Ce impact au măsurile fiscale asupra pieţei imobiliare? Antoanela Comşa: „Afectate vor fi familiile cu venituri medii şi submedii, tinerii care nu îşi vor mai putea permite o locuinţă”

  • Cota de TVA majorată la 9% va atrage un cost suplimentar de 4.800 de euro, plus taxe notariale calculate la valoarea totală de achiziţie.
  • Preţul locuinţelor din România a înregistrat deja o creştere de 12% în mai puţin de doi ani.
  • Cererea şi oferta s-au diminuat substanţial în primul trimestru din acest an cu o scădere de 25%.
5293 afișări
Imaginea articolului Ce impact au măsurile fiscale asupra pieţei imobiliare? Antoanela Comşa: „Afectate vor fi familiile cu venituri medii şi submedii, tinerii care nu îşi vor mai putea permite o locuinţă”

Ce impact au măsurile fiscale asupra pieţei imobiliare? Antoanela Comşa: „Afectate vor fi familiile cu venituri medii şi submedii, tinerii care nu îşi vor mai putea permite o locuinţă”

Modificările Fiscale referitoare la TVA la achiziţia apartamentelor, dar şi a impozitelor pe tranzacţii care se vor aplica de la începutul anului 2024 au stârnit reacţii pe piaţa imobiliară..

„Afectate vor fi familiile cu venituri medii şi submedii, afectaţi vor fi tinerii care nu îşi vor mai putea permite să îşi achiziţioneze o locuinţă. Dacă ne uităm la piaţa imobiliară, putem observa că avem o descreşte a tranzacţiilor, undeva la 22%. Acest lucru a venit pe fondul creşterii a costului de finanţare pentru clientul final. Orice dezvoltator, când vinde o locuinţă, spune că preţul este unul, plus TVA legal. Vă daţi seama că o creştere de 4% va trebui să fie suportată de către clientul final, dar lumea trebuie să se gândească că nu există doar această creştere pentru că odată ce preţul se majorează, se vor majora preţurile notariale, costul cu ipoteca”, a spus Antoanela Comşa, Preşedinte Gran Via România, la Aleph News.

Măsurile ar putea duce la scumpirea apartamentelor, dar şi la o creştere a costurilor pentru consumatorul final.

„Acea taxă pe proprietatea va fi reflectată în costul de chirie, pe care oricum îl vedem majorat în ultimul an cu 10-15%, tocmai pe fondul scăderii numărului de tranzacţii în ceea ce priveşte achiziţia de imobile. Nevoia de locuire există, trăim în cele mai aglomerate case din Europa, şi atunci, existând o nevoie de locuire, dar o accesibilitate din ce în ce mai redusă, acest lucru pune presiune şi pe chirii”, a explicat Antoanela Comşa, Preşedinte Gran Via România, la Aleph News.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici