CFR Marfă: Din iulie dispar 3.000 de posturi. Se va reduce programul de lucru cu două zile

CFR Marfă informează că din 23 mai se reduce programul de lucru cu două zile, iar din iulie vor fi reduse 3.000 de posturi prin concedieri colective, pentru diminuarea pierderilor, a arieratelor şi încadrarea în fondul de salarizare aprobat.

465 afișări
Imaginea articolului CFR Marfă: Din iulie dispar 3.000 de posturi. Se va reduce programul de lucru cu două zile

CFR Marfă: Din iulie dispar 3.000 de posturi. Se va reduce programul de lucru cu două zile (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Având în vedere situaţia financiară a SNTFM CFR Marfă SA, din cauza căreia societatea se află pe lista companiilor de stat monitorizate de Fondul Monetar Internaţional, conducerea societăţii a iniţiat un amplu program de restructurare şi reorganizare, care are scopul de a diminua pierderile, arieratele şi de a se încadra în fondul de salarizare aprobat prin bugetul de venituri şi cheltuieli, se arată într-un comunicat de presă al CFR Marfă remis luni MEDIAFAX.

"În acest sens, în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi Contractul Colectiv de Muncă (CCM) pe anul în curs, începând cu prima decadă a lunii iulie 2011 se va pune în practică un program de concediere colectivă prin reducerea a 3.000 de posturi, de asemenea, în următoarele şase săptămâni, tot din considerentele precizate anterior, se va reduce programul de lucru cu două zile, începând cu 23 mai 2011 pentru perioada menţionată mai sus (respectiv din 30 de zile lucrătoare se vor lucra 28)", potrivit sursei citate.

Administraţia precizează că sindicatele semnatare ale CCM au fost consultate în privinţa acestei decizii în data de 18 mai 2011, în conformitate cu art.52 alin.(3) din Legea 53/2003, modificată prin Legea 40/2011. Consultarea s-a desfăşurat conform prevederilor art.1, lit.b din Legea 62/2011.

La rândul lor, reprezentanţii salariaţilor se opun acestor măsuri şi consideră că această măsură încalcă contractul de muncă valabil în cadrul Companiei CFR Marfă, hotărârea fiind luată fără acordul Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, sindicat reprezentativ, şi fără respectarea prevederilor legale în vigoare. Sindicaliştii spun că potrivit unor documente semnate de administraţie este vorba de o reducere a săptămânii de lucru de la 5 la patru zile, astfel fiind vorba de o reducere cu patru zile pe lună, nu cu două cum susţin reprezentanţii CFR Marfă.

"Reducerea programului de lucru de la cinci la patru zile provoacă lucrătorilor o pierdere salarială de 20 la sută care se adaugă unei reduceri a veniturilor salariale de 30 la sută, stabilite anul trecut şi valabilă şi pentru anul 2011 şi vine pe fondul reducerilor de personal. În prezent în cadul Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă SA are loc concedierea colectivă a 3.000 de angajaţi, dintre care 2.581 de lucrători urmând să intre în şomaj, diferenţa de 419 având vârsta de pensionare", se arată în comunicatul sindicatelor remis agenţiei MEDIAFAX.

"Cartel Alfa", la care Federaţia Mecanicilor de Locomotivă (FML) este afiliată, consideră că această decizie, luată unilateral de conducerea Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă "CFR Marfă", este "dovada incompetenţei manageriale care înţelege că reforma înseamnă doar concediere colectivă şi reducere salarială".

Sindicaliştii precizează că restructurarea trebuie să înceapă cu restructurarea politicilor de stat şi a managementului Societăţii, care a dovedit incapacitate repetată în a rezolva problemele Companiei, prin meţinerea unor politici economice defavorabile, prin plata de taxe foarte mari pentru accesul pe infrastructura ferofiară, achiziţii de energie electrică la suprapreţuri şi păstrarea la valori ridicate a accizelor pentru motorină.

"Cartel Alfa" cere ministerului să impună conducerii Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă SA să negocieze de îndată cu reprezentanţii Federaţia Mecanicilor de Locomotivă, pentru găsirea unor soluţii legale, care să respecte contractul colectiv de muncă, aflat în vigoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici