Ce antivirale orale sunt la dispoziţia bolnavilor de COVID-19

  • Antiviralele orale sunt molecule mici care blochează activitatea şi replicarea virusului.
  • Ele trebuie administrate cât mai repede posibil după infectare, înainte ca virusul să cauzeze leziuni ale ţesuturilor şi organelorm se arată într-o informare a Ministerului Sănătăţii.
2490 afișări
Imaginea articolului Ce antivirale orale sunt la dispoziţia bolnavilor de COVID-19

Antiviralele orale se administrează oral de-a lungul a câtorva zile, ceea ce înseamnă că sunt uşor de administrat. Antiviralele administrate pe cale orală sunt eficiente la toate variantele virale ale COVID-19, potrivit unei informări transmise de MS. Pacienţii trebuie să discute cu medicul dacă sunt eligibili pentru tratamentul antiviral oral, iar în urma deciziei acestuia se pot administra antivirale orale.

Tratamentul trebuie iniţiat cât mai repede posibil după diagnosticul de COVID-19 şi nu mai târziu de 5-7 zile de la debutul simptomelor.

Reprezentanţii MS au transmis informaţii despre Favipiravir, Paxlovid, Molnupiravir, dar şi atenţionări referitoare la Umifenovirul (Arbidol).

Favipiravir este utilizat în tratamentul infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 la adulţi cu forme uşoare sau medii ale COVID-19. Favipiravir reduce durata excreţiei virale la nivel respirator, precum şi durata şi intensitatea simptomatologiei din COVID-19, fără a reduce însă mortalitatea şi spitalizarea în secţiile de ATI. Sunt atenţionări cu privire la riscul de teratogenicitate al Favipiravir. Astfel, medicamentul ste contraindicat femeilor gravide sau celor suspectate a fi gravide. Femeile de vârstă fertilă trebuie să utilizeze metode de contracepţie foarte eficace în timpul tratamentului şi cel puţin 7 zile după oprirea acestuia. În situaţia în care pacientele suspectează faptul că sunt gravide, se va efectua un test de sarcină pentru a exclude posibilitatea unei sarcini, înainte de iniţierea tratamentului. În cazul apariţiei unei sarcini, pacientele trebuie să întrerupă tratamentul cu favipiravir şi să consulte imediat medicul. Favipiravir nu se administrează femeilor care alăptează, dacă acestea nu doresc să oprească alăptarea. Bărbaţii activi sexual trebuie să folosească prezervative pe durata tratamentului şi timp de cel puţin 7 zile după întreruperea acestuia. În plus, partenerele pacienţilor bărbaţi trebuie să utilizeze metode eficace de contracepţie, atât pe durata tratamentului, cât şi timp de 7 de zile după după întreruperea acestuia. De asemenea, raportul sexual cu femeile gravide trebuie evitat în această perioadă. Pacienţii nu trebuie să doneze sânge în timpul tratamentului precum şi timp de cel puţin 7 zile după întreruperea tratamentului cu favipiravir. Pacienţii bărbaţi nu trebuie să doneze spermă în timpul tratamentului precum şi timp de cel puţin 7 zile după întreruperea tratamentului.

Favipiravir prezintă risc de creştere a enzimelor hepatice (AST, ALT, GGT) şi de afectare hepatică, precum şi risc de hiperuricemie: Favipiravir este contraindicat în insuficienţă hepatică severă şi insuficienţă renală severă. Pacienţii trebuie să fie atenţi la apariţia unor semne sau simptome care pot sugera afectare hepatică indusă medicamentos: oboseală, lipsa poftei de mâncare, disconfort abdominal în partea dreaptă a abdomenului, urină de culoare închisă sau icter. Se va întrerupe utilizarea de favipiravir în cazul apariţiei acestor simptome. Se recomandă prudenţă pacienţilor cu hiperuricemie sau antecedente de gută, precum şi în timpul tratamentului concomitent cu medicamente care pot influenţa metabolismul şi eliminarea acidului uric. În cazul pacienţilor care utilizează medicamentul antidiabetic Repaglinidă, Favipiravir se va utiliza cu precauţie deoarece asocierea poate duce la apariţia reacţiilor adverse la Repaglinidă.

Paxlovid este o combinaţie terapeutică (ce cuprinde medicamentele numite Nirmatrelvir şi Ritonavir) autorizată de EMA (Agenţia Europeană a Medicamentului) doar pentru tratamentul formelor uşoare sau moderate de COVID-19 la adulţii care prezintă un risc crescut de a evolua către o boală severă şi deces, şi care nu necesită oxigen suplimentar. Paxlovid nu este autorizat pentru: tratamentul pacienţilor care necesită spitalizare având o formă gravă sau critică de COVID- 19; prevenirea COVID-19 atunci când ai venit în contact apropiat cu o persoană diagnosticată cu COVID-19; utilizare mai mult de cinci zile consecutive.

Reacţiile adverse posibile ale Paxlovid includ tulburări ale gustului, diaree, creşterea tensiunii arteriale şi mialgii (dureri musculare). Dacă în timpul tratamentului apar simptome noi, trebuie să anunţi imediat medicul de familie. Există date clinice limitate disponibile pentru Paxlovid. De aceea, este posibil să apară evenimente adverse grave şi neaşteptate care nu au fost raportate până acum la utilizarea de Paxlovid. Nirmatrelvir şi Ritonavir, cuprinse în Paxlovid, pot interacţiona, de asemenea, cu alte medicamente, fapt care poate conduce la reacţii adverse grave sau care poate pune viaţa în pericol. Ar trebui să prezinţi medicului lista completă a medicamentelor pe care le iei zilnic pentru alte afecţiuni, inclusiv medicamente fără prescripţie medicală sau suplimente alimentare pe bază de plante, pentru ca acesta să poată hotărî dacă Paxlovid poate fi administrat în siguranţă.

Molnupiravir (Lagrevio) este aprobat pentru tratamentul formelor uşoare până la moderate de COVID-19 la adulţii care prezintă un risc ridicat de progresie către forme severe de boală şi deces. Molnupiravir nu este autorizat pentru: utilizare la pacienţii cu vârsta sub 18 ani, tratamentul pacienţilor care necesită spitalizare din cauza COVID-19, deoarece beneficiul tratamentulului cu Molnupiravir nu a fost observat la pacienţii cu forme severe de COVID- 19, utilizare mai mult de cinci zile consecutive, prevenirea COVID-19 la persoanele are au venit în contact cu un pacient diagnosticat cu COVID-19.

Medicamentul este contraindicat în sarcină şi în perioada de alăptare. Femeile şi bărbaţii aflaţi la vârstă fertilă care au primit Molnupiravir vor fi consiliaţi în privinţa aplicării unor metode contraceptive eficiente.

MS a transmis atenţionări importante cu privire la Umifenovirul (Arbidol), care este un antiviral activ în gripă, utilizat în Rusia şi China, a cărui eficienţă în COVID-19 nu a fost demonstrată prin studii ştiinţifice. Umifenovirul nu este autorizat în Uniunea Europeană şi nici de către Agenţia Naţională a Medicamentului din România. De aceea, nu poate fi comercializat în farmacii. În ţara noastră a fost folosit sporadic fiind achiziţionat din fostul spaţiu sovietic. MS menţionează că pe lângă absenţa datelor de eficienţă în COVID-19, procurarea pe cale neoficială a acestui medicament şi utilizarea lui fără prescripţie medicală presupune asumarea unor riscuri legate de modul de fabricare, depozitare şi de transport.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici