Ce să faci şi ce să nu faci când te trezeşti noaptea. Telefonul, cel mai mare duşman al somnului

  • Experţii în sănătate avertizează că prima greşeală pe care o facem când ne trezim noaptea este să verificăm telefonul.
  • Lumina albastră emisă de ecran blochează producţia de melatonină, hormonul care ne ajută să dormim, şi ne dezechilibrează ceasul biologic intern.
Urmărește
4346 afișări
Imaginea articolului Ce să faci şi ce să nu faci când te trezeşti noaptea. Telefonul, cel mai mare duşman al somnului

Un alt motiv să evităm telefonul este verificarea orei. Când ştim cât timp mai avem până dimineaţă, apar gândurile negative şi anxietatea: „Voi fi obosit mâine", „Nu mai am mult timp de dormit", notează Santé Magazine.

Specialiştii recomandă să nu ne uităm la ceas deloc în timpul nopţii.

Ce putem face în schimb? Tehnicile de respiraţie pot fi de mare ajutor. Una dintre cele mai eficiente este metoda 4-7-8: inspirăm pe nas timp de patru secunde, ţinem aerul şapte secunde şi expirăm timp de opt secunde. Acest exerciţiu încetineşte ritmul cardiac şi reduce stresul.

Dacă nu reuşim să adormim după 15-20 de minute, e mai bine să ne ridicăm din pat şi să facem ceva relaxant: să citim (fără lumină puternică), să ascultăm muzică liniştită sau să ne pregătim lucrurile pentru a doua zi. Trebuie evitate activităţile fizice intense sau privitul la televizor.

Pentru cei care nu se pot despărţi de telefon, există câteva compromisuri: reducerea luminozităţii ecranului, dezactivarea sunetelor şi folosirea aplicaţiilor de meditaţie sau relaxare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici