CC: Majorarea pensiilor pentru grupele I-II se "justifică în mod obiectiv şi rezonabil"

Curtea Constituţională arată, vineri, în motivarea decizie prin care a statuat că Legea privind majorarea pensiilor pentru grupele I-II este constituţională, că mărirea asigurărilor sociale se justifică în mod obiectiv şi rezonabil, problema finanţării ţinând de relaţia dintre Parlament şi Guvern

16 afișări
Imaginea articolului CC: Majorarea pensiilor pentru grupele I-II se "justifică în mod obiectiv şi rezonabil"

Curtea Constituţională arată că majorarea pensiilor se "justifică în mod obiectiv şi rezonabil"

Curtea Constituţională a respins, miercuri, sesizarea Guvernului privind neconstituţionalitatea adoptării legii privind majorarea pensiilor pentru grupele I şi II de muncă, judecătorii constituţionali apreciind că sunt constituţionale modificările aduse Legii 19/2000.

"Examinând actul normativ supus controlului de constituţionalitate, Curtea reţine că acesta reprezintă o măsură de politică legislativă în domeniul protecţiei sociale a pensionarilor şi a persoanelor asigurate care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupe superioare de muncă, ori în condiţii speciale sau deosebite. Faptul că Guvernul nu a susţinut adoptarea amendamentelor la proiectul de lege criticat nu este un motiv de neconstituţionalitate", se arată în motivarea deciziei.

În privinţa obligativităţii stabilirii sursei de finanţare pentru aprobarea cheltuielilor bugetare, CC a apreciat că este un aspect distinct faţă de cel al lipsei fondurilor pentru susţinerea finanţării din punct de vedere bugetar, instanţa de control judiciar reţinând că "nu are caracter constituţional, fiind o problemă exclusiv de oportunitate politică, ce priveşte, în esenţă, relaţiile dintre Parlament şi Guvern".

Mai mult, CC a respins şi critica referitoare la lipsa precizării exprese a sursei de finanţare presupune deoarece inexistenţa sursei de finanţare este "o prezumţie fără suport constituţional".

"Curtea a statuat că finanţarea cheltuielilor bugetare se face din surse financiare alocate în buget, iar că majorarea unor cheltuieli se finanţează fie prin suplimentarea alocaţiilor bugetare din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, fie prin rectificare bugetară. Reglementarea criticată nu instituie nici discriminări sau privilegii, ci se justifică în mod obiectiv şi rezonabil, pentru motive de protecţie socială", mai motivează judecătorii constituţionali.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici