Centrala electro-termică a Sucevei şi-a oprit activitatea, astfel că populaţia nu mai are apă caldă

Centrala electro-termică a municipiului Suceava a fost oprită, marţi după-amiază, după ce au fost consumate cantităţile disponibile de biomasă, iar furnizarea de apă caldă în municipiul Suceava şi de energie electrică în sistemul energetic au fost sistate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1360 afișări
Imaginea articolului Centrala electro-termică a Sucevei şi-a oprit activitatea, astfel că populaţia nu mai are apă caldă

Centrala electro-termică a Sucevei şi-a oprit activitatea, astfel că populaţia nu mai are apă caldă (Imagine: Shutterstock)

Vasile Ilie, directorul Bioenergy Suceava, care deţine centrala de cogenerare, a declarat corespondentului MEDIAFAX că biomasa disponibilă a fost consumată în totalitate.

"S-a întrerupt furnizarea apei calde în municipiul Suceava şi a energiei electrice în sistem", a spus Ilie.

El şi-a exprimat speranţa că vor fi găsite soluţii astfel încât să fie cât mai repede reluată funcţionarea centralei electro-termice.

"Înţelegem situaţia grea în care se află acum jumătate din populaţia municipiului. Sperăm în ajutorul celor ce pot face lucruri utile în această privinţă astfel încât să se reia furnizarea apei calde", a mai declarat directorul Bioenergy.

Compania Bioenergy Suceava, singurul producător de energie termică şi apă caldă din municipiul Suceava, a anunţat, luni, că dacă nu se vor găsi soluţii pentru plata serviciilor prestate va opri marţi livrarea de apă caldă din cauză că nu mai are bani pentru achiziţia de biomasă.

Adrian Bodea, acţionar Adrem Invest, care deţine 49% din acţiunile Bioenergy a explicat într-o conferinţă de presă că firma este în blocaj financiar, din cauză că apa caldă pe care a produs-o şi a livrat-o este neplătită.

"Furnizorul de biomasă a sistat livrările, iar acum suntem în imposibilitatea de a furniza apă caldă în următoarea perioadă", a declarat Bodea.

Furnizorul de biomasă este Holzindustrie Schweighofer, care este şi acţionar al Bioenergy. Firma Holzindustrie Schweighofer reclamă o datorie de 1,7 milioane de euro pe care o are de recuperat de la Bioenergy.

Investiţia în centrala în cogenerare pe biomasă din Suceava s-a ridicat la aproape 90 milioane de euro, fiind realizată de Bioenergy.

Compania produce energia termică şi apă caldă pe care le vinde firmei Termica SA ce aparţine Consiliului Local Suceava, dar care este în insolvenţă.
Din noiembrie 2013 până în septembrie 2014, Bioenergy a vândut către Termica energie termică în valoare de 28,1 milioane de lei, din care a încasat însă doar 12 milioane de lei, iar datoria Termica SA către Bioenergy este de 16 milioane de lei.

Bodea a precizat că a propus Termica SA ca din sumele pe care le va încasa de la consumatori să plătească Bioenergy 42%. Deocamdată Termica SA nu a dat un răspuns acestei propuneri.

"Vom relua producţia după ce vom semna cu Termica SA", a adăugat Bodea.

Bioenergy alimentează cu căldură şi apă caldă 60.000 de clienţi din 20.000 de locuinţe din Suceava, plus 2.000 de firme.

Bodea a spus că Bioenergy negociază cu mai multe firme achiziţia de biomasă, din care una aparţine omului de afaceri Jean Valvis.

Bioenergy consumă anual circa 200.000 tone de biomasă, a căror valoare depăşeşte 11 milioane de euro, luând în calcul 56 euro costul mediu al unei tone de biomasă.

Potrivit lui Bodea, Holzindustrie Schweighofer vindea biomasa către Bioenergy la 80 euro, dar recent a majorat preţul la 92 euro pe tonă.

Bodea a adăugat că doreşte să convertească toată centrala pe biomasă din Suceava în producător de energie electrică, renunţând la activitatea de energie termică. În prezent, centrala operată de Bioenergy are o capacitate electrică de 30 MW şi o putere termică instalată de 130,5 MW. Compania primeşte certificate verzi pentru energia termică produsă în cogenerare şi livrată clienţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici