Cazul spălării de bani printr-un lăcaş de cult: Suspecţii audiaţi, printre care şi o maică stareţă, cercetaţi în libertate

Cele 17 persoane audiate de procurorii DIICOT Mureş, între care şi stareţa Mănăstirii "Sfintei Cruci" din Oradea, sunt cercetate în libertate în cazul spălării de bani prin contul lăcaşului de cult, anchetatorii urmând să aducă la audieri şi alte persoane, după verificări bancare.

710 afișări
Imaginea articolului Cazul spălării de bani printr-un lăcaş de cult: Suspecţii audiaţi, printre care şi o maică stareţă, cercetaţi în libertate

Cazul spălării de bani printr-un lăcaş de cult: Suspecţii audiaţi, printre care şi o maică stareţă, cercetaţi în libertate (Imagine: Alexandru Solomon/ Arhiva Mediafax Foto)

Şeful DIICOT Mureş, Alin Lazăr, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că audierea tuturor celor 17 suspecţi în cazul de spălare de bani prin intermediul unei instituţii de cult, inclusiv a stareţei Mănăstirii Sfântei Cruci din Oradea, s-a încheiat după aproximativ şapte ore.

Potrivit sursei citate, deocamdată cele 17 persoane audiate sunt cercetate în libertate.

"Încă nu s-a luat măsura reţinerii pentru niciuna din cele 17 persoane implicate. În zilele următoare vom aduce şi alte persoane la audieri, după ce terminăm verificările bancare. Trebuie să conturăm întregul grup", a arătat Lazăr.

Potrivit acestuia, în cursul zilei de joi, poliţiştii şi procurorii au ridicat mai multe documente bancare, acte contabile şi contracte, atât de la mănăstire, cât şi de la unităţi ale distribuitorului de medicamente Ropharma.

Mănăstirea Sfintei Cruci a luat fiinţă în 1992, fiind amplasată la aproximativ doi kilometri de municipiul Oradea. Aici locuiesc 75 de maici, în fruntea cărora se află maica stareţă Stavrofora Mina Bădilă şi părintele duhovnic Protosinghel Atanasie Paleu.

Stareţa mănăstirii a mai fost în atenţia presei locale în urmă cu mai mulţi ani, când s-a scris despre suspiciuni privind atribuirea unui teren lângă cel pe care se începuse construirea lăcaşului de cult. Presa locală a relatat că în 1994 primarul de atunci al Oradei, Petru Filip (fost PDL, în prezent senator PSD), a atribuit 9,03 hectare de teren Mănăstirii Sfintei Cruci, înfiinţate sub conducerea Maicii Mina, care a devenit în 2007 cetăţean de onoare al Oradei, la iniţiativa consilierilor PDL. Conform sursei citate, în 2005 proprietarul real al terenului, stabilit în Germania, a cerut anularea titlului de proprietate emis pe numele "cetăţeanului Mănăstirea Sfintei Cruci" şi a câştigat procesul, instanţa obligând Primăria să-i atribuie un teren în altă parte, în locul celui dat mănăstirii.

Joi dimineaţă, au avut loc 23 de percheziţii domiciliare în şapte judeţe, la mai multe persoane suspectate de spălare de bani proveniţi din evaziune fiscală, prin contul Mănăstirii "Sfintei Cruci" din Oradea.

Procurorii au făcut nouă percheziţii în Târgu Mureş, trei în Bacău, câte două în Reghin, Braşov, Oradea şi Iaşi şi câte una în Iernut, Cluj-Napoca şi Vaslui.

Cercetările în acest caz au început în 19 iunie 2012, când poliţişti de la BCCO Târgu Mureş s-au sesizat cu privire la activitatea infracţională a grupului organizat. De atunci şi până în prezent, în contul bancar al unui lăcaş de cult au fost făcute mai multe viramente bancare, cu titlul de "sponsorizare", în valoare totală de 914.000 de lei, preciza Poliţia Română într-un comunicat de presă.

Banii proveneau din contul bancar al unei societăţi comerciale din Braşov şi erau viraţi mai departe în contul mai multor persoane fizice identificate ca fiind angajaţi ai societăţii comerciale în cauză, suma totală virată în conturile angajaţilor fiind de 781.895 de lei.

În urma cercetărilor s-a stabilit că respectivul cont bancar a fost folosit doar pentru încasarea sumelor primite din contul societăţii comerciale cu titlul de "sponsorizare" şi distribuirea acestor sume către diferite persoane fizice.

Au fost identificaţi 17 angajaţi ai societăţii în cauză, care au încasat în conturile bancare personale diferite sume, direct din contul bancar al instituţiei de cult, cu indicaţii precum "achiziţie tablă", "cherestea", "contravaloare tablă", "contravaloare răsaduri", "contravaloare ceară", "contravaloare muguri de pin", "răşină" şi "lemn iconostas".

"Prin activităţile infracţionale desfăşurate de membrii grupului infracţional, bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat, fiind înregistrate cheltuieli nereale în contabilitate în sumă de 914.000 de lei, prejudiciul fiscal fiind de 292.480 de lei - impozit pe profit şi impozit pe dividende", se mai arăta în comunicat.

Din analiza documentelor de la dosar, a rezultat că transferurile succesive de bani, efectuate prin aceste conturi au avut ca scop spălarea sumelor rezultate din săvîrşirea infracţiunii de evaziune fiscală, respectiv a sumei de 914.000 de lei. În final, suma de 781.895 de lei a fost ridicată în numerar de cei 17 angajaţi din conturile personale deţinute şi s-a întors în posesia iniţiatorilor procesului de spălare a banilor, în urma activităţii infracţionale desfăşurate de membii grupului, smai spune sursa citată.

În acest caz, 17 persoane au fost duse la audieri.

Şeful DIICOT Mureş, Alin Lazăr, declara că firma care a virat bani din conturi în cazul grupului organizat specializat în spălare de bani proveniţi din evaziune fiscală este distribuitorul de medicamente Ropharma Braşov.

El preciza că societatea respectivă a virat din conturi bani cu titlu de "sponsorizare" către Mănăstirea "Sfintei Cruci" din Oradea, iar de acolo către diverse persoane fizice.

La rândul său, preşedintele Consiliului de Administraţie al Ropharma Braşov, Mihai Miron, declara, joi, corespondentului MEDIAFAX că a aflat "cu stupoare" despre percheziţiile organizate de DIICOT Mureş la firma sa şi la un lăcaş de cult pe care l-a sponsorizat.

"Am aflat cu stupoare de aceste percheziţii. Eu lucrez de 23 de ani în business şi nu am avut niciodată probleme de acest gen, ţinând cont că generez profit la stat şi plătesc lunar circa 2 milioane de lei la stat, iar anual peste 20 de milioane de lei. Nu am întârziat niciodată cu plăţile şi am încercat mereu să fiu corect. Faptul că am considerat să fac sponsorizări şi chiar am participat personal la renovarea şi construcţia unor lăcaşe de cult din nişte sate din Transilvania şi Moldova, pentru că sunt un bun creştin, mi s-a părut un lucru absolut normal. Chiar astăzi am vorbit cu directorul economic şi am verificat şi au fost plătite toate taxele aferente sponsorizărilor către stat. Deocamdată acuzaţia mi se pare nefondată, dar vom vedea ce se întâmplă până la sfârşitul anchetei", spunea Miron.

Administratorul societăţii Ropharma Braşov mai spunea că acuzaţia de spălare de bani prin sponsorizări de câteva sute de lei i se pare "aberantă", ţinând cont că societatea face afaceri de sute de mii de euro şi nu a întârziat niciodată cu plata impozitelor şi taxelor aferente către stat.

"Nimeni nu vede investiţiile pe care le facem, că am construit un spital şi am creat sute de locuri de muncă. Dar de multe ori nu vedem pădurea de copaci. Sun consternat şi afectat de această situaţie", spunea Miron.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici