Cazurile suspecte de gripă AH1N1, izolate la spital sau la domiciliu până vin rezultatele - Mediafax

Cazurile suspecte de gripă AH1N1, izolate la spital sau la domiciliu până vin rezultatele

Cazurile suspecte de gripă AH1N1 vor fi izolate în spital sau la domiciliu până la primirea rezultatelor de laborator, iar dacă testele sunt pozitive, până la şapte zile, potrivit Metodologiei OMS de supraveghere şi management a îmbolnăvirilor cu noul tip de virus, transmisă autorităţilor.

63 afişări
Imaginea articolului Cazurile suspecte de gripă AH1N1, izolate la spital sau la domiciliu până vin rezultatele

Cazurile suspecte de gripă AH1N1, izolate la spital sau la domiciliu până vin rezultatele

Potrivit unui comunicat al MinisteruluiSănătăţii, joi, nu s-a mai înregistrat niciun caz deîmbolnăvire cu virusul gripal AH1N1 în România. Pacienţii internaţiprimesc tratament adecvat şi au o evoluţie bună.

"Pentru transparenţa măsurilor pe care autorităţile le iau înaceastă perioadă, Ministerul Sănătăţii publică în anexă procedurilestandard de supraveghere epidemiologică şi management al cazurilorde îmbolnăvire. De asemenea, tot pe site-ul MS, la adresawww.ms.ro, se vagăsi şi formularul pe care cetăţenii care vin din zone afectate auobligaţia să-l completeze la graniţă", se precizează încomunicat.

 

Conform Metodologiei OMS de supraveghere şi management acazurilor suspecte de gripă AH1N1 şi contacţilor acestora, esteconsiderată caz suspect persoana care întruneştecriteriile clinice şi epidemiologice ("în curs de investigare",conform definţiei de caz UE).

Regulamentul european stabileşte măsurile faţă de cazulsuspect.

Astfel, primul gest este recoltarea unei probede exsudat nazal şi a unei probe de exsudatfaringian, colectarea şi trimiterea urgentă a acestora, decătre Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene (DSPJ), la CentrulNaţional de Referinţă pentru Gripă din Institutul Cantacuzino,pentru testare.

Apoi, cazul suspect va fi izolat în spital sau la domiciliu,până la primirea rezultatului de laborator. Dacă rezultatul estepozitiv, cazul rămâne izolat în spital sau la domiciliu până laşapte zile de la ultima expunere, iar medicii instituie terapiaantivirală specifică, ideal în primele 48 de ore de la debut.

Dacă bolnavul este izolat la domiciliu, tratamentul se faceconform recomandării medicului infecţionist, sub strictasupraveghere a medicului de familie. Medicaţia va fi asigurată dela nivelul Clinicii de boli infecţioase nominalizate, de regulă ceamai apropiată.

Dacă bolnavul nu are medic de familie, pacientul va fi internatobligatoriu într-una din clinicile de boli infecţioase nominalizatede către Ministerul Sănătăţii.

Dacă rezultatul este negativ, cazul se infirmă. Completareafişei de supraveghere pentru fiecare caz suspect se efectuează decătre medicul care a preluat cazul în îngrijire, iar actualizareainformaţiilor din fişă se face de către epidemiologul de laDirecţia de Sănătate Publică Judeţeană, respectiv a municipiuluiBucureşti.

Managementul contacţilor cu cazuri probabile sau confirmate degripă cu noua tulpină de virus AH1N1 începe cu identificareaacestora. Astfel, mai întâi vor fi identificate persoanele carelocuiesc în aceeaşi gospodărie cu pacientul, inclusiv cele care aurămas peste noapte.

"Este vorba despre orice persoană care îngrijeşte cazul şi nu aaplicat măsuri adecvate de protecţie, care a stat pe acelaşi rândsau la două rânduri în faţă sau două rânduri în spatele cazului,într-un avion, timp de minimum o oră, orice persoană care a fostîntr-un mijloc de transport de cursă lungă în vecinătatea unui caz,cât şi orice persoană în zonă de conversaţie în contact cu cazul lao distanţă mai mică de un metru, timp de minimum o oră",precizeazăsursa citată.

Există şi alt grup de contacţi, cei care s-au întâlnitîntâmplător cu persoana infectată sau cei de la locul de muncă.

Persoanele cu simptomatologie sunt investigateîn ziua a cincea de la contactul posibil infectant la persoaneleasimptomatice.

Screeningul virusologic al contacţilor presupune recoltarea unorprobe de exsudat nazal şi faringian la contacţii de tip zero şiunu.

Contacţii suspecţi vor fi izolaţi la domiciliu, subsupravegherea strictă a medicului de familie, pâna la comunicarearezultatului de laborator. Dacă rezultatul este pozitivasimptomatic, aceştia rămân izolaţi la domiciliu şi se instituieterapia antivirală specifică, conform recomandării mediculuiinfecţionist, sub stricta supraveghere a medicului de familie.

Dacă rezultatul este pozitiv simptomatic, devine caz şi seinternează în spital sau secţia de boli infecţioase, unde seinstituie imediat terapia antivirală specifică, sau la domiciliu,sub stricta supraveghere a medicului de familie. Lista noilorcontacţi va fi reevaluată.

Dacă rezultatul este negativ, atunci se întrerupe izolarea, darcontinuă monitorizarea stării de sănătate a contactului până laşapte zile de la ultimul contact posibil infectant. Dacă stareaaceastuia nu se înrăutăţeşte, supravegherea încetează.

Contacţii izolaţi la domiciliu vor primi de la medicul defamilie concediu medical codificat "Z 20.8", conform CIM-10.

Avizul de reluare a activităţii poate fi eliberat la solicitare,de către epidemiologul de la DSP. În document se va preciza "clinicsănătos".

Noua tulpina de virus gripal AH1N1 se transmite prinnuclei-picatură ("droplets") proveniţi din secreţii nazale saufaringiene, care se răspândesc prin tuse sau strănut, până la odistanţă de sub un metru.

Acelaşi document prevede măsurile particulare ce trebuie luateîn cazul apariţiei unei îmbolnăviri îngrădiniţă sau şcoală.

Prima măsură vizează închidereagrădiniţei sau şcolii respective pentru o perioadă de 14zile (conform "Interim CDC Guidance in Response to Human Infectionswith the 2009 Influenza A H1N1 Virus").

Apoi vor fi identificaţi toţi contacţii din clasa sau gruparespectivă, contacţii din camera de internat, alţi contacţi (colegidin alte clase, din cantină, de la bibliotecă etc) care au fost înapropierea bolnavului timp de minimum o oră, la o distanţă mai micăde un metru.

Medicii vor recolta de la contacţi probe de exsudat nazal şifaringian. În plus, contacţii vor fi izolaţi la domiciliu sau încamera de internat, până la comunicarea rezultatului de laborator,sub supravegherea strictă a medicului de familie sau a medicului decabinet şcolar, pentru o perioadă de şapte zile, în prezenţaobligatorie a unui adult (unul dintre dintre părinţi, un cadrudidactic, o ruda, un prieten, un vecin etc.).

Dacă rezultatul este pozitiv asimptomatic se instituie terapiaantivirală specifică la domiciliu sau în camera de cămin, conformrecomandării medicului infecţionist, sub stricta supraveghere amedicului de familie sau a celui de la cabinetul şcolar.

Şcolarul pozitiv simptomatic devine caz şi se internează înspitalul sau secţia de boli infecţioase, unde se instituie imediatterapia antivirală specifică sau la domiciliu ori camera deinternat, sub stricta supraveghere a medicului

Dacă la reevaluare rezultatul este negativ, se întrerupeizolarea, dar continuă monitorizarea stării de sănătate acontactului până la şapte zile. Dacă starea lui nu se înrăutăţeşte,supravegherea încetează.

Recoltările exsudatelor se vor efectua de către medicul defamilie sau asistenta medicului de familie, medicul şcolar sauasistenta acestuia, echipele special constituite de la nivelul DSPJşi de către medici sau asistente din sistemul privat.

După recoltare, va fi anunţată imediat Direcţia de SănătatePublică, care va avea obligaţia colectării şi transportului înregim de urgenţă a probelor respective la Centrul Naţional deReferinţă pentru Gripă din Institutul Cantacuzino.

Decizia de redeschidere a şcolii sau grădiniţei esteresponsabilitatea factorilor de decizie locali (DSP, în colaborarecu conducerea unităţii de învăţământ) şi se emite în momentul încare situaţia epidemiologică din teritoriu o permite şi numai dupăo curăţenie şi o dezinfecţie generală riguroasă în unitatearespectivă.

Dacă apare un prim caz într-un spital sau unitate de ocrotire acopiilor şi vârstnicilor, DSPJ va instrui personalul cu privire lamăsurile de izolare a cazului, de identificare şi izolare acontacţilor, de monitorizare a stării de sănătate a acestora.

Managerul de spital, în colaborare cu DSPJ, va institui măsuride restricţionare a accesului vizitatorilor, de triaj zilnic alpersonalului, pe o perioadă de şapte zile de la ultima expunere lacaz.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici