CE: Expedierea deşeurilor, mai strictă. 25% din deşeurile UE contravin reglementărilor internaţionale

Comisia Europeană (CE) propune o legislaţie mai strictă privind controalele naţionale ale expedierilor de deşeuri, estimându-se că aproximativ 25 la sută din expedierile din UE către ţările în curs de dezvoltare din Africa şi Asia contravin reglementărilor internaţionale.

89 afișări
Imaginea articolului CE: Expedierea deşeurilor, mai strictă. 25% din deşeurile UE contravin reglementărilor internaţionale

CE: Expedierea deşeurilor, mai strictă. 25% din deşeurile UE contravin reglementărilor internaţionale (Imagine :Marius Ionut/ Arhiva Mediafax Foto)

CE a propus o legislaţie mai strictă privind controalele naţionale ale expedierilor de deşeuri, pentru a se asigura că toate statele membre au niveluri similare de verificare a conformităţii, se arată într-un comunicat.

"Se estimează că aproximativ 25 la sută din expedierile de deşeuri trimise din UE către ţările în curs de dezvoltare din Africa şi Asia contravin reglementărilor internaţionale. Odată ajunse la destinaţie, aceste deşeuri sunt adesea aruncate sau gestionate necorespunzător, ceea ce provoacă efecte negative grave asupra sănătăţii umane şi a mediului", se arată în comunicatul remis joi agenţiei MEDIAFAX.

Comisarul pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat că este timpul pentru controale mai stricte în toate statele membre, aceasta fiind cea mai bună modalitate de a împiedica exportatorii necinstiţi să profite de sistem.

"Propunerea de astăzi va contribui la reducerea gestionării necorespunzătoare a deşeurilor, garantând că deşeurile periculoase sunt tratate în mod corespunzător şi că resursele valoroase sunt refolosite", a mai spus Potočnik, citat în comunicat.

CE precizează că unele state membre au sisteme de control riguroase şi eficiente, care vizează fie expedierile ilegale de deşeuri în porturi, fie din amplasamentele producătorilor de deşeuri şi ale colectorilor, însă alte state sunt în urmă, lucru care îi determină pe exportatorii de deşeuri ilegale să îşi exporte deşeurile din statele membre cu cele mai indulgente controale (port hopping).

"Iniţiativa de astăzi propune controale bazate pe risc şi care să fie efectuate în mod regulat de statele membre, cu un grad mai mare de cooperare între autorităţi şi o formare mai bună a inspectorilor. Acest lucru va ajuta autorităţile să se concentreze pe rutele, intervalele de timp şi vehiculele care sunt cel mai frecvent implicate în expedierile ilegale. O mai mare concentrare asupra punctelor de colectare şi a instalaţiilor de depozitare va permite, de asemenea, efectuarea controalelor într-un stadiu iniţial. Prin prevenirea exporturilor ilegale de deşeuri în amonte, se va reduce presiunea asupra punctelor normale de ieşire. Planificarea controalelor va ajuta, de asemenea, autorităţile să îşi consolideze capacitatea de a efectua controale eficiente", se arată în comunicatul remis MEDIAFAX.

Iniţiatorii acestei propuneri susţin că verificările la faţa locului vor face posibilă obţinerea dovezilor cu privire la legalitatea unei expedieri de deşuri de la persoana responsabilă pentru expediere, care să demonstreze, de exemplu, că deşurile transportate sunt destinate gestionării corespunzătoare din punct de vedere ecologic într-o ţară teră.

"Controalele eficiente vor aduce economii ş beneficii economice directe pentru statele membre şi industrie, întrucât costurile de decontaminare şi repatriere vor fi evitate. Controalele ar putea, de asemenea, preveni pierderea unor materii prime valoroase conţinute de deşeuri, cum ar fi minerale preţioase precum cobaltul şi indiul în deşeurile electronice, care vor fi disponibile pentru reciclare şi pentru reintrarea pe piaţă. Acest lucru va duce, în cele din urmă, la optimizarea proceselor de tratare a deşeurilor, la o sortare şi la tehnici de reciclare mai bune şi va oferi un acces îmbunătăţit la materii prime de înaltă calitate", concluzionează CE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici