Cazul familiei Cârpaci: Fostul şef al Direcţiei de Patrimoniu din Primăria Timişoara, audiat pentru o retrocedare ilegală

Fostul şef al Direcţiei de Patrimoniu din cadrul Primăriei Timişoara Nicuşor Miuţ a fost audiat, vineri, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, în cazul unui imobil restituit în mod ilegal familiei de romi Cârpaci.

266 afișări
Imaginea articolului Cazul familiei Cârpaci: Fostul şef al Direcţiei de Patrimoniu din Primăria Timişoara, audiat pentru o retrocedare ilegală

Cazul familiei Cârpaci: Fostul şef al Direcţiei de Patrimoniu din Primăria Timişoara, audiat pentru o retrocedare ilegală

La audieri, fostul şef al Direcţiei de Patrimoniu din cadrul Primăriei Timişoara Nicuşor Miuţ a venit însoţit de avocatul său, Petre Petrişor. Întrebat de jurnalişti dacă în Primăria Timişoara există mafie imobiliară, Miuţ a răspuns: "Habar n-am".

La ieşirea de la audieri, Miuţ le-a spus jurnaliştilor că "retrocedarea clădirii de pe strada Mihai Viteazu s-a făcut legal".

Cinci actuali şi foşti angajaţi ai Primăriei Timişoara au fost chemaţi, marţi, la Parchetul Curţii de Apel Timişoara la audieri, fiind suspectaţi că în anul 2004 ar fi restituit ilegal o clădire care a ajuns apoi în proprietatea familiei de romi Cârpaci.

În cursul lunii octombrie poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale, cu avizul Parchetului Curţii de Apel Timişoara, au dispus începerea urmăririi penale în cazul celor cinci persoane, pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Totodată, prin ordonanţa procurorului, poliţiştii vor pune sechestru asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ale suspecţilor.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Timiş, este vorba despre o clădire de pe Bulevardul Mihai Viteazu nr. 17.

Reprezentanţii Primăriei Timişoara spun că, iniţial, clădirea a fost proprietate privată. Statul român a intrat în posesia imobilului în anul 1960, în urma unui proces cu proprietarul clădirii, care avea datorii foarte mari la Fisc.

După anul 1989, Claudiu Cârpaci, un membru al familiei de romi Cârpaci, a obţinut corpul A de clădire printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

La aceeaşi adresă, până în anul 2004 a funcţionat o grădiniţă, care a fost evacuată în momentul în care familia Cârpaci a intrat în posesia imobilului.

În Timişoara, mai multe familii de romi deţin sute de proprietăţi în centrul oraşului.

Familia Cârpaci este una dintre cele mai bogate familii de romi din oraş, având 144 de proprietăţi - vile, case, apartamente, terenuri, garaje şi diferite spaţii -, majoritatea în zona centrală a oraşului, potrivit unui document al Direcţiei Judeţene de Finanţe Timiş, obţinut de corespondentul MEDIAFAX.

Presa locală a relatat deseori despre Vişinel Stanca şi Ionelaş Cârpaci ca fiind conducătorii unor clanuri de romi care s-au îmbogăţit în timpul administraţiei fostului primar al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu, al cărui nume a fost asociat cu clanurile de romi care au acaparat mai multe străzi din centrul oraşului, în urma unor retrocedări.

La Timişoara au fost inventariate peste 14.500 de imobile considerate istorice, construite înainte de anul 1945, iar dintre acestea 938 sunt monument istoric, conform legii. Câteva sute dintre aceste clădiri, aflate în zona centrală, au fost cumpărate de romi. Iniţial, familiile de romi au cumpărat un singur apartament, iar apoi, prin ameninţări sau şicane, au determinat familiile rămase în clădire să vândă sub preţul pieţei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici