Cei care deţin porci, oi, capre, drujbe sau livezi nu mai primesc ajutoare de încălzire

Persoanele care deţin mai mult de 3 bovine, 5 porci, 20 de oi sau capre ori peste 15 familii de albine nu vor mai primi ajutoare de încălzire, sprijin eliminat şi pentru proprietarii de maşini cu motoare de peste 1,6 litri, depozite bancare ce depăşesc 3.000 lei ori terenuri mai mari de 1.000 mp.

635 afişări
Imaginea articolului Cei care deţin porci, oi, capre, drujbe sau livezi nu mai primesc ajutoare de încălzire

Cei care deţin porci, oi, capre, drujbe sau livezi nu mai primesc ajutoare de încălzire (Imagine: Ionel Iancu/Mediafax Foto)

Ajutorul de încălzire va fi eliminat, începând cu perioada deiarnă 2010-2011, şi în cazul persoanelor care deţin utilaje deprelucrat lemnul, precum gater, drujbă sau alte utilaje deprelucrat lemnul acţionate hidraulic, mecanic sau electric, sauechipamente de prelucrare agricolă, precum presă de ulei sau moarăde cereale, conform ordonanţei de urgenţă prin care Guvernul alimitat numărul beneficiarilor de astfel de ajutoare.

Persoanele care deţin clădiri sau alte spaţii locative în afaralocuinţei de domiciliu sau alte imobile aflate în proprietate, cuexcepţia locuinţei de domiciliu, sau terenuri de împrejmuire alocuinţei şi curtea aferentă (teren intravilan), care depăşesc1.000 metri pătraţi în zona urbană şi 2.000 metri pătraţi în zonarurală vor fi de asemenea eliminate de pe lista beneficiarilor deajutoare.

Plăţile vor fi sistate şi în cazul proprietarilor de terenuri înzona colinară şi de şes, respectiv arabil, fâneaţă şi forestier(două hectare în cazul familiilor formate din 1-3 persoane şi treihectare pentru familii cu mai mult de 3 membri), vii, livezi,grădini de legume şi flori (un hectar pentru familii de 1-3persoane şi 1,5 hectare pentru familii cu peste 3 persoane), dar şide terenuri în zona montană, respectiv forestier (două hectare încazul familiilor formate din 1-3 persoane şi trei hectare pentrufamilii cu mai mult de 3 membri), vii şi livezi (1,5 hectare pentrufamilii de 1-3 persoane şi două hectare pentru familii cu peste 3membri), păşuni şi fâneţe (4 hectare la familii cu 1-3 membri şi 5hectare pentru familii cu mai mult de 3 membri).

Pe lista bunurilor mobile pentru proprietarii cărora nuvor mai fi acordate ajutoare de încălzire au mai fost inclusedistinct atât utilaje agricole, precum tractor şi combinăpropulsată, dar şi iahturi, scutere de apă, bărci cu motor, şalupe,autoutilitare, autocamioane de orice fel şi remorci, autobuze,microbuze.

Ordonanţa prevede că familiile şi persoanele singure care au înproprietate cel puţin unul dintre bunurile cuprinse în aceastălistă nu vor mai primi ajutor pentru încălzirea locuinţei.

Vor fi exceptate mijloacele de transport adaptate dinproprietatea persoanelor cu handicap, precum şi cele necesarepentru uzul personal al persoanelor care locuiesc în RezervaţiaBiosferei "Delta Dunării".

La stabilirea venitului net mediu lunar pe membru de familie şi,după caz, al persoanei singure, vor fi luate în calcul toateveniturile nete realizate de membrii acesteia în luna anterioarădepunerii cererii, inclusiv cele care provin din drepturi deasigurări sociale de stat, asigurări de şomaj, obligaţii legale deîntreţinere, indemnizaţii, alocaţii şi ajutoare cu caracterpermanent şi alte creanţe legale, cu excepţia burselor de studiu şia burselor sociale, precum şi a sprijinului financiar ce se acordăelevilor în cadrul Programului naţional de protecţie socială "Banide liceu".

Pentru verificarea veridicităţii datelor înscrise îndeclaraţiile pe propria răspundere privind componenţa familiei şiveniturile acesteia, primarii dispun efectuarea prin sondaj deanchete sociale.

Actul normativ aprobat de Guvcern stabileşte însă că "anchetelesociale pot fi efectuate şi la sesizarea unor terţi".

În situaţia în care familia sau persoana singură beneficiară deajutor pentru încălzirea locuinţei refuză să furnizeze informaţiileşi documentele pentru întocmirea anchetei sociale sau dacă în urmaanchetelor sociale efectuate prin sondaj se constată că lacompletarea cererii şi declaraţiei pe propria răspundere privindcomponenţa familiei şi veniturile acesteia nu a fost declaratcorect numărul membrilor de familie şi/sau nu a completat listabunurilor aflate în proprietate, dreptul la ajutorul pentruîncălzirea locuinţei încetează începând cu luna următoare, iarsumele plătite necuvenit cu acest titlu se recuperează, primarulavând obligaţia să sesizeze organul de urmărirepenală.

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a anunţat, în urmă cu o săptămână,că Guvernul a decis ca persoane care deţin şi alte locuinţe înafara celei de domiciliu, precum case de vacanţă, sau maşini cu ocapacitate cilindrică de peste 1.600 cmc nu vor mai primi ajutoarede încălzire,evaluările indicând că peste 10% dintre cele 3,2milioane familii beneficiare ar urma să nu mai fiesubvenţionate.

Surse guvernamentale au declarat ulterior agenţiei MEDIAFAX căExecutivul a discutat varianta ca şi persoanele care deţin depozitebancare în valoare de peste 3.000 lei, suprafeţe de teren mai maride 1.000 metri pătraţi sau animale de curte, precum vaci şi porci,să nu mai primească ajutoare de încălzire.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici