Ce eficienţă are vaccinul anti-Covid de la Sanofi-GSK împotriva Omicron

Datele unui vaccin experimental anti-Covid dezvoltat de Sanofi şi GSK arată că serul conferă protecţie împotriva variantei Omicron a virusului, au declarat vineri companiile.

389 afișări
Imaginea articolului Ce eficienţă are vaccinul anti-Covid de la Sanofi-GSK împotriva Omicron

Aşa-numitul vaccin bivalent vizează varianta Beta - identificată pentru prima dată în Africa de Sud - precum şi tulpina originală Wuhan a virusului.

În cadrul unui studiu la care au participat 13.000 de adulţi, vaccinul a demonstrat o rată de eficienţă de 64,7% împotriva Covid simptomatic şi o eficienţă de 72% împotriva infecţiilor cauzate în mod specific de varianta Omicron.

Folosite la persoane care au avut anterior boala, rezultatele au fost mai puternice. Vaccinul a generat o rată de eficienţă de 75,1% împotriva COVID simptomatic şi de 93,2% în cazurile simptomatice confirmate cu Omicron, au declarat companiile, citate de Reuters.

„Vaccinul Sanofi-GSK este primul candidat care a demonstrat eficacitatea într-un studiu controlat cu placebo într-un mediu cu o circulaţie ridicată a variantei Omicron", a declarat Sanofi într-un comunicat.

Acţiunile Sanofi, listate la Paris, şi cele ale GSK, listate la Londra, au crescut ambele cu peste 1% în tranzacţiile de dimineaţă.

La începutul acestei luni, vaccinul bivalent a demonstrat în două studii că are potenţial de protecţie împotriva principalelor variante de interes ale virusului - tulpinile Omicron BA.1 şi BA.2 - atunci când este utilizat ca injecţie de rapel.

Sanofi şi GSK, doi dintre cei mai mari producători de vaccinuri din lume, speră să se impună pe piaţa vaccinurilor COVID, axate pe variantele de ultimă generaţie, după ce au rămas în urma concurenţilor, printre care Moderna, AstraZeneca şi Pfizer-BioNTech, în cursa iniţială pentru a limita pandemia.

Noile date care susţin vaccinul bivalent vor fi prezentate autorităţilor de reglementare, în speranţa de a face disponibil serul în acest an.

Vaccinul original anti-Covid al Sanofi şi GSK este deja în curs de examinare de către Agenţia Europeană pentru Medicamente.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici