Chiar şi atunci când femeile câştigă la fel de mult ca soţii lor, ele muncesc mai mult acasă - studiu

Chiar şi atunci când soţiile câştigă aproximativ la fel ca soţii lor sau chiar mai mult, un nou studiu al Pew Research Center constată că acestea petrec mai mult timp cu treburile casnice şi cu îngrijirea copiilor, în timp ce soţii lor petrec mai mult timp cu munca plătită şi cu timpul liber.

540 afișări
Imaginea articolului Chiar şi atunci când femeile câştigă la fel de mult ca soţii lor, ele muncesc mai mult acasă - studiu

„Chiar dacă contribuţiile financiare au devenit mai egale în căsnicii, modul în care cuplurile îşi împart timpul între munca plătită şi viaţa de familie rămâne dezechilibrat”, a precizat studiul Pew, citat de CNN.

Pew a constatat că în 29% dintre căsătoriile heterosexuale din prezent, femeile şi bărbaţii câştigă aproximativ la fel (aproximativ 60.000 de dolari fiecare). „Soţii din căsniciile egalitare cheltuiesc cu aproximativ 3,5 ore mai mult pe săptămână pentru activităţi de agrement decât soţiile. Soţiile din aceste căsnicii petrec aproximativ 2 ore pe săptămână mai mult decât soţii pentru a se ocupa de îngrijire şi cu aproximativ 2,5 ore mai mult decât soţii pentru treburile casnice”, se arată în studiu.

În 55% dintre căsătoriile între persoane de sex opus, bărbaţii sunt principalii sau singurii întreţinători de familie, câştigând în medie 96.000 de dolari, faţă de 30.000 de dolari pentru soţiile lor.

Între timp, în 16% dintre căsătorii, soţiile îşi depăşesc soţii ca principal (10%) sau unic întreţinător de familie (6%). În aceste căsnicii, femeile câştigă în medie 88.000 de dolari faţă de 35.000 de dolari pentru soţii lor.

Dintre toate aceste categorii, singura în care se raportează că bărbaţii petrec mai mult timp îngrijind decât soţiile lor este atunci când femeia este singurul întreţinător de familie. Iar timpul petrecut pe săptămână pentru treburile casnice în aceste căsnicii este împărţit în mod egal între soţi şi soţii.

În toate cazurile, este o mare schimbare faţă de acum 50 de ani - când, de exemplu, soţii erau principalul susţinător al familiei în 85% dintre căsnicii.

Pew a constatat că femeile de culoare au „o probabilitate semnificativ mai mare” decât alte femei de a câştiga mai mult decât soţii lor. De exemplu, 26% dintre femeile de culoare aduc acasă mai mult decât soţii lor, în timp ce doar 17% dintre femeile albe şi 13% dintre femeile hispanice fac acest lucru.

Dar femeile de culoare cu o diplomă universitară sau mai mare şi cu puţini copii acasă sunt, de asemenea, printre cele mai susceptibile de a câştiga aproximativ la fel ca soţii lor.

Aceste cifre sunt raportate pe fundalul atitudinilor societăţii cu privire la cine ar trebui să câştige mai mult şi la modul în care ar trebui împărţită îngrijirea între soţi.

Aproape jumătate dintre americanii (48%) din sondajul Pew au declarat că soţii preferă să câştige mai mult decât soţiile lor, în timp ce 13% au declarat că bărbaţii ar prefera ca soţiile lor să câştige aproximativ la fel ca ei.

Ce îşi doresc femeile? Douăzeci şi doi la sută dintre americani au spus că majoritatea femeilor doresc un soţ care să câştige mai mult, în timp ce 26% au spus că majoritatea ar dori un bărbat care să câştige aproximativ la fel.

Între timp, când vine vorba de a avea o familie, 77% au declarat că copiilor le este mai bine atunci când ambii părinţi se concentrează în mod egal pe locul de muncă şi pe îngrijirea copiilor. Doar 19% au spus că copiilor le este mai bine atunci când mama lor se concentrează mai mult pe viaţa de familie şi tatăl lor se concentrează mai mult pe slujba sa.

Studiul Pew se bazează pe trei surse de date: date privind câştigurile din US Census' Current Population Survey; date din American Time Use Survey şi un sondaj reprezentativ la nivel naţional privind atitudinile publice în rândul a 5.152 de adulţi americani, realizat în ianuarie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici