.

Chiar şi între satele din Mărginime sunt unele preferate de turişti. Astfel, cei mai mulţi sunt atraşi de localităţile Sibiel, Gura Râului, Sadu şi Răşinari, iar multe dintre pensiunile din aceste localităţi sunt complet rezervate.

O pensiune de trei margarete din Sibiel, situată în apropierea Muzeului de Icoane pe sticlă "Zosim Oancea", are 15 locuri în camere cu baie proprie, iar oferta de Revelion cuprinde cazare pentru trei nopţi cu demipensiune şi masa specială de Anul Nou. Turiştii care aleg să-şi petreacă aici Revelionul vor putea asista la tăierea porcului şi vor mânca bucate pregătite în totalitate în gospodărie. Pentru întreg pachetul, turiştii trebuie să plătească 650 de lei de persoană.

O pensiune de patru margarete din aceeaşi localitate dispune de şapte camere duble şi două apartamente, toate amenajate astfel încât să dea un aer de muzeu al meşteşugurilor şi tradiţiilor româneşti. Astfel, în Camera Olarului sunt expuse oale şi obiecte specifice olăritului, în Camera Tâmplarului sunt obiecte din lemn realizate de cei mai pricepuţi tâmplari, Camera Iconarului are un aer de biserică ortodoxă, putând fi admirate icoane pe sticlă şi lemn, dar şi o frescă, iar Camera Cărturarului este plină de volume semnate de Eminescu, Creangă, Blaga, Arghezi sau Topârceanu. Camera Ciobanului e plină de piei de oaie şi obiecte folosite la producerea brânzeturilor de Sibiu, în timp ce în Camera Gospodarului turiştii se vor simţi ca într-o gospodărie veche, cu tot ce e necesar. În pensiune mai există Camera Viticultorului, Camera Covaciului, cu mobilier din fier şi Camera Boierului, cu mobilier de secol XIX.

În perioada 22-27 decembrie, turiştii se pot caza în această pensiune la preţul de 1.210 de lei de persoană, în camera dublă, şi 1.320 de lei de persoană în apartament. Pachetul cuprinde cinci nopţi de cazare cu mic dejun şi cină incluse, dar şi cină festivă în seara de Crăciun, primirea cetelor de colindători şi a lui Moş Crăciun.

Chiar dacă de Crăciun mai are locuri libere, această pensiune este deja rezervată pentru Revelion.

Complet rezervate pentru Revelion sunt şi alte pensiuni din Sibiel, unele având încă locuri disponibile pentru Crăciun. O pensiune de trei margarete, aflată pe malul unui râu, la poalele Munţilor Cindrel, are ofertă specială pentru Crăciun şi mai are locuri disponibile. Pentru un sejur care începe în 24 decembrie şi se încheie în 28 decembrie turiştii trebuie să plătească 650 de lei de persoană, în pachet fiind incluse patru nopţi de cazare cu mic dejun, cină festivă în Ajun şi în prima zi de Crăciun, un spectacol folcloric şi cadouri aduse de Moş Crăciun. Proprietarii pensiunii au pregătit pentru masa din Ajun gustare tradiţională (jumări, caltaboşi, tobă, cârnaţi, slănină afumată, telemea, brânză de burduf, ceapă roşie), ciolan de porc puţin afumat, pregătit la cuptor în bere neagră, şi plăcintă cu mere. Mâncăruri tradiţionale vor fi pregătite şi pentru ziua de Crăciun: supă de găină, pomana porcului cu mămăliguţă şi castraveţi muraţi, sarmale, cârnaţi afumaţi fierţi în zeamă de varză cu hrean, răcituri de porc, friptură de porc la tavă cu cartofi ardeleneşti şi papanaşi.

Multe dintre pensiunile din Gura Râului, unde preţurile variază între 80-100 de lei camera pe noapte şi 400 de lei pentru o casă de vacanţă cu patru camere, sunt deja rezervate pentru Crăciun şi Revelion.

O pensiune de trei margarete din Gura Râului, care are 20 de locuri de cazare în opt camere, are ocupate toate spaţiile pentru Revelion, însă mai pot fi primiţi turişti de Crăciun, ei fiind îmbiaţi cu "tradiţii păstrate cu sfinţenie din tată în fiu, îmbinate cu cele mai gustoase bucate", precum cozonac, sărmăluţe sau pâine de casă "aşa cum le pregătea bunica". Trei nopţi de cazare în cameră dublă cu demipensiune şi masă specială de Crăciun costă 550 de lei de persoană, iar oferta include băuturile casei - vin, afinată şi ţuică la fiecare masă, dar şi sucuri şi bere la masa de Crăciun.

La Gura Râului există şi o pârtie de schi de 500 de metri lungime - Trecătoarea Lupilor - dotată cu instalaţie de teleschi, nocturnă şi tunuri de zăpadă.

Şi la Sadu, multe pensiuni sunt deja ocupate pentru Revelion. De Crăciun se mai poate închiria o pensiune de trei margarete cu 16 locuri, la preţul de 700 de lei pe noapte pentru minimum trei nopţi, iar pentru cei care vor să stea mai multe nopţi tariful poate fi renegociat.

O altă pensiune de trei margarete, cu o capacitate de 20 de locuri în opt camere, organizează sejur de Crăciun la preţul de 150 de lei de persoană pe zi. Pentru Revelion, pensiunea poate fi închiriată cu 950 de lei de persoană, pentru perioada 29 decembrie - 2 ianuarie. Meniul propus de proprietari include ciorbă de perişoare, supă de pui, tocana porcului, mămăliguţă, murături şi preparate făcute în gospodărie.

Localitatea Răşinari este şi ea printre preferatele turiştilor, de sărbători. Cei care aleg o pensiune de două margarete din Răşinari pentru Crăciun trebuie să plătească 500 de lei de persoană pentru un sejur de trei nopţi şi 600 de lei de persoană pentru un sejur de patru nopţi, fiind inclusă cazarea cu demipensiune şi masa festivă de Crăciun.

O pensiune de trei margarete din Răşinari, care are 16 locuri, poate fi închiriată de Crăciun cu 550 de lei de persoană, cu demipensiune şi masă festivă de Crăciun, iar de Revelion poate fi închiriată cu 1.600 de euro.

Staţiunea Păltiniş este, de asemenea, un punct de atracţie în această perioadă de iarnă, aici existând foarte multe unităţi de cazare, cabane sau vile private, dar şi multe unităţi cu circuit închis.

La unităţile de cazare din centrul staţiunii, gradul de ocupare pentru Revelion se situează la circa 90 la sută. Cel mai repede s-au vândut sejururile la trei şi patru stele, astfel că un hotel cu 45 de spaţii de cazare, unele cotate la trei stele, altele la patru stele este complet rezervat de Revelion.

Ocupat în întregime pentru Anul Nou este şi un hotel de patru stele dotat cu centru SPA. Clienţii acestuia vor beneficia de cinci nopţi de cazare cu mic dejun şi cină, acces la resortul SPA, loc de joacă pentru copii, transfer la pârtiile de schi, cină festivă de Revelion şi în 1 ianuarie, pentru care au plătit între 600 şi 690 de euro de persoană.

Cei care nu doresc condiţii de lux se pot caza la o cabană aflată în apropierea Pârtiei Onceşti, unde sunt 90 de locuri de cazare în camere cu două, patru şi opt locuri. Aici, pentru un sejur de trei nopţi cu demipensiune şi cina festivă de Revelion turiştii ar trebui să plătească 550 de lei de persoană sau 750 de lei de persoană pentru un sejur de cinci nopţi.

Păltiniş este prima staţiune montană înfiinţată în Romania, în anul 1894, fiind, de asemenea, staţiunea din ţară aflată la cea mai mare altitudine - 1.450 de metri. Aici există mai multe pârtii de schi şi snowboard, cu instalaţii de nocturnă, telescaun şi teleschi, dar şi servicii de închiriere a echipamentelor necesare sporturilor de iarnă. În plus, în staţiune se pot vizita Schitul Păltiniş, unde se află mormântul lui Constantin Noica sau casa memorială a filosofului.

Şi în municipiul Sibiu multe unităţi de cazare sunt rezervate complet de Crăciun şi Revelion, preţurile variind în funcţie de numărul de nopţi incluse în pachet, de serviciile oferite, dar şi de gradul de clasificare a unităţii.

La unul dintre hotelurile de patru stele din centrul oraşului petrecerea de Revelion costă 440 de lei de persoană, iar un sejur de cinci nopţi cu demipensiune şi petrecere de Revelion costă 1.370 de lei de persoană.

La un alt hotel de patru stele sejurul de Revelion porneşte de la 309 euro de persoană şi include trei nopţi de cazare, petrecere de Revelion şi muzică live.

La pensiuni preţurile sunt mai scăzute, existând oferte pentru noaptea de Revelion şi la 150 de lei de persoană.

Cei care-şi petrec sărbătorile în municipiul Sibiu pot vizita Târgul de Crăciun, unde sunt 65 de căsuţe în care expozanţi din toată ţara vând dulciuri, cadouri şi decoraţiuni de Crăciun. De asemenea, sunt amenajate un atelier pentru copii, un patinoar, în centrul construcţiei aflându-se un brad înalt de 22 de metri, care are peste 90 de ani.  Până în primele zile din ianuarie, seara pe scena amenajată în Piaţa Mare au loc diferite concerte.

Muzică lăutărească şi mâncare secuiască, oferta pensiunilor de pe Valea Ghimeşului

Preşedintele Asociaţiei Pensiunilor Turistice din Valea Ghimeşului, Prejmer Fulop, spune că gradul de ocupare a acestora este de aproape sută la sută, doar câteva zeci de locuri fiind libere, în prezent, pentru Crăciun, în condiţiile în care nu au fost pregătite pachete pentru această sărbătoare, pe considerentul că Naşterea Domnului se sărbătoreşte, potrivit tradiţiei, acasă, în familie.

În schimb, pentru Revelion rezervările s-au făcut încă din vară, pensiunile fiind ocupate în totalitate de ceangăii din judeţul Bacău care lucrează în străinătate şi iarna vor să se bucure de sărbători tradiţionale, pentru 150 de euro de persoană.

"Sunt oameni plecaţi la muncă tot anul şi se întorc acasă doar de sărbători, la Crăciun şi Revelion. Anul trecut au fost prima oară la noi, dar le-a plăcut aşa de mult încât au făcut rezervări şi au cerut să le organizăm acelaşi program, cu tăiat de porc, plimbări cu săniile trase de cai şi muzică tradiţională", spune Prejmer.

Oaspeţii sunt aşteptaţi în 29 decembrie, iar în ziua următoare turiştii vor avea ocazia să asiste la tăiatul porcului şi la prepararea produselor tradiţionale, seara la un spectacol şi o prezentare de muzică, port popular şi tradiţii specifice ceangăilor, care se va termina cu dansul comun al artiştilor şi invitaţilor. De asemenea, ei vor face plimbări cu săniile trase de cai până în vârful muntelui, unde vor lua un dejun rece cu slănină, cârnaţi afumaţi, lebăr şi sângerete şi se vor încălzi cu vin fiert şi pălincă, în jurul focului de tabără.

Din această iarnă, turiştii care vizitează Valea Ghimeşului au la dispoziţie şi o pârtie de schi.

La câteva zeci de kilometri depărtare, Complexul Turistic Boros arată mai degrabă ca un mic sat, cu 11 căsuţe ţărăneşti, cu mobilier tradiţional, cu şuri, iazuri cu păstrăvi şi o mică stână cocoţată pe un deal. Căsuţele nu sunt oferite turiştilor pentru a petrece Crăciunul, dar pentru Revelion, cele 90 de locuri de cazare au fost ocupate cu multe luni înainte, de turişti din Ungaria dornici de odihnă, care apreciază tradiţiile şi arta populară.

Timp de patru zile, cât durează sejurul, muzica populară interpretată de tarafuri de lăutari şi ansambluri profesioniste din Valea Ghimeşului şi din Sândominic nu va conteni, chiar administratorul fiind violonist în unul dintre ansamblurile care vor întreţine buna dispoziţie de sărbători. Nu va lipsi tăiatul tradiţional al porcului, cu vin fiert, ţuică şi palincă, iar în ultima zi a anului este prevăzută o deplasare la Comăneşti, unde turiştii vor cunoaşte obiceiuri precum sorcovitul.

Masa de Revelion, cu mâncăruri tradiţionale, de la pâinea de casă la aperitive, cârnaţi, friputură, sarmale, până la ciorba acră din zori, dar şi cozonacii cu mac, plăcintele cu mere şi cu brânză vor fi stropite din belşug cu vinul casei.

Un astfel de sejur costă 140 de euro, mai scump cu 40 la sută faţă de anul trecut.

"La noi, zona este frumoasă, e linişte, mâncărurile noastre respectă reţetele tradiţionale, din strămoşi, sunt bogate, grupurile au familii, copii, au nevoie de relaxare şi le place să fie împreună şi să petrecă împreună", spune Prejmer.

Valea Ghimeşului are ofertă şi pentru cei care vor să îmbine modernul cu tradiţia, la o pensiune de patru stele în comuna Lunca de Jos, cu mare trecere la turiştii din Germania şi Ungaria, cărora li s-au alăturat clujenii.

Camerele somptuoase, cu livinguri generoase şi cu acces la internet, sunt parte dintr-un ansamblu care cuprinde săli de fitness, saune, jacuzzi, saloane de masaj, de înfrumuseţare, solar şi fotolii cu pietre de jad pentru relaxare. Pachetele doar pentru Revelion, de cinci zile şi patru nopţi, cu demipensiune, costă 200 de euro, iar masa festivă cuprinde şase feluri de mâncare şi va fi urmată de Carnavalul de Anul Nou. Atmosfera va fi întreţinută cu muzică lăutărescă.

Staţiunea Băile Tuşnad este rezervată în proporţie de aproximativ 80 la sută pentru Revelion, în vreme ce Crăciunul nu se bucură de căutare, doar două hoteluri oferind pachete, din care s-au vândut mai puţin de 30 la sută, deocamdată.

"Am vândut mai puţin Crăciunul, cred că este o sărbătoare de familie şi atunci lumea pleacă mai puţin de acasă. Anul trecut nici nu am făcut pachete din acelaşi considerent, anul acesta am zis să încercăm, dar solicitările sunt destul de puţine. Încă nu este târziu, lumea se decide şi în următoarele zile", spune directorul unui hotel de trei stele, Ileana Colcer.

La acest hotel, pachetele de trei, patru şi cinci zile propuse pentru sărbătoarea Naşterii Domnului încep de la 535 de lei şi ajung la 870 de lei de persoană, fiind rezervate predominant de turişti din judeţele apropiate, Braşov şi Mureş. Oferta include împodobitul bradului în seara de Ajun şi un program de colinde, iar masa de Crăciun are un meniu tradiţional, cu produse specifice din Ardeal. În schimb, pachetele de Revelion, de trei, patru şi cinci nopţi, s-au vândut în totalitate încă din luna octombrie. Peţurile acestora au variat între 1.075 de lei şi 1.540 de lei pentru o persoană, în funcţie de durata sejurului.

"Predomină pachetul de patru nopţi, vândut în proporţie de 70 la sută, care costă 1.260 de lei. Toate pachetele au incluse micul dejun, dejunul şi cina, servicii SPA şi wellness, acces la piscina hotelului, saună, hidrokinetoterapie în bazin cu apă sărată, masaj de mai multe tipuri, inclusiv hot stone (cu pietre calde)", mai spune directorul hotelului.

În 30 decembrie, gazdele au programat un brunch pe terasa hotelului, cu vin fiert, ţuică fierbinte, jumări şi pâine cu untură, pentru ca turiştii să se cunoască şi să socializeze înainte de masa festivă comună din ultima noapte a anului. Petrecerea de Revelion va include un meniu tradiţional, bal mascat, concursuri de dans, karaoke, probe de îndemânare şi muzică live.

Pentru petrecerea Revelionului în staţiunea Băile Tuşnad au optat turişti din Bucureşti şi din judeţele Constanţa, Braşov, Cluj şi Mureş.

La un alt hotel de trei stele, renovat recent, se pune accent pe confort, camerele având aer condiţionat, minibar, telefon, seif şi internet, restaurantul clasic oferă 120 de locuri, turiştii având acces, de asemenea, la centrul SPA, unde funcţionează o saună umedă, una uscată, jacuzzi, un cabinet de masaj cu diferite terapii şi un cabinet de masaj pentru cupluri. Un sejur de patru nopţi în perioada 29 decembrie - 2 ianuarie, în cameră dublă şi pensiune completă, primire tradiţională, cină dansantă, bal mascat şi masă festivă costă 1.746 de lei de persoană.

În pensiunile de trei margarete din staţiune, cel mai ieftin sejur, de trei zile şi două nopţi, costă 500 de lei pentru o persoană, iar cele de patru zile şi trei nopţi, cu ofertă wellness - saună, masaj, jacuzzi şi abonamente la pârtia de schi, excursii cu săniile trase de cai şi masa festivă de Revelion, pot ajunge la 1.790 de persoană, spune Potyo Terez, reprezentant al Asociaţiei Turistice Băile Tuşnad.

Preţurile sunt mai mari faţă de anul trecut la pachetele cu trei nopţi de cazare şi demipensiune, dar au rămas aproximativ aceleaşi la pachetele pentru cinci nopţi de cazare.
De Revelion, turiştii vor fi răsfăţaţi cu produse specifice gastronomiei tradiţionale secuieşti: gulyas, paprikas de pui, varză călită secuiască cu ceafă de porc afumată, muşchi de vită la grătar, înăbuşit în sos de ceapă, păstrăv şi linte.

O altă staţiune din Harghita pe placul turiştilor din ţară este Praid, unde gradul de ocupare în perioada sărbătorilor de iarnă a depăşit 85 la sută, mai mare cu cel puţin 15 procente faţă de anul trecut. Cele mai căutate sunt pensiunile de trei stele, unde camerele au livinguri mari, băi şi bucătării proprii, precum şi acces la saună.

Dacă anul trecut turiştii plăteau 350 de lei/persoană pentru patru zile şi trei nopţi de cazare în pensiuni, anul acesta pachetele de trei, patru şi cinci zile, care includ tăiatul şi prepararea porcului şi masa festivă încep de la 700 de lei şi îşi dublează preţul, la 1.400 de lei pentru o persoană, direct proporţional cu numărul nopţilor de cazare şi cu oferta, dacă se adaugă plimbări cu săniile trase de cai şi vizite la atelierele meşterilor artizani olari, ale prelucrătorilor de iască şi ţesătorilor din Corund.

Cei care nu vor să opteze pentru unul dintre pachetele oferite, mai pot găsi cazare în regim la cheie şi self-catering la cel puţin 120 de lei pe noapte pentru o cameră cu două paturi.

"Mai avem câteva locuri libere, cine vine în Praid poate vizita şi salina, care va fi deschisă în perioada sejururilor de sărbători, cu excepţia zilei de 1 ianuarie, când va fi închisă. Iar gurmanzii pot veni cu încredere la restaurantele pensiunilor, unde vor găsi tot ce poftesc, de la preparatele tradiţionale, până la cele din vânat, urs, căprioară şi cerb, în care s-au specializat bucătarii noştri", spune Laszlo Ildiko, reprezentant al ANTREC Harghita.

Ea menţionează, printre specialităţile "la modă", unice în ţară şi pregătite după reţete proprii, pulpa de urs umplută cu prune uscate, merele coapte umplute cu caşcaval şi prune, "degeţele de cerb harghitene" preparate din carne gătită într-un sos cu condimente speciale şi garnisite cu găluşte ungureşti sau cu piure din cartofi cu caşcaval afumat.

Salina Praid nu va mai organiza Revelionul 2014 şi balul mascat din prima zi a noului an în Galeria Vinurilor, la peste 100 de metri adâncime în muntele de sare, conducerea afirmând că numărul doritorilor nu este destul de mare ca să fie rentabil.

Singurul hotel din staţiunea Praid a fost rezervat în proporţie de aproximativ 75 la sută, pentru Revelion, faţă de doar 30 la sută din capacitatea de cazare reţinută anul trecut în aceeaşi perioadă.

"Cu Crăciunul nu ne-am ocupat pentru că este singura sărbătoare de care ne mai luăm şi noi liber, ne odihnim pentru Revelion, dar, pe de altă parte, nici nu am avut cerere, doar câteva familii s-au arătat interesate", afirmă directorul hotelului, Cristian Grosu.  

Pachetul de patru nopţi, cu demipensiune, tăiatul şi pomana porcului, inclusiv masa festivă tradiţională de Revelion, costă 890 de lei de persoană, iar cel cu 5 nopţi de cazare 990 de lei de persoană. Opţional, hotelul poate organiza excursii cu săniile trase de cai, vizite la atelierele meşterilor din Corund, la păstrăvăria de la Câmpul Cetăţii, la Muzeul Pălăriilor de Paie din Crişeni - unic în ţară - şi vizite în salină, numai la comandă, pentru grupuri de minim zece persoane, cu plata separat.

Staţiunea Borsec este preferată de iubitorii de schi, care mai au ocazia să facă rezervări.

Primarul oraşului, Mik Jozsef, spune că până în prezent au fost ocupate 60 la sută dintre locurile disponibile de Crăciun, iar de Revelion "95 la sută din staţiune a fost reţinută".

Pentru Crăciun nu sunt pachete speciale, turiştii putând închiria o cameră cu 60 până la 130 de lei pe noapte şi putând comanda de mâncare, inclusiv masa festivă, meniul fiind unul prin excelenţă tradiţional, cu produse ardeleneşti, în special secuieşti.

Pachetele de Revelion, de cinci zile şi patru nopţi, rămase disponibile pot fi achiziţionate la preţuri începând de la 460 de lei şi până la 1.300 de lei, în funcţie de meniu, faţă de ofertele similare care costau anul trecut între 800 de lei şi 1.100 de lei de persoană.

"Avem pârtia de schi care, dacă va mai ninge, iar stratul de zăpadă consistent se menţine, săptămâna viitoare îi dăm drumul. O să fie deschis şi patinoarul de la baza pârtiei, avem sănii trase de cai, iar proprietarii de pesiuni se pregătesc cu de toate, cu cina porcului, cu tot felul de evenimente, pentru că vrem să organizăm în fiecare weekend câte ceva, concerte, muzică live şi multe jocuri de iarnă", explică Mik Jozsef.

O altă atracţie a Borsecului o constituie baia "Ó-sáros", cu apă minerală încălzită, unde un pachet complet, cu baie, saună şi masaj general costă 50 de lei pentru o persoană.

Citeşte continuarea....

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici