CGMB a aprobat creşterea cu 16% a impozitelor pentru case, terenuri şi maşini. Oprescu: Nu creşte şi impozitul pe maşini

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat, marţi, creşterea cu 16% a impozitelor şi taxelor pentru case, terenuri şi maşini, potrivit unui proiect de hotărâre ce are în vedere stabilirea acestora în conformitate cu ordonanţa Guvernului nr. 1/2013.

839 afișări
Imaginea articolului CGMB a aprobat creşterea cu 16% a impozitelor pentru case, terenuri şi maşini. Oprescu: Nu creşte şi impozitul pe maşini

CGMB a aprobat creşterea cu 16% a impozitelor pentru case, terenuri şi maşini. Oprescu: Nu creşte şi impozitul pe maşini

Proiectul a fost aprobat cu 30 de voturi "pentru", 11 "împotrivă" şi patru abţineri. Voturile "împotrivă" şi abţinerile s-au înregistrat în rândul consilierilor PDL şi PPDD.

Oprescu: Nu creşte şi impozitul pe maşini; acesta a crescut în 2010 şi 2011

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a precizat, marţi, cu ocazia aprobării noilor taxe din Bucureşti, că impozitul pe maşini nu va creşte, deoarece acesta "a crescut în 2010 şi 2011".

Edilul a făcut această precizare după ce tot el spunea, luni seară, că în Capitală "vor creşte cu 16%, respectiv 16,1% în unele cazuri, taxele pentru case, terenuri şi maşini, pentru că aşa a hotărât Guvernul".

Primarul general a declarat marţi, la începutul şedinţei CGMB, că "nu s-a sucit", fiind, în continuare, împotriva măsurii de a majora taxele, dar a subliniat totodată că municipalitatea nu poate să decidă cu privire la indexarea taxelor cu rata inflaţiei.

"Sorin Oprescu nu s-a sucit. În decembrie, când s-a pus prima dată problema majorării taxelor, aveam un alt cadru legal, care ne permitea să decidem noi, la nivel administrativ, dacă vrem sau nu să împovărăm cetăţenii cu creşteri de taxe", a spus edilul.

Primarul general a explicat că, potrivit modificărilor aduse Codului fiscal prin ordonanţa Guvernului nr. 1/2013, este obligat să aducă în atenţia Consiliului proiectul de hotărâre pentru stabilirea nivelurilor impozitelor şi taxelor în Capitală începând cu anul în curs.

"În continuare, sunt împotriva acestei măsuri şi tocmai din acest motiv nu propun nicio majorare legată de taxele pe care le colectează Primăria Munciipului Bucureşti. Ordonanţa guvernamentală nu ne permite să decidem noi dacă vrem majorarea taxelor sau nu, ci obligă cel puţin la indexarea taxelor cu rata inflaţiei toate primăriile care înregistrează arierate", a mai precizat Oprescu, precizând că urmare a faptului că trei din cele şase sectoare ale Capitalei au asemenea arierate, nu a fost găsită "nicio portiţă" care permită municipalităţii să nu indexeze aceste taxe.

"În conclzuie, vreau să fie foarte clar: Sorin Oprescu nu majorează taxele în Bucureşti ci împreună cu CGMB respectă legea", a mai spus primarul general.

Potrivit lui Oprescu, printre impozitele şi taxele care vor fi majorate se numără cele pe clădiri şi terenuri, dar şi amenzile.

Din celelalte două categorii de impozite şi taxe, care nu vor fi indexate cu rata inflaţiei, fac parte acele taxe care nu sunt prevăzute în hotărârea Guvernului nr. 109/2012 şi nu intră sub incidenţa Ordonanţei 1/2013, respectiv taxele locale stabilite prin hotărâri ale CGMB. Dintre acestea, Oprescu a amintit taxele pentru parcările de reşedinţă, concesionarea locurilor de înhumare în cimitire şi taxa pentru accesul vehiculelor grele în municipiul Bucureşti.

Potrivit proiectului de hotărâre aprobat de CGMB, bonificaţia pentru plata cu anticipaţie până la 31 martie a impozitului de clădiri, terenuri şi mijloacele de transport datorate de persoanele fizice pentru tot anul 2013 este 10%. Persoanele fizice care au achitat deja impozitele şi taxele locale pentru anul în curs şi care achită integral până la 30 septembrie diferenţele rezultate în urma aplicării noilor hotărâri beneficiază de bonificaţia de 10%.

Primăriile care menţin taxele locale la nivelul de anul trecut nu vor mai putea recurge la această măsură decât dacă nu au niciun fel de datorii şi nu îşi afectează astfel veniturile proprii, în caz contrar fiind obligate de Guvern să indexeze taxele şi impozitele prin noi hotărâri potrivit modificării Codului Fiscal.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici