CEDO dă dreptate unui deţinut din România care solicită meniu special pentru că este budhist

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a dat câştig de cauză unui deţinut budhist care a dat în judecată statul român, stabilind că deţinuţii au dreptul la un regim alimentar care să fie în concordanţă cu convingerile religioase ale acestora, relatează AFP.

333 afișări
Imaginea articolului CEDO dă dreptate unui deţinut din România care solicită meniu special pentru că este budhist

CEDO dă dreptate unui deţinut din România care solicită meniu special pentru că este budhist

Refuzul autorităţilor române de a oferi un regim alimentar vegetarian deţinutului moldovean Ghennadi Vartic, convertit la budhism, reprezintă o încălcare a libertăţii religioase a acestuia, a stabilit CEDO. Ghennadi Vartic este deţinut în România, după ce a fost condamnat în 1999 la 25 de ani de închisoare.

Decizia CEDO nu este definitivă, Bucureştiul având la dispoziţie trei luni pentru a o contesta.

Până în anul 2007, deţinutul primea colete cu mâncare din partea familiei. Însă, de atunci, legislaţia s-a modificat, iar coletele nu mai sunt permise. Deţinutul este nemulţumit de meniul destinat postului creştin-ortodox, afirmând că este deficitar în calorii. La rândul său, Administraţia penitenciarelor a argumentat că regimul vegetarian nu îi convine lui Vartic deoarece acesta suferă de hepatită.

În cursul sesiunilor la CEDO, autorităţile române au anunţat că suspectează că unii deţinuţi se convertesc la o anumită religie pentru a obţine meniuri mai bune. Însă judecătorii au stabilit că nu există dovezi că Vartic ar fi procedat în acest fel. România va trebui să îi plătească deţinutului 3.000 de euro ca daune morale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici