Ceremonie în memoria lui Filaret Moţco ucis în Afganistan, pe aeroportul Otopeni

Trupul neînsufleţit al lui Filaret Moţco, funcţionarul român al ONU ucis în urmă cu o săptămână în Afganistan, a fost adus, vineri dimineaţă, la Flotila 90 Transport Aerian din Otopeni, unde are loc o ceremonie în memoria sa.

57 afișări
Imaginea articolului Ceremonie în memoria lui Filaret Moţco ucis în Afganistan, pe aeroportul Otopeni

Ceremonie în memoria lui Filaret Moţco ucis în Afganistan, pe aeroportul Otopeni (Imagine: osceacademy.net)

La ceremonie participă ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, în calitate de reprezentant al Guvernului, oficialităţi ONU, diplomaţi şi membri ai familiei lui Filaret Moţco.

În cadrul ceremoniei, care a început prin onorul militar, urmată de un serviciu religios de intonarea imnului naţional, vor rosti discursuri în memoria lui Moţco ministrul Apărării Naţionale şi reprezentantul ONU la Bucureşti.

Ulterior ceremoniei, Filaret Moţco va fi transportat la Suceava cu o aeronavă militară, urmând ca înmormântarea sa să aibă loc, sâmbătă, la Izvoarele Sucevei.

Trupul neînsufleţit al lui Filaret Moţco a fost dus la Dubai în cursul nopţii de luni spre marţi, prin intermediul ONU. Victimele atactului de la Mazar-i-Sharif au fost supuse autopsiei la Kabul, oraş în care s-a ţinut de asemenea o ceremonie religioasă în memoria lor.

Centrul de Informare al ONU a postat, marţi, pe site-ul său, un mesaj in memoriam pentru cele şapte persoane care şi-au pierdut viaţa în atentatul de vineri. Acestea sunt: Filaret Moţco, România, 43 de ani, diplomat cu o carieră impresionantă în Armată, MAE, OSCE şi ONU; Joakim Dungel, Suedia, 33 de ani, avocat internaţional; Siri Skare, Norvegia, 53 de ani - fost locotenent colonel in Fortele Aeriene Regale Norvegiene, prima femeie pilot militar din istoria Norvegiei; Dil Prasad Gurung, Nepal, militar timp de 19 ani în Armata indiană; Chhabi Lal Purja Pun, Nepal, militar timp de 24 de ani în Armata indiană; Min Bahadur Thapa, Nepal, militar timp de 28 de ani în cadrul Armatei Indiei; Narayan Bahadur Thapa Magar, Nepal, militar timp de 19 ani în Armata Indiei.

Filaret Moţco, în vârstă de 43 de ani, mai participase şi la operaţiunile din centrul ONU din Kandahar, în Tadjikistan, în Federaţia Rusă, în Caucazul de Nord, în Cecenia, în Kârgâzstan şi în alte operaţiuni ale unor organizaţii internaţionale.

O carte de condoleanţe a fost deschisă la Centrul ONU în România, în care au semnat mai mulţi oficiali, între care preşedintele Traian Băsescu.

Potrivit MApN, Filaret Moţco a urmat, în perioada 1987-1990, cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri Activi «Nicolae Bălcescu» din Sibiu, specialitatea militară intendenţă, a fost înaintat la gradul de locotenent în anul 1990 şi a lucrat în Batalionul 443 Aprovizionare Transport până în septembrie 1991, când a trecut în rezervă la cerere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici