Video Cercetătorii au creat o inimă de cobai în laborator

Cercetătorii au reuşit să creeze în laborator o inimă care pulsează, pornind de la organul unui cobai mort şi celule cardiace prelevate de la pui de cobai nou-născuţi, acest eveniment deschizând calea unor noi abordări în domeniul transplantului de organe, potrivit unui studiu.

1 afișare

În prezent, la nivel mondial, aproximativ 22 de milioane de persoane bolnave de insuficienţă cardiacă aşteaptă un transplant de inimă.

"Ideea ar fi de a dezvolta vase sangvine sau organe transplantabile create pornind de la propriile celule ale bolnavului", a explicat Doris Taylor, de la Universitatea din Minnesota, Minneapolis, Statele Unite, unul dintre autorii studiului.

Perspectiva ar putea aduce un răspuns la problema crucială a penuriei de organe, spun cercetătorii.

Dacă procedeul este pus la punct pentru a putea fi aplicat la subiecţi umani, această "inimă bioartificială" ar putea mări numărul inimilor disponibile pentru transplant, prelungind durata de utilizare a organului după decesul donatorului (în prezent aceasta este de maximum 4 ore).

Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au lucrat până în prezent numai cu inimi de cobai şi porci. Ei au reuşit să obţină, în laborator (nu pe un animal viu), o inimă de cobai care pulsează, utilizând ca "structură" inima unui animal mort.

Pentru a face acest lucru, cercetătorii au eliminat în totalitate celulele organului, printr-un procedeu numit "decelularizare", lăsând doar "matricea extracelulară", eşafodajul pe care stau aceste celule. Specialiştii au injectat apoi în această matrice "celule progenitoare", prelevate din inimile unor pui de cobai nou-născuţi, şi au plasat această structură într-un mediu steril.

La patru zile de la procedură, cercetătorii au remarcat faptul că inima pulsează, iar la opt zile după, inima funcţiona la 2% din capacitatea unui organ adult. Rezultatele sunt catalogate de experţi promiţătoare, de aceea aceştia se gândesc să îmbunătăţească procedura tehnică cu scopul de a transplanta inimile bioartificiale şi a explora funcţionarea lor "in vivo".

O inimă bioartificială prezintă mai puţine riscuri de a fi respinsă de organismului bolnavului pentru că este creată chiar din celulele acestuia.

Studiul a fost publicat în revista Nature Medicine.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici