Chiliman: Autorizaţia de construcţie lângă Ambasada Franţei are avizele SRI, MAI, MApN

Primarul sectorului 1 Bucureşti, Andrei Chiliman, respinge acuzaţiile privind acordarea unei autorizaţii de extindere a unei construcţii lângă Ambasada Franţei, precizând că solicitarea a fost emisă pe numele CGMB-AFI, la cererea chiriaşului, după obţinerea tuturor avizelor legale.

183 afișări
Imaginea articolului Chiliman: Autorizaţia de construcţie lângă Ambasada Franţei are avizele SRI, MAI, MApN

Chiliman: Autorizaţia de construcţie lângă Ambasada Franţei are avizele SRI, MAI, MApN (Imagine: Cosmin Moţei/Mediafax Foto)

"În urma afirmaţiilor mincinoase, nefondate şi tendenţioase ale instituţiei Prefectului Municipiului Bucureşti şi ale misiunii diplomatice franceze la Bucureşti referitoare la aşa-zise «decizii ilegale» şi «grave ilegalităţi» ale Primarului Sectorului 1 privind eliberarea unei autorizaţii de extindere a unei construcţii, publicate de mass-media, vineri, 15 ianuarie 2010, primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, face următoarele precizări: «Aşa cum ne-a obişnuit, prefectul apolitic al Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, face afirmaţii publice mincinoase, netemeinice, fără o documentare prealabilă, în tentativa sa slugarnică - şi în afara legii - de a ştirbi credibilitatea unei instituţii serioase, Primăria Sectorului 1, pentru a servi interesele unor grupuri din PD-L, nicidecum interesul public general al bucureştenilor", se arată într-un comunicat de sâmbătă al administraţiei de sector.

Potrivit primarului Andrei Chiliman, "domnul prefect «apolitic» Atănăsoaei afirmă, într-un document oficial al Prefecturii Municipiului Bucureşti transmis mass-media în cursul zilei de vineri, că este «consternat şi profund îngrijorat de gravele ilegalităţi ale primarului Sectorului 1» referitoare la eliberarea autorizaţiei de construcţie pentru extinderea imobilului din strada Biserica Amzei nr. 19»".

"Fac următoarele precizări de natură să lămurească opinia publică cu privire la gravele şi falsele acuzaţii aduse de Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti şi a misiunii diplomatice franceze la Bucureşti: Autorizaţia de construire nr. 866/74/A/10.12.2009 a fost emisă numai după ce a întrunit toate condiţiile legislaţiei din România, privind autorizarea lucrărilor de construcţie; autorizaţia de construcţie a fost emisă pe numele proprietarului de drept, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti - Administraţia Fondului Imobiliar, la solicitarea chiriaşului spaţiului respectiv, societatea comercială SARA SERV SRL, care deţine un contract legal şi valabil cu municipalitatea, în acest sens; ţinând cont de locaţie - în apropierea unei misiuni diplomatice şi într-o zonă protejată - Primăria Sectorului 1 a impus solicitantului obţinerea avizelor cerute de legislaţia românească în privinţa autorizării lucrărilor de constucţie", spune administraţia.

Totodată, sursa citată mai arată: "Competenţa Primăriei Sectorului 1 este de a verifica existenţa şi îndeplinirea tuturor cerinţelor menţionate în acordurilre şi avizele solicitate prin certificatul de urbanism, în scopul emiterii autorizaţiei de construire, conform Legii 50/1991, cu modificările şi completările ulterioare; pentru că solicitantul a prezentat toate avizele, actele şi acordurile solicitate prin certificatul de urbanism nr 1774/128/A/24.07.2009, valabile la data depunerii şi fiind întrunite toate condiţiile legislaţiei din România, Primăria Sectorului 1 a emis autorizaţie de construire pentru extinderea imobilului din strada Biserica Amzei nr. 19; în consecinţă, lucrările de construire se realizează, printre altele, cu avizul SRI, MAI şi a MapN - Statul Major General (potrivit articolului 21 din normele metodologice de aplicare a Legii 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţie, alineatul 2, punctul d, «în situaţia autorizării lucrărilor situate în apropierea zonelor de protecţie a obiectivelor cu caracter special» este necesară obţinerea acestor avize de la instituţiile implicate în siguranţa naţională), dar şi a avizelor de securitate la incendiu emis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dealul Spirii, a avizului Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bucureşti. La aceste avize se adaugă acordul proprietarului, respectiv CGMB - AFI, precum şi avizul Ministerului Culturii".

Mai mult, spune primarul Andrei Chiliman, petenta SC Sara Serv SRL a solicitat şi punctul de vedere al Ministerului Afacerilor Externe pentru extinderea punctului de lucru pe terenul invecinat Ambasadei Republicii Franceze, punct de vedere exprimat de MAE - Direcţia Logistică în adresa nr. G1-2/9262/20.11.2009.

"În privinţa competenţei primarului Sectorului 1 privind autorizarea lucrărilor de construcţie în zonele protejate, contestată de prefectul Capitalei, informez opinia publică că, potrivit Legii 50/1991, capitolul 1, art 2, "procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcţii începe odată cu depunerea cererii pentru emiterea Certificatului de Urbanism, în scopul obţinerii, ca act final, a autorizaţiei de construire". La data depunerii cererii pentru eliberarea autorizaţiei de construcţie de către SC Sara Serv SRL, respectiv luna septembrie 2009, această activitate se afla, conform Legii 50/1991, în atribuţia Primăriei de Sector", mai arată Chiliman.

În legătură cu afirmaţiile Ambasadei Franţei, exprimate într-un comunicat de presă al misiunii diplomatice de vineri, potrivit cărora ar fi "victima unei decizii ilegale a primarului sectorului 1, Andrei Chiliman", administraţi de sectorul subliniază faptul că "autorizaţia de construire a fost emisă cu respectarea legislaţiei din România".

"Regret atitudinea autoritară, nefondată şi tendenţioasă exprimată public de misiunea diplomatică, încercând să denigreze, netemeinic, credibilitatea insituţiei Primăriei Sectorului 1. În tot demersul său, Primăria Sectorului 1 - pe raza de competenţă a căreia se află reşedinţele majorităţii misiunilor diplomatice din România - nu a făcut altceva decât să ofere sprijin pentru protejarea sediului Ambasadei Franţei, impunând firmei petente, în limitele legislaţiei din România, toate avizele necesare (menţionate mai sus) pentru obţinerea autorizaţiei de construire", arată Pirmăria sectorului 1.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici