CE propune norme privind transferul de proceduri penale între statele membre

Scopul acestora este de a preveni duplicarea procedurilor şi de a garanta faptul că procedurile penale se desfăşoară în statul membru cel mai bine plasat.

132 afișări
Imaginea articolului CE propune norme privind transferul de proceduri penale între statele membre

CE propune norme privind transferul de proceduri penale între statele membre

Creşterea criminalităţii transfrontaliere a condus la apariţia unui număr tot mai mare de situaţii în care mai multe state membre au competenţa de a urmări penal acelaşi caz. Urmăririle penale paralele sau multiple pot fi ineficiente şi ineficace, dar, în acelaşi timp, pot aduce atingere drepturilor persoanelor vizate, întrucât o persoană nu poate fi urmărită penal sau pedepsită de două ori pentru aceeaşi infracţiune, arată Comisia Europeană, într-un comunicat de presă.

„Prin urmare, prezenta propunere va contribui la prevenirea duplicării procedurilor şi la evitarea cazurilor de impunitate în situaţiile în care predarea în temeiul unui mandat european de arestare este refuzată. În plus, propunerea va contribui la garantarea faptului că procedurile penale se desfăşoară în statul membru cel mai bine plasat, de exemplu în statul în care s-a produs cea mai mare parte a infracţiunii”, se precizează în document.

Normele comune vor include o listă de criterii comune pentru transferul de proceduri, un termen pentru luarea unei decizii privind transferul de proceduri, norme privind costurile de traducere şi efectele transferului de proceduri, obligaţiile cu privire la drepturile persoanelor suspectate şi acuzate, precum şi ale victimelor şi norme privind utilizarea canalului digital transfrontalier pentru comunicarea dintre autorităţile competente.

Pentru a îmbunătăţi eficienţa procedurii de transfer, regulamentul propus stabileşte, de asemenea, competenţa în cazuri specifice. El ar urma să reducă nivelul de fragmentare, să ofere o mai mare securitate juridică şi, în cele din urmă, să crească numărul de proceduri penale transferate cu succes.

Propunerea de regulament urmează să fie discutată şi aprobată de Parlamentul European şi de Consiliu înainte de a intra în vigoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici