Cepoi: Guvernul nu-şi propune să facă vreo restauraţie, vom analiza cu cifre situaţia IInstitutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Tg. Mureş

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, spune că Guvernul "nu-şi propune să facă vreo restauraţie" şi că va analiza "cu cifre" situaţia Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu Mureş, care, prin reforma sănătăţii, a devenit secţie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din oraş.

204 afișări
Imaginea articolului Cepoi: Guvernul nu-şi propune să facă vreo restauraţie, vom analiza cu cifre situaţia IInstitutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Tg. Mureş

Vasile Cepoi(Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că Guvernul va analiza "cu cifre" situaţia Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu Mureş, a cărui "redeschidere" a fost cerută vineri printr-o acţiune simbolică, în cadrul căreia peste o sută de persoane au realizat, în centrul municipiului, un lanţ uman în formă de inimă.

"Guvernul acesta nu-şi propune să facă vreo restauraţie. Guvernul acesta sau Ministerul Sănătăţii îşi propune să echilibreze sistemul, din toate punctele de vedere. Pentru a decide dacă e nevoie sau nu e nevoie să dăm personalitate juridică unei instituţii medicale care a avut-o şi nu o mai are la ora actuală trebuie o analiză prealabilă - să vedem care sunt avantajele dacă facem acest lucru, dacă avem vreun avantaj, dacă nu avem niciun avantaj. Dacă e vorba doar de o părere personală, din ce ştiu eu despre Institutul Inimii (IBCvT - n.r.), el funcţiona foarte bine când era independent şi se pare că la ora actuală sunt oareşce probleme. Necunoscând detalii însă, nu pot să vă dau un răspuns. E vorba şi de alte institute din ţară, vom analiza şi vom vedea dacă decizia a fost corectă, dacă avem rezultate şi e mai bine aşa sau e mai bine altfel. În funcţie de această analiză vom lua o decizie", a spus Cepoi.

El a arătat că analiza se va face în urma unei discuţii cu toate părţile implicate, dar mai ales "cu cifre", adică "date tehnice: ce s-a întâmplat, câţi pacienţi au fost trataţi, care sunt cheltuielile, cu ce rezultate".

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că, dat fiind că în proiectul de lege a sănătăţii există o prevedere potrivit căreia universităţile ar putea să administreze spitale, Senatul universităţii va analiza această posibilitate, inclusiv în cazul IBCvT Târgu Mureş.

Pe de altă parte, rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, a spus că va crea un astfel de centru spitalicesc, "fără nicio discuţie", chiar dacă "alte universităţi au reţineri", întrucât acesta "va avea alt grad de autonomie" şi va permite plata satisfăcătoare a medicilor.

La rândul său, rectorul UMF Bucureşti, Ionel Sinescu, a arătat că universitatea sa e interesată mai ales de spitalele performante ca rezultate şi dotări.

Peste o sută de persoane, între care pensionari, medici, studenţi, membri ai USL şi fostul şef al IBCvT Târgu Mureş profesorul universitar Radu Deac, au participat, vineri, la o acţiune în Piaţa Trandafirilor din centrul oraşului, cerând "redeschiderea" institutului.

În cadrul acţiunii intitulate "Împreună, să redăm inima oraşului" a fost creat un lanţ uman în formă de inimă, participanţii ţinând o panglică roşie, simbol al solidarităţii.

Evenimentul a fost organizat de USL pentru a aminti Guvernului că a promis public redeschiderea "Institutului Inimii"- fostul Institut de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT), care, prin reforma sănătăţii, a devenit secţie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş.

Prefectul judeţului Mureş, Alexandru Petru Frătean, a anunţat, vineri, într-un comunicat de presă, că va întreprinde toate demersurile posibile pentru reînfiinţarea IBCvT Târgu Mureş, cunoscut ca Institutul Inimii, arătând că "desfiinţarea prin comasare a acestui incontestabil brand al judeţului s-a luat prin decizie politică, nejustificat şi fără a se ţine cont de opinia şi necesităţile comunităţii", iar reînfiinţarea institutului se impune.

Fostul şef al IBCvT Târgu Mureş profesorul universitar Radu Deac declara, joi, într-o conferinţă de presă, că desfiinţarea institutului a constituit "o gravă eroare a Ministerului Sănătăţii", care a avut "influenţe politice" şi că speră că aceasta va fi "corectată".

El spunea că în momentul în care IBCvT a devenit secţie a SCJU Târgu Mureş s-a motivat că se doreşte îmbunătăţirea performanţei şi eficientizarea, însă institutul avea atunci "zero lei datorii", în timp ce spitalul în care a fost înglobat avea 70 de milioane de lei datorie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici