Cei trei speologi blocaţi într-o peşteră din Bihor au fost salvaţi

Cei trei speologi clujeni care au fost prinşi de viitură în peştera Cociu din localitatea bihoreană Bulz au fost scoşi la suprafaţă, în noaptea de joi spre vineri, în stare bună, după ce ei le-au lăsat salvatorilor un mesaj cu locul în care se află.

52 afișări
Imaginea articolului Cei trei speologi blocaţi într-o peşteră din Bihor au fost salvaţi

Cei trei speologi blocaţi într-o peşteră din Bihor au fost salvaţi

"Au fost găsiţi într-o zonă a peşterii cu galerii fosile, mari, unde nu exista pericol de viitură. Erau în stare fizică şi psihică bună şi s-au bucurat nespus când au văzut salvatorii. Nu s-au aşteptat nici ei ca apa să crească. Ne-a ajutat în găsirea lor un bilet pe care l-au lăsat la galeria de unde era sifonul, în care ne-au spus unde se află", a declarat, vineri dimineaţă, Ionuţ Lascu, consilier tehnic Salvaspeo Bihor şi în acelaşi timp coordonatorul misiunii de salvare.

Potrivit acestuia, cei trei au fost scoşi din peşteră pe picioarele lor, în jurul orei 3.30, după ce joi seară doi scafandri au pornit în căutarea lor în peşteră.

"În ultimele ore apa a scăzut destul de mult, iar ei au ieşit pe picioarele lor din peşteră, au fost consultaţi de un echipaj al SMURD, iar în prezent se află acasă la localnica la care erau cazaţi", a precizat Lascu.

Cei trei speologi - două femei şi un bărbat - cu vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani, care au rămas blocaţi în peştera Cociu, din localitatea bihoreană Bulz, după ce au fost surprinşi de o viitură, sunt de la Clubul Politehnica din Cluj-Napoca şi se aflau într-o expediţie.

Echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana şi ale Serviciului de Salvamont Salvaspeo Bihor şi Cluj au lucrat continuu, începând de miercuri, pentru pomparea apei din zona peşterii deoarece în peştera Cociu intră un pârâu, iar debitul apei trebuia menţinut la un nivel foarte redus.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici