CCR a amânat pe 9 octombrie dezbaterea sesizării USR privind numirea lui Marian Neacşu la ANRE

CCR a amânat pentru data de 9 octombrie, dezbaterea pe sesizarea USR privind numirea de către Parlament a lui Marian Neacşu în funcţia de vicepreşedinte al ANRE. CCR a amânat şi sesizarea pe modificarea legislaţiei ariilor protejate şi a completarea OUG 195/2005 privind protecţia mediului.

119 afișări
Imaginea articolului CCR a amânat pe 9 octombrie dezbaterea sesizării USR privind numirea lui Marian Neacşu la ANRE

CCR a amânat pe 9 octombrie dezbaterea sesizării USR privind numirea lui Marian Neacşu la ANRE

Curtea Constituţională a României a amânat, miercuri, pentru 9 octombrie, sesizarea USR privind numirea de către Parlament a lui Marian Neacşu în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„Profilul lui Marian Neacşu este incompatibil cu cerinţele prevăzute de lege pentru această funcţie întrucât nu are vechimea şi experienţa care sunt cerute de lege. În plus, el nu poate ocupa un loc în Comitetul de Reglementare al ANRE întrucât a primit o condamnare penală definitivă!”, a scris Cristina Prună, pe 5 iulie, pe Facebook.

Deputatul USR a adăugat că partidul intenţionează să modifice Legea 160/2012, prin care a fost aprobată o ordonanţă de urgenţă privind funcţionarea ANRE, în vederea eliminării lacunelor legislative care permit unui condamnat penal să fie numit la conducerea unei instituţii publice.

Pe 26 iunie, fostul secretar general al PSD Marian Neacşu, membru al Pro România, a fost votat, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, în funcţia de vicepreşedinte al ANRE.

De asemenea, tot pentru data de 9 octombrie, judecătorii au amânat dezbaterile pe sesizările USR legate de modificarea legislaţie ariilor protejate şi a completarea OUG 195/2005 privind protecţia mediului. USR motivează că actele normative adoptate de Parlament reiau o OUG din anul 2018 care a fost deja declarată neconstituţională.

„În esenţă, cele două propuneri legislative reiau prevederile OUG 75/2018, care a fost declarată neconstituţională în integritatea ei. Şi atunci demersul a fost iniţiat de USR şi PNL. OUG75/2018 şi-a dorit schimbarea legislaţiei ariilor naturale protejate în sensul eliminării noţiunii de custode, îndepărtării organizaţiilor neguvernamentale din administrarea ariilor protejate şi preluării acestora de către Agenţia Naţională pentru Administrarea Ariilor Naturale Protejate. Impactul OUG 75/2018: 16% din suprafaţa ţării afectată, zone precum Ciucaş, Poiana Narciselor, Vulcanii Noroioşi, Lacul Sf. Ana, toate peşterile etc. căzând sub incidenţa ei”, au transmis reprezentanţii USR, printr-un comunicat de presă.

Sursa citată mai susţine că cei din coaliţia guvernamentală au rescris OUG 75/2018 sub forma unor iniţiative legislative care au trecut prin Parlament pe foarte-repede-înainte, fiind înregistrare în data de 12 iunie, trecute prin Biroul permanent şi distribuite la comisii, atât cele avizatoare cât şi cea de raport, în data de 24 iunie, cu termen 25 iunie.

Pe 26 iunie proiectele de lege treceau prin plenul Senatului, unde erau aprobate, iar pe 1 iulie ajungeau la Biroul permanent al Camerei, apoi pe 2 iulie au fost dezbătute în comisii, pentru ca 3 iulie ele să fie discutate în plenul Camerei.

„În locul OUG 75/2018 avem acum cele două iniţiative ale ALDE, susţinute de PSD, care trebuie să rezolve problema, şi repede. După ce arunci în haos domeniul ariilor protejate cu o ordonanţă scrisă prost şi neconstituţională, să revii cu fix aceleaşi prevederi este o dovadă de rea-voinţă şi de incompetenţă. Şi este parte a războiului PSD-ALDE cu mediul ONG. Motivele de neconstituţionalitate intrinsecă rămân, vom ataca din nou legea la CCR, mizăm pe susţinerea colegilor de opoziţie pentru a aduna numărul minim de semnături”, a afirmat senatorul USR Allen Coliban.

„Peste jumătate dintre ariile naturale protejate din România nu au administratori.

Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) şi-a propus preluarea în bloc a ariilor, deşi este o agenţie nou înfiinţată, fără specialişti şi fără resursele necesare de a asigura corespunzător menţinerea integrităţii ariilor protejate, conchide sursa citată.

Pe aceeaşi dată, Curtea va dezbate şi sesizarea formulată de deputaţii PNL şi USR pe legea pentru modificarea Legii nr.77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite.

Pe 26 iunie, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat în calitate de for legislativ decizional, proiectul de Lege pentru modificarea Legii 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite.

De asemenea, este interzisă introducerea în biroul de credite a persoanelor care au beneficiat de lege, iar "reaua credinţă" a debitorului trebuie probată de bancă, nu invocată, conform senatorului.

În decembrie 2018, Senatul a adoptat proiectul de lege prin care prevederile Legii privind darea în plată vor fi aplicate şi creditelor acordate prin programul „Prima Casă”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici