CEDO va judeca tăierea salariilor cu 25 % pentru 1.800 de salariaţi din sistemul sanitar vasluian

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) va judeca măsura diminuării salariilor cu 25 la sută pentru 1.800 de salariaţi din sistemul sanitar vasluian, după ce Sindicatul "Sanitas" Vaslui a primit confirmarea înregistrării plângerilor la forul judecătoresc european.

168 afișări
Imaginea articolului CEDO va judeca tăierea salariilor cu 25 % pentru 1.800 de salariaţi din sistemul sanitar vasluian

CEDO va judeca tăierea salariilor cu 25 % pentru 1.800 de salariaţi din sistemul sanitar vasluian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sindicatul "Sanitas" Vaslui a primit de la CEDO confirmarea de înregistrare a celor nouă acţiuni judecătoreşti intentate statului român pentru diminuarea salarială cu 25 la sută aplicată celor 1.800 de angajaţi din sistemul sanitar vasluian.

În plângerile depuse la forul judecătoresc european, salariaţii spitalelor din judeţul Vaslui solicită returnarea sumelor reţinute pe statele de plată de la 1 iulie 2010 şi până la data pronunţării instanţei, inclusiv cu aplicarea indicelui de inflaţie aferent întregii perioade.

"Nu am făcut un calcul exact despre ce sume este vorba, dar cred că se ajunge undeva la vreo şapte milioane de euro. Noi am dat statul român în judecată încă din toamna anului trecut, însă abia acum ne-a venit confirmarea că plângerile noastre au fost acceptate şi înregistrate. În total, avem nouă dosare, reprezentând fiecare unitate sanitară în parte, în care sunt cuprinşi toţi cei 1.800 de salariaţi ce sunt reprezentaţi de sindicat la CEDO pe bază de procură notarială", a declarat, miercuri, liderul Sindicatului "Sanitas" Vaslui, Daniela Clătinici.

În plângerile înaintate la CEDO, Sindicatul "Sanitas" Vaslui a făcut trimiteri la speţe similare din alte ţări, cum ar fi Spania, Slovacia sau Republica Moldova, şi în care salariaţii cărora le-au fost diminuate salariile au avut câştig de cauză.

De altfel, acţiunea întreprinsă la forul judecătoresc european de către salariaţii din sistemul sanitar vasluian vine după ce Sindicatul "Sanitas" Vaslui a pierdut la Curtea de Apel Iaşi toate procesele intentate statului român.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici