Ce este venitul minim de incluziune. Va înlocui ajutorul social şi alocaţia pentru susţinerea familiei în Bucureşti

Bucureştenii vor putea depune, din luna noiembrie, cererile, însoţite de documente justificative, pentru accesarea venitului minim de incluziune, care ănlocuieşte ajutorul social şi alocaţia pentru susţinerea familiei.

3515 afișări
Imaginea articolului Ce este venitul minim de incluziune. Va înlocui ajutorul social şi alocaţia pentru susţinerea familiei în Bucureşti

Ce este venitul minim de incluziune. Va înlocui ajutorul social şi alocaţia pentru susţinerea familiei în Bucureşti

Prefectul Capitalei, Rareş Hopincă, a convocat, marţi, o şedinţă de lucru cu reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială a Municipiului Bucureşti, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti şi cei ai Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Sectoarele 1-6, în vederea implementării aplicării Legii nr.196/2016, referitoare la venitul minim de incluziune.

„Venitul minim de incluziune este un sprijin financiar acordat de stat, extrem de util pentru persoanele vulnerabile, care nu îşi pot asigura un nivel de trai minimal. Scopul acestui ajutor este de a preveni sărăcia în rândul copiilor şi de a stimula participarea acestora la sistemul de educaţie”, a spus prefectul municipiului Bucureşti, Rareş Hopincă.

Potrivit actului normativ, venitul minim de incluziune se compune din una sau mai multe categorii de ajutoare financiare: ajutor de incluziune – ajutorul financiar acordat familiilor cu venituri sub 275 lei/lună sau 400 lei/lună în cazul persoanelor singure cu vârsta de cel puţin 65 de ani, pentru asigurarea necesităţilor zilnice de viaţă; ajutor pentru familiile cu copii – ajutorul financiar acordat familiilor cu venituri mai mici de 700 lei/lună, care au în întreţinere unul sau mai multi copii în vârstă de până la 18 ani, în scopul prevenirii riscului de sărăcie a copilului şi stimulării participării acestuia în sistemul de educaţie.

Pentru a beneficia de venitul minim de incluziune, începând cu 1 ianuarie 2024, solicitanţii care au domiciliul ori reşedinta sau, după caz, trăiesc în municipiul Bucureşti, trebuie să depună până la sfârşitul acestui an, la DGASPC-urile de sector, cererea de acordare a venitului minim de incluziune, însoţită de documentele doveditoare şi angajamentul de plată, inclusiv în cazul cetăţenilor straini sau apatrizi, precum şi al persoanelor fară adăpost.

Măsurile adoptate prin aplicarea Legii nr. 196/2016 referitoare la venitul minim de incluziune sunt parte din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, capitolul 13 „Reforme sociale” şi au scopul de a reduce sărăcia în rândul persoanelor vulnerabile, şi de a diminua sarcinile administrative pentru administraţia locală şi beneficiari. Odată cu intrarea în vigoare a Venitului Minim de Incluziune, acordarea beneficiilor Venitului Minim Garantat şi Ajutor pentru susţinerea familiei se suspendă. Drept urmare, toţi beneficiarii actuali de Venit Minim Garantat şi Ajutor pentru susţinerea familiei trebuie să se înregistreze în sistem începând cu data de 1 noiembrie 2023 şi până la 31 decembrie 2023, pentru continuitatea acordării acestui tip de beneficiu de Venit Minim de Incluziune.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici