Chiuariu: Analizăm înfiinţarea unui Fond Proprietatea 2, pentru cei despăgubiţi în ultimă instanţă

Senatorul PNL Tudor Chiuariu a declarat, luni, că parlamentarii liberali discută varianta în care să fie înfiinţat un Fond Proprietatea 2 prin care să fie despăgubiţi în ultimă instanţă cei care nu vor reuşi să obţină imobilele revendicate.

330 afișări
Imaginea articolului Chiuariu: Analizăm înfiinţarea unui Fond Proprietatea 2, pentru cei despăgubiţi în ultimă instanţă

Chiuariu: Analizăm înfiinţarea unui Fond Proprietatea 2, pentru cei despăgubiţi în ultimă instanţă

"Vrem restituire în natură, vrem o restituire cât mai rapidă şi mai completă, din punctul ăsta de vedere ne uităm cu atenţie la toate termenele care sunt stabilite. Dacă, şi sperăm ca aceste cazuri să fie cât mai puţine, dacă nu va exista posibilitatea restituirii în natură, ne gândim la modalităţi de compensare care să fie cât mai echitabile, în aşa fel încât cei care şi-au pierdut proprietăţile şi nu le pot primi înapoi în natură să beneficieze de o compensaţie echitabilă", a susţinut Chiuariu.

El a precizat că una dintre propunerile liberalilor vizează înfiinţarea unui Fond Proprietatea 2.

"E una dintre posibilităţile pe care le analizăm de asemenea să constituim un Fond Proprietatea 2 şi cei care nu vor putea beneficia de imobile, fie restituite în natură, fie prin acel sistem de compesare cu puncte şi prin participarea la licitaţie organizată din Fondul Naţional de Imobile, să fie despăgubiţi într-o ultimă instanţă prin acţiuni la Fondul Proprietatea 2", a spus senatorul PNL.

Parlamentarii PNL a avut luni o discuţie cu privire la punctele pentru revizuirea Constituţiei, dar şi a formei în care va fi promovată prin angajarea răspunderii legea care să rezolve situaţia despăgubirilor şi retrocedărilor imobilelor naţionalizate.

Guvernul intenţionează ca angajarea răspunderii pentru proiectul de lege privind despăgubirea foştilor proprietari de imobile naţionalizate să aibă loc la 19 martie, a anunţat miercuri premierul Victor Ponta.

El a amintit că pentru stabilirea acestei date este necesar şi acordul Birourilor Permanente ale celor două Camere parlamentare.

Proiectul de lege prevede că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 10% pe an din suma punctelor.

Foştii proprietari de imobile naţionalizate ale căror dosare au fost deja soluţionate de stat vor primi despăgubiri în numerar în termen de trei ani, începând cu ianuarie 2014, în tranşe anuale egale, relevă un proiect de lege obţinut de MEDIAFAX.

Până în 2017, despăgubirile vor fi acordate foştilor proprietari ale căror dosare au fost deja soluţionate. "Plata sumelor de bani reprezentând despăgubiri în dosarele soluţionate deja de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi, se face în termen de 3 ani, în tranşe anuale egale, începând cu 1 ianuarie 2014", se arată în proiect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici