Cei patru eroi SMURD Iaşi, decoraţi post-mortem de Preşedintele Moldovei, de Ziua Naţională

Mihaela Dumea, Gabriel Sandu, Voicu Şocae şi Doru Gavril au fost decoraţi post-mortem cu cea mai înaltă distincţie în stat de către Preşedintele Republicii Moldova, prin intermediul Consulului General al Republicii Moldova la Iaşi, de Ziua Naţională, transmite corespondentul MEDIAFAX.

2367 afișări
Imaginea articolului Cei patru eroi SMURD Iaşi, decoraţi post-mortem de Preşedintele Moldovei, de Ziua Naţională

Cei patru eroi SMURD Iaşi, decoraţi post-mortem de Preşedintele Moldovei, de Ziua Naţională

Decoraţiile semnate de către preşedintele Republicii Moldova au fost conferite „în semn de înaltă apreciere şi recunoştinţă pentru prevederea ireproşabilă a datoriei de serviciu, precum şi pentru curajul, dârzenia şi spiritul de sacrificiu manifestate la salvarea de vieţi omeneşti în situaţii excepţionale”, celor patru membri ai echipajului SMURD Iaşi.

În memoria celor patru a fost ţinut şi un moment de reculegere.

“Eroii nu mor niciodată şi asta este o temă în spiritul căreia ar urma să educăm tânăra generaţie”, a declarat Ion Coşer, Consul General al Republicii Moldova la Iaşi, înainte de a citi decretele.

Prezenţi la ceremonia ce a avut loc la Primăria Iaşi, la recepţia organizată cu ocazia Zilei Naţionale, au fost şi prof. univ. dr. Diana Cimpoeşu, medic şef UPU SMURD şi col. Dan Iamandi, inspector şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi.

„Ei sunt adevăraţi eroi, ei şi-au continuat zborul pentru un pacient din Republica Moldova, un pacient în comă, ventilat, care necesita o intervenţie chirurgicală de urgenţă. Şi-au curmat zborul în Haragâş, pe 2 iunie în Republica Moldova. Ei şi-au continuat însă misiunea aici pe pământ prin copiii lor şi prin tot ce au lăsat în urmă, prin pacienţii care trăiesc pentru că ei i-au salvat, prin studenţii şi medicii rezidenţi pe care i-a îndurmat Mihaela Dumea, prin asistenţii pe care Gabi Sandu i-a format, prin piloţii de la Unitatea Specială de Aviaţie de la Iaşi”, a declarat prof. Univ.dr. Diana Cimpoeşu, medic şef UPU SMURD Iaşi.

Încă din această toamnă, la Haragâş au început lucrările la un monument dedicat celor patru membri ai echipajului SMURD Iaşi. La început lucrările s-au făcut din bani adunaţi de către pompierii de peste Prut. Banii au fost însă insuficienţi, aşa că autorităţile de pe ambele maluri ale Prutului s-au mobilizat şi au adunat bani pentru a termina monumentul.

Pe 2 iunie ecliopterul SMURD Iaşi EC135 cu numărul de înmatriculare 347 s-a prăbuşit în Republica Moldova, în localitatea Haragâş. Toţi cei patru membri ai echipajului au murit pe loc. Medicul Mihaela Dumea, asistenul Gabriel Sandu, copilotul Voicu Şocae şi pilotul Doru Gavril erau într-o misiune de salvare a unui pacient. Era cea de-a doua misiune a lor peste Prut în acea zi. Republica Moldova a decretat zi de doliu naţional pe 3 iunie în memoria celor 4 eroi SMURD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici