Ce au făcut primarii din ţară cu banii primiţi de la Guvern

Unii dintre primarii din localităţile din ţară care au primit bani din Fondul de rezervă al Guvernului spun că au inclus banii în bugetele locale şi i-au şi cheltuit pentru că aveau de plătit datorii, în timp ce alţii spun că nu au apucat să îi folosească şi se plâng că vor rămâne cu datoriile neachitate.

597 afișări
Imaginea articolului Ce au făcut primarii din ţară cu banii primiţi de la Guvern

Ce au făcut primarii din ţară cu banii primiţi de la Guvern (Imagine: Shutterstock)

  • Bistriţa-Năsăud

Şeful Trezoreriei Bistriţa, Ioan Pintea, a declarat, miercuri, că dintre cele 39 de primării care au primit, în luna aprilie, bani de la Guvernul Ungureanu doar cea a comunei Livezile i-a cheltuit aproape pe toţi pentru plata unor arierate.

"Cei de la Livezile au fost mai harnici şi au adoptat o hotărâre de Consiliu Local prin care au decis să aloce banii primiţi pe plata unor arierate. Au primit 300.000 de lei şi i-au cheltuit aproape pe toţi. Restul primăriilor fie nu au apucat să adopte hotărâri, fie încă nu au primit de la Prefectură avize de legalitate care să le permită să înceapă cheltuirea banilor", a declarat Pintea.

El a spus că primarii au la dispoziţie trei zile începând de miercuri să anunţe Direcţia Finanţelor Publice (DGFP) Bistriţa-Năsăud dacă au folosit banii primiţi din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului.

"Banii aceştia nu au avut destinaţie specială. Au fost incluşi în buget. Dacă cumva vreo primărie a apucat să cheltuiască din ei, şi nu exclud acest lucru, va trebui să ne informeze în următoarele trei zile. Noi, până astăzi (miercuri - n.r.), nu deţinem date să mai fie vreuna în afară de Livezile", a declarat Pintea.

Şeful Trezoreriei Bistriţa a declarat că cea mai mare sumă, de două milioane de lei, este pierdută de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud care nici măcar nu s-a întrunit în şedinţă să împartă banii.

"CJ nici măcar nu a făcut şedinţă de buget. Este clar că banii aceia fac acum cale întoarsă. Sume mai mari a mai primit Primăria Năsăud, 1,2 milioane de lei, dar, din câte ştim noi, nu a cheltuit nimic din bani până acum", a spus el.

Primarul comunei Livezile, Olimpiu Neamţ (PNL), dar care candidează pentru PDL la un nou mandat, a declarat că a cheltuit 260.000 de lei din cei 300.000 de lei primiţi.

"Am plătit datorii la apă, drumuri, canalizare. Cât am apucat am plătit. Mi-au rămas 40.000 de lei şi îi dau înapoi. Ce să fac? Bine că am apucat să plătesc. Acum ţin iar post până pleacă ăştia", a declarat Neamţ.

La rândul lui, primarul comunei Maieru, Vasile Borş (PDL), a declarat că nu a cheltuit banii fiindcă nu a avut când.

"Am primit 500.000 de lei şi aveam pe ce să îi cheltuim, dar nu am apucat, aşa că îi vom da înapoi şi ne vom achita datoriile din bugetul local, în măsura în care vom putea, dacă nu vom împinge datoriile mai spre toamnă. Avem datorii la o bază sportivă, la alte proiecte. Nu am fi tocat bani degeaba, dar asta este, vom vedea ce vom face", a spus Borş, care este candidatul PDL pentru funcţia de preşedinte al CJ Bistriţa-Năsăud.

La rândul său, primarul comunei Chiochiş, Vasile Adrian Silaşi (PDL), a declarat că nu a apucat să cheltuiască cei 420.000 de lei primiţi de la Guvernul Ungureanu.

"Nu am apucat să cheltuim niciun leu fiindcă nu am adoptat hotărâre de CL care să ne permită acest lucru. Avem o grămadă de datorii, la salubritate, la proiecte. Aveam nevoie de aceşti bani ca de aer şi nu ştiu ce vom face că nu avem de unde plăti", a spus el.

Primarul PSD al comunei Chiuza, Grigore Bradea, comună care a primit 300.000 de lei, a declarat, la rândul său, că nu a apucat să cheltuiască niciun leu.

"Am primit şi eu, nu ştiu prin ce minune, 300.000 de lei de la Guvernul Ungureanu. Banii ne trebuiau pentru drumul de la Mireş, pentru un cămin cultural. Am adoptat şi hotărâre de Consiliu, am făcut tot ce trebuia, iar când am trimis ordine de plată în Trezorerie ni le-au blocat. Ce să mai zic? Ne-au blocat cei de la PDL timp de patru ani, acum şi ai noştri încep să ne pună beţe în roate? Nu ştiu ce să mai cred", a declarat el.

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, condus de Liviu Rusu (PDL), a primit două milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului, pe lista alocărilor bugetare intrând şi 39 de primării, majoritatea conduse de primari PDL şi PNL.

  • Suceava

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că suma de 550.000 de lei alocată în luna aprilie de Guvern din Fondul de rezervă bugetară a fost cheltuită pentru achitarea subvenţiei către societatea de termoficare Termica SA Suceava.

Ion Lungu a explicat că fondurile au fost deja cheltuite, iar Guvernul va putea să-i recupereze doar prin diminuarea sumelor defalcate din taxe şi impozite pe care trebuie să le primească municipiului.

"Nu ne va destabiliza pe noi, că nu e vorba de o sumă mare, dar probleme vor avea primăriile unor localităţi mici care abia au din ce să trăiască", a spus Lungu.

Primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, (PDL) a declarat că suma primită din Fondul de rezervă, respectiv 250.000 de lei, a fost introdusă în buget, prin hotărâre a Consiliului Local.

"Eu am propus ca banii să fie alocaţi pentru lucrări de reparaţii la străzi, dar consilierii locali au decis să-i dea pentru măturat. Am încercat să-i conving că mai întâi trebuie să reparăm străzile ca să avem ce mătura, dar ei au decis să măturăm gropile", a spus Olărean.

El a precizat că nu a făcut încă plăţi din banii respectivi, dar că pentru a fi returnaţi e nevoie de o nouă rectificare bugetară.

Primarul municipiului Fălticeni, Vasile Tofan (PDL), a declarat că banii alocaţi din Fondul de rezervă, 250.000 de lei, au fost plătiţi deja constructorului unei noi grădiniţe.

"Am rectificat bugetul şi am şi achitat banii în contul datoriei pe care o avem pentru lucrările făcute la o nouă grădiniţă din municipiu. Mai avem de plătit la grădiniţă lucrări executate de peste 300.000 de lei", a spus primarul.

Primarul municipiului Vatra Dornei, Ioan Moraru (PNL), a declarat că suma de 200.000 de lei primită de municipiu de la Guvern a fost cheltuită pentru plata subvenţiei la termoficare.

"Banii sunt cheltuiţi. Sunt deja istorie", a spus primarul care a menţionat că Guvernul nu-i mai poate lua înapoi.

El a arătat că fondurile primite erau necesare pentru termoficare şi a subliniat că suma solicitată a fost de un milion de lei din care s-a primit o cincime.

"Nu cred că banii de la Vatra Dornei vor fi recuperaţi pentru că noi, în trei ani, am primit prin trei Hotărâri de Guvern doar 330.000 de lei, cam cât primeşte o comună amărâtă într-o singură tranşă", a spus Moraru.

Un număr de 49 de localităţi din judeţul Suceava au primit în total 15,82 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară potrivit Hotărârii de Guvern publicată în Monitorul Oficial, din care doar trei localităţi cu primari din PSD sau PNL, restul fiind primari PDL sau care candidează din partea PDL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici