Ceauşescu, comemorat de nostalgicii "vremurilor bune" (Galerie Foto)

Nicolae Ceauşescu ar fi împlinit, luni, 91 de ani, motiv pentru care mai mulţi admiratori şi foşti membri ai Partidului Comunist au depus coroane de flori şi au aprins lumânări la mormântul dictatorului.

312 afișări
Imaginea articolului Ceauşescu, comemorat de nostalgicii "vremurilor bune" (Galerie Foto)

Ceauşescu, comemorat de nostalgicii "vremurilor bune" (Imagine: Diana Jurkiewicz/Mediafax Foto)

Vremea urâtă a fost desemnată drept motivul prezenţei slabe la cimitirul Ghencea din Capitală, deşi unii nostalgici au fost de părere că, regretabil, oricum nu ar fi venit mai mulţi simpatizanţi.

În fruntea grupului de vârstnici plini de regrete şi amintiri frumoase de pe vremea comunismului s-a plasat, ca la orice comemorare a vreunui mare lider comunist român, mândrul poet gorjean Gheorghe Căpriţă, înarmat cu un megafon. Pe care oricum nu l-a folosit, pentru că vocea sa destul de puternică răsuna lejer în tot cimitirul.

Căpriţă, membru de seamă al unui partid socialist-comunist şi originar din judeţul Gorj, a deviat puţin de la subiect pentru a-şi vărsa năduful pe baronii locali Nicolae Mischie, Ionel Manţog şi Dan Ilie Morega, care "au furat şi pe vremea comunismului, şi pe vremea capitalismului".

Gorjeanul a recitat poezii în cinstea lui Nicolae Ceauşescu, ascultate atent de cei prezenţi, în vreme ce alţi membri convinşi ai noilor partide comuniste împărţeau pliante şi publicaţii pentru adepţii ideologiilor de stânga. Au fost criticaţi inclusiv preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc, însă "criminalul" Iliescu a fost cel mai atacat dintre "duşmanii patriei". La fel ca la comemorarea victimelor Revoluţiei, Iliescu a fost găsit vinovat de toate rele posibile din decembrie '89 şi până astăzi.

După o bună perioadă în care "liderii" noilor partide comuniste au predicat cocoţaţi pe mormintele de marmură din apropierea celui al fostului dictator, Căpriţă a strigat încheierea discursurilor şi retragerea spre case, pe motiv de vreme neprielnică. Un coleg de partid zelos a încercat să menţină încă puţin atenţia pensionarilor, citind o telegramă plină de afecţiune care ar fi fost trimisă de Traian Băsescu lui Nicolae Ceauşescu, cu 22 de ani în urmă. Căpriţă, însă, i-a tăiat-o repede, considerând că a stat destul în ploaie, şi-a luat megafonul şi a plecat, urmat de mare parte din puţinii nostalgici.

El a fost oprit, însă, de un bătrân îmbrăcat sărăcăcios, care l-a antrenat într-o discuţie aprinsă privind trecutul glorios al comunismului şi moduri de executare a lui Ion Iliescu.

"Eu dacă l-aş vedea pe stradă pe Ceauşescu, l-aş împuşca! Ăă, pardon, pe Iliescu!", a decis bătrânul, gesticulând amplu şi ameninţător.

După încheierea dezbaterii, membrii altui nou partid comunist, împreună cu fostul lider comunist Ion Stănescu au depus două coroane de flori - una pentru Nicolae Ceauşescu şi alta pentru soţia sa, Elena.

Mult mai discreţi ca primul grup, aceştia au plecat tăcuţi după ce au comemorat cuplul.

Prevăzător din fire, Căpriţă a invitat asistenţa la comomorarea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, pe 8 noiembrie şi bineînţeles, "pe 25 decembrie 2009 şi pe 26 ianuarie 2010" Şi să ne vedem sănătoşi şi la mulţi ani!", a încheiat poetul.

Cuplul dicitatorial Elena şi Nicolae Ceauşescu a fost executat în 25 decembrie 1989, la o cazarmă din Târgovişte, în urma unui proces, în care cei doi au fost acuzaţi de genocid. Sentinţa dată a fost condamnarea la moarte a cuplului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici