Cei doi medici israelieni reţinuţi în cazul Sabyc, prezentaţi instanţei

Cei doi medici israelieni reţinuţi în cadrul anchetei privind activitatea de la clinica Sabyc au fost prezentanţi, miercuri, Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă.

26 afișări
Imaginea articolului Cei doi medici israelieni reţinuţi în cazul Sabyc, prezentaţi instanţei

Cei doi medici israelieni reţinuţi în cazul Sabyc, prezentaţi instanţei (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

DIICOT: Medicii israelieni reţinuţi activau în România fără permis de muncă

Medicii israelieni prezentaţi, miercuri, instanţei cu propunerea de arestare preventivă au practicat activitatea medicală în România fără permis de muncă, fără autorizaţie sanitară şi fără acordul Colegiului Medicilor, susţin procurorii DIICOT.

Cei doi medici - profesorul Nathan Levitt şi medicul Genya Ziskind - au fost reţinuţi, marţi, după ce ar fi încercat să părăsească ţara şi să obstrucţioneze ancheta, ei fiind prezentaţi, miercuri, instanţei Tribunalului Bucureşti.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Bucureşti îi acuză pe cei doi de constituire a unui grup infracţional organizat, de organizarea traficului de celule de origine umană în scopul obţinerii unui folos material şi de exercitarea fără drept a unei profesii, informează, miercuri, DIICOT.

Astfel, cei doi medici, "în calitate de specialişti în aplicarea tehnicilor de reproducere asistată au sprijinit activitatea infracţională desfăşurată în cadrul unei clinici private din Bucureşti, în scopul obţinerii sume consistente de bani, prin încălcarea prevederilor legale care reglementează procedura prelevării şi transplantului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană în scop terapeutic", susţin procurorii DIICOT.

Anchetatorii arată că ei au practicat activitatea medicală în România fără permis de muncă, fără autorizaţie sanitară şi fără acordul Colegiului Medicilor.

"Este de precizat faptul că, fără implicarea acestora în găsirea de clienţi doritori a beneficia de fertilizarea «in vitro», traficul - «cumpărarea/vânzarea» - de ovocite realizată în România de cei trei inculpaţi deja arestaţi preventiv nu ar fi avut finalitatea urmărită, adică aceea a obţinerii de importante beneficii materiale", precizează DIICOT.

Potrivit procurorilor, cei doi au participat activ în activitatea grupului de criminalitate organizată, "pe componenta externă", prin recomandări către beneficiari (persoane de sex feminin din Israel) de a recurge la serviciile clinicii Sabyc în scopul efectuării de fertilizări in vitro.

Medicii ar fi obţinut, cu ocazia unei deplasări în România sume de cuantum de aproximativ 4.000 - 5.000 de euro.

"Conform evidenţelor intrare/ieşire din/în România, în ultimii 6 ani, inculpaţii au călătorit împreună, lunar, pe ruta Israel-România, deplasându-se în week-end, când desfăşurau activitate medicală la clinica Sabyc. Tot în acest interval de timp a rezultat din probele administrate că activitatea infracţională nu era doar de natură medicală, inculpaţii ocupându-se în România atât de fertilizare in vitro cât şi de recoltare de la donatoarele românce a ovocitelor, astfel intrând în contact direct cu învinuitele cercetate pentru trafic de celule", mai arată DIICOT.

În aceste condiţii, procurorii au decis că este necesară înlocuirea măsurii obligării de a nu părăsi ţara cu o măsură privativă de libertate, cei doi fiind reţinuţi, miercuri, pentru 24 de ore.

În această anchetă, procurorii DIICOT au fost sprijiniţi de ofiţeri şi lucrători din cadrul DGIPI, SRI, DCCO (Serviciul Trafic Persoane), BCCO Bucureşti şi al Jandarmeriei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici