Cetatea Sarmizegetusa Regia va fi inclusă într-o zonă specială de administrare

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia va fi inclusă într-o zonă specială de administrare, aflată fie în subordinea Guvernului, fie în cea a Ministerului Culturii, după modelul Rezervaţiei ştiinţifice Delta Dunării, a declarat, marţi, premierul Emil Boc, la Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei.

312 afișări
Imaginea articolului Cetatea Sarmizegetusa Regia va fi inclusă într-o zonă specială de administrare

Cetatea Sarmizegetusa Regia va fi inclusă într-o zonă specială de administrare (Imagine: Cristi vatavu/Mediafax foto)

Potrivit premierului, prima opţiune la nivelul Guvernului pentru Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia este pentru o administrare specială şi pentru valorificarea potenţialului prin atragerea de bani europeni.

"Soluţia pe care o avem acum, la nivelul Guvernului, ca primă opţiune, este aceasta, de administrare specială, după modelul Delta Dunării şi de valorificare a potenţialului monumentului istoric prin atragere de bani europeni", a spus Emil Boc.

Premierul a spus că soluţia juridică pentru această zonă specială ar putea fi definitivată într-o lună, deoarece trebuie rezolvate mai multe probleme, începând cu statutul proprietăţilor şi continuând cu implicarea Romsilva, a Ministerului Mediului, care administrează în zonă Parcul Naţional Grădişte-Cioclovina, şi finalizând cu vestigiile arheologice şi modul în care potenţialul cultural şi ştiinţific al acestora poate fi valorificat.

Premierul a adăugat că cetăţile dacice din Munţii Orăştiei deţin un important potenţial de dezvoltare culturală, cercetare istorică şi organizare de evenimente turistice.

Premierul Emil Boc s-a aflat, marţi, în Munţii Orăştiei, însoţit de ministrul Culturii, Kelemen Hunor, de prefectul judeţului Hunedoara, Dezsi Attila, de membri ai Comisiei Naţionale de Arheologie şi de alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici