Cazul de evaziune fiscală: Codruţ Marta, persoana de legătură între firmele acuzate şi factorii de decizie ai ANAF

Codruţ Marta asigura legătura dintre firmele implicate în activitatea de evaziune fiscală şi factorii de decizie ai ANAF, iar Secăreanu şi Comăniţă au sprijinit grupul infracţional prin deconspirarea unor acţiuni operative sau prin controale formale la firmele implicate, potrivit DNA.

1242 afișări
Imaginea articolului Cazul de evaziune fiscală: Codruţ Marta, persoana de legătură între firmele acuzate şi factorii de decizie ai ANAF

Codruţ Marta

Unsprezece persoane, printre care fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor Viorel Comăniţă şi ofiţerul DGIPI Dan Secăreanu, fost şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa, au fost reţinute, iar pentru alte şase, printre care Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al fostului preşedinte ANAF, şi Radu Nemeş, coordonatorul grupului infracţional, procurorii vor propune arestarea preventivă în lipsă, în dosarul de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro.

Codruţ Alexandru Marta şi Viorel Comăniţă sunt cercetaţi în acest dosar pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituire sau sprijinire a unui grup infracţional organizat, iar Florin Dan Secăreanu este acuzat şi de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, se arată într-un comunicat de presă de marţi al DNA.

"Persoana care asigura legătura dintre firmele implicate în activitatea de evaziune fiscală şi factorii de decizie ai ANAF este inculpatul Marta Codruţ Alexandru", notează procurorii în Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale.

Totodată, procurorii îi acuză pe Florin Dan Secăreanu şi pe Viorel Comăniţă că au sprijinit grupul infracţional, fie prin deconspirarea unor acţiuni operative, fie prin efectuarea unor controale formale la firmele implicate.

Procurorii au dispus, luni şi marţi, reţinerea lui Viorel Comăniţă, Florin Dan Secăreanu, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Andrei-Florin Jugănaru, Dumitru Emilian Preda, Lucian Florin Ionescu, Georgiana Nicoleta Lengiu, Mariana Cozma, Nicolae Belba şi Mihai Buliga, pe o perioadă de 24 de ore, urmând să fie prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Alţi şase inculpaţi, respectiv Radu Nemeş, Codruţ Alexandru Marta, Ovidiu Ioan Moldovan, Dana Nemeş, Mihai Gulea şi Ştefan Puşcasu, vor fi prezentaţi la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă în lipsă pentru 30 de zile de la data prinderii lor.

Procurorii precizează că în această cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori, în perioada mai 2011 - iulie 2012, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Andrei Florin Jugănaru, Radu Nemeş şi Dana Nemeş au constituit şi coordonat o grupare infracţională organizată prin iniţierea unui amplu mecanism evazionist ce vizează sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 euro, reprezentând accize şi TVA neachitate.

Concret, motorina era achiziţionată în regim suspensiv de la plata accizelor (deci fără a se achita aceste taxe) în scopul declarativ de a fi transformată în păcură. În realitate, motorina era de fapt revândută ca atare prin staţiile de distribuţie de carburanţi.

Transportul motorinei către staţiile de distribuţie era asigurat de către Dumitru Emilian Preda şi Andrei Florin Jugănaru prin intermediul firmelor SC Crivas Logistic SRL Bucureşti şi SC Rad Trans Concept SRL Bucureşti.

Pentru a intra în posesia sumelor de bani obţinute prin evaziune fiscală, în contabilitatea SC Excella Real Grup SRL erau înregistrate achiziţii fictive, pentru ca în final, printr-un circuit financiar în care erau implicate firme "fantomă", banii să ajungă la persoanele care coordonau grupul.

"În paralel, aceste operaţiuni sunt justificate scriptic în contabilitatea SC Excella Real Grup SRL care, aparent, comercializează către firme tip «fantomă» produse asimilate păcurii, taxate cu un nivel mult mai scăzut al accizelor decât motorina. Aceleaşi firme «fantomă» pun la dispoziţie companiilor specializate în distribuţia carburanţilor documente contabile din care să rezulte, în mod nereal, că au achiziţionat motorină euro 5 pentru care a fost achitată acciza corespunzătoare", notează procurorii DNA în documentul citat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici