Centrul de Resurse Juridice, apel către procurorul general al României, Augustin Lazăr: Nu credeţi că e timpul să deschideţi un dosar PENAL privind SIPA?

Centrul de Resuse Juridice (CRJ), ONG care activează pe partea de Justiţie, îi adreseaza mai multe întrebări procurorului general al României, referitoare la arhiva SIPA, acestea referindu-se la posibilitatea deschiderii unui dosar penal.

520 afișări
Imaginea articolului Centrul de Resurse Juridice, apel către procurorul general al României, Augustin Lazăr: Nu credeţi că e timpul să deschideţi un dosar PENAL privind SIPA?

Centrul de Resurse Juridice, apel către procurorul general al României, Augustin Lazăr: Nu credeţi că e timpul să deschideţi un dosar privind SIPA? (Imagine: Alexandru Dobre/ Arhiva Mediafax Foto)

"Nu credeti că este timpul să deschideti, totuşi, un dosar penal cu privire la infracţiunile comise în legătura cu arhiva SIPA/DGPA? Nu credeţi că trebuie să investigaţi felul în care s-a făcut/se face
poliţie politică în România, subiecţii pasivi fiind magistraţi? Nu credeţi că trebuie să investigaţi felul în care s-a manipulat conţinutul arhivei fostei SIPA (copieri, distrugeri, sustrageri, lipsa totală a documentelor de acces în arhivă pe o perioadă de 1 an şi jumătate, respectiv între 26 ianuarie 2006 şi 1 iunie 2007)? Nu credeţi că sunteţi dator să faceţi lumină, din înalta demnitate publică pe care o aveţi, pentru colegii magistraţi? Şi pentru justiţiabilul român
", sunt întrebările pe care Centrul de Resurse Juridice le adresează procurorului general al României, Augustin Lazăr.

"CSAT nu vă poate ajuta pentru simplul motiv că nu poate face urmărire penală şi nici să decidă dacă aceasta este oportună sau nu. Parchetul (independent) este deasupra acestui for administrativ, iar dumneavoastră sunteţi în fruntea lui. Cred că un astfel de dosar, fie ne poate rupe definitiv de trecut, fie ne lasă în această mizerie morală", mai precizează ONG-ul.

Ministerul Justiţiei a prezentat, joi lista celor care au avut acces în arhiva SIPA după desfiinţarea acesteia, fiind consemnate 22 de vizite. Prima vizită pe care o prezintă ministerul este de pe 1 iunie 2007, fără a prezenta persoanele care au avut acces la documente de la începutul anului. În ceea ce priveşte anul anterior, ministerul susţine că "din documentele pe care le deţinem nu rezultă activităţile desfăşurate în 2006".

Cea mai recentă accesare a arhivei a avut loc pe data de 12 decembrie 2013, perioadă în care ministru al Justiţiei era Robert Cazanciuc. La acel moment au avut acces în arhivă Andronache Florian-Teodor, Ştef Marius, Oltenaş Adrian şi Tiliban Nicolae. Florian Teodor Andronache a fost consilier al lui Rober Cazanciuc, care, potrivit declaraţiilor de avere din 2013 şi 2014, a fost ofiţer al SRI. Marius Ştef, Tiliban Nicolae şi Oltenaş Adrian activau la acel moment în cadrul ANP.

Serviciul Român de Informaţii susţine, într-un răspuns la o solicitare MEDIAFAX, că fostul consilier al lui Robert Cazanciuc şi ofiţer SRI, Florian Andronache, a fost detaşat la minister la cererea ministrului. Acesta a activat în calitate de consilier în perioada 2013-2015.

"Având în vedere atribuţiile de coordonare generală a activităţii şi controlul măsurilor privitoare la protecţia informatiilor clasificate ce îi revin potrivit legii, SRI a acordat, la cererea Ministerului Justiţiei, asistenţa de specialitate în domeniu prin nominalizare unui cadru cu expertiză în domeniu. Pe perioada desfăşurării activităţii în cadrul Ministerului Justiţiei, relaţiile de serviciu ale domnului Florian Andronache cu SRI au fost suspendate, în condiţiile legii. În toată această perioadă, domnul Florian Andronache nu a beneficiat de niciun drept din partea SRI", susţine Serviciul Român de Informaţii într-un răspuns la o solicitare a MEDIAFAX.

Potrivit instituţiei, ofiţerul a fost detaşat la Ministerul Justiţiei în perioada 2013-2015. În ceea ce priveşte activitatea acestuia în prezent în cadrul SRI, instituţia susţine că nu poate furniza această informaţie.

În comunicarea făcută de Ministerul Justiţiei nu se precizează dacă vizitele au făcut repectând prevederile legale. "din documentele pe care le deţinem nu rezultă activităţile desfăşurate în 2006", mai susţine ministerul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici