Cazul copilului violat într-o şcoală din Bucureşti: FACIAS cere măsuri urgente

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a cerut de urgenţă Inspectoratului Şcolar din Bucureşti (ISMB) să dispună suspendarea din funcţie a directoarei şcolii Gimnaziale Nicolae Titulescu din Sectorul 1 al Capitalei.

874 afișări
Imaginea articolului Cazul copilului violat într-o şcoală din Bucureşti: FACIAS cere măsuri urgente

FACIAS cere această măsură pentru modul în care a gestionat a doua situaţie în care un elev în vârstă de 8 ani a fost violat în toaleta şcolii.

De asemenea, FACIAS cere Guvernului şi Parlamentului să modifice legislaţia cu privire la infracţiunile comise de minori şi faţă de actele de violenţă comise în şcoli.

„Opinia publică a fost ieri zguduită de cazul incredibil al băieţelului violat de două ori în decursul a doi ani în toaleta Şcolii Nicolae Titulescu din Bucureşti. Părinţii celorlalţi copii din şcoală au aflat astfel tragedia cu repetiţie prin care a trecut micuţul, dar şi despre disperarea unei mame care a trebuit să îşi mute copilul la altă şcoală. Concret, în 2022, copilul care avea 7 ani este violat în toaletă de un altul de 11 ani. Mama face plângere la poliţie, dar în urma anchetei se stabileşte că făptuitorul nu poate răspunde penal deoarece nu a împlinit vârsta de 14 ani. De asemenea, el nu poate fi nici exmatriculat pentru că legea obligă la absolvirea a minimum 10 clase. Aşa că respectivul este mutat la altă şcoală. Un an mai târziu, acelaşi copil este violat în toaleta aceleiaşi scoli de un alt copil mai mare. Mama face plângere la poliţie şi directoarea nici nu mai bagă în seamă de această dată. Aşa că mama reuşeşte să-şi mute copilul agresat la altă şcoală”, transmite FACIAS.

„În perioada 2022 - 2023, conducerea Şcolii Nicolae Titulescu nu a informat Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti despre ce s-a întâmplat în şcoală şi nu a prezentat mamei copilului violat nicio concluzie a vreunei anchete interne cu privire la situaţia reclamată în 2023. Ca urmare a acestei atitudini a conducerii care, indirect, pune în pericol pe toţi copiii din această şcoală, FACIAS solicită ISMB suspendarea de urgenţă din funcţie a directoarei şcolii Gimnaziale Nicolae Titulescu”, arată FACIAS.

FACIAS cere, de asemenea, Guvernului şi Parlamentului introducerea în legislaţie a sancţiunilor penale (amenzi penale, munca în folosul şcolii) pentru părinţii ai căror copii comit fapte penale grave(fapte cu violenţă) înaintea împlinirii vârstei de la care pot răspunde penal. Această măsură ar implica o responsabilizare suplimentară a părinţilor care ar fi motivaţi să încerce să prevină aceste situaţii.

FACIAS solicită şi introducerea în legea educaţiei posibilitatea de exmatriculare a elevilor care comit fapte penale cu violenţă. Reînscrierea ar putea posibilă în funcţie de gravitatea faptei şi doar dacă părinţii demonstrează elevul a fost evaluat din punct de vedere psihic de către un psiholog clinician şi că este înscris la un program de psihoterapie. FACIAS solicită introducerea obligativităţii şedinţelor de psihoterapie pentru elevii care comit fapte acte de bullying, dar şi pentru părinţii acestora: „Până nu se înscrie la aceste şedinţe, copilul nu ar mai trebui primit în şcoală”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici