Chiuariu: Vrem să creştem numărul judecătorilor CC la 12. Condiţia pentru numire - să aibă doctorat

Vicepreşedintele PNL Tudor Chiuariu a declarat miercuri, la finalul discuţiilor cu grupurile parlamentare PNL, că este susţinută pentru revizuirea Constituţiei ideea creşterii numărului judecătorilor Curţii Constituţionale, dar şi instituirea condiţiei ca aceştia să aibă doctorat în Drept.

315 afișări
Imaginea articolului Chiuariu: Vrem să creştem numărul judecătorilor CC la 12. Condiţia pentru numire - să aibă doctorat

Chiuariu: Vrem să creştem numărul judecătorilor CC la 12. Condiţia pentru numire - să aibă doctorat (Imagine: Marius Dumbraveanu/ Mediafax Foto)

Chiuariu a declarat că parlamentarii PNL susţin suplimentarea numărului judecătorilor la Curtea Constituţională de la 9 la 12, astfel încât trei dintre judecătorii CC să fie desemnaţi de ICCJ. Potrivit liberalului, ceilalţi nouă judecători vor fi numiţi pe aceeaşi procedură ca şi până acum.

Senatorul PNL a precizat că o altă propunere vizează numirea mai "transparentă" a membrilor CC, astfel încât toţi membrii Curţii ar urma să fie numiţi în urma unei audieri publice în comisiile juridice ale Parlamentului.

"Vrem să introducem noi criterii de profesionalism privind persoanele care vor fi numite. Aşadar, toate persoanele care vor fi numite în funcţia de judecător al CC trebuie să deţină titlul de doctor în Drept, doctor în ştiinţe juridice", a mai afirmat Chiuariu.

Mai mult, senatorul PNL a menţionat că este susţinută ideea instituirii unor complete specializate în analiza constituţionalităţii, pentru prevenirea erorilor înregistrate pe actualul sistem.

"Propunem instituirea unor complete specializate şi astfel să avem o judecată în primă instanţă şi o judecată în recurs, sigur, după un filtru de admisibilitate astfel încât să nu existe recurs în toate situaţiile", a menţionat Chiuariu.

De asemenea, el a precizat că inclusiv ideea mutării sediului Curţii Constituţionale din Capitală a fost acceptată de parlamentarii PNL.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, în 11 mai, că propunerea vicepreşedintelui Comisiei de revizuire a Constituţiei, Tudor Chiuariu, privind mutarea sediului CC din Bucureşti este una personală, el arătând că aceasta nu este asumată şi de PNL.

Întrebat dacă propunerea lui Tudor Chiuariu legată de sediul CC este asumată de PNL, Antonescu a răspuns: "Nu, este o propunere personală".

"Vom discuta, şi săptămâna viitoare va fi o săptămână foarte plină, care probabil va avea pe primul loc al agendei, şi în interiorul PNL şi în interiorul USL, tocmai discuţii despre aceste puncte de discutat din Constituţie. Deocamdată e vorba de o idee, de o propunere strict personală a domnului Chiuariu", a adăugat Antonescu.

Vicepreşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, Tudor Chiuariu (PNL), a propus în cadrul unei dezbateri a Forumului constituţional ca sediul Curţii Constituţionale să fie mutat din Bucureşti la Iaşi, Cluj-Napoca sau Sibiu, pentru a fi evitate presiunile politice asupra judecătorilor.

Chiuariu a menţionat că ideea a fost preluată de la un fost ministru de Justiţie al Germaniei, după ce a constatat "câtă pasiune naşte" în România această instituţie.

Vicepreşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă (PSD), a declarat, pentru MEDIAFAX, că problema presiunilor politice asupra judecătorilor nu se rezolvă prin mutarea sediului CC din Bucureşti, el arătând că trecerea unei astfel de prevederi în Constituţie ar fi inacceptabilă.

Premierul Ponta s-a arătat surprins de propunerile senatorului PNL Chiuariu, vicepreşedinte al Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, privind mutarea sediului CC şi instituirea a două niveluri de activitate a Curţii, spunând că nu a mai auzit de aşa ceva şi că el personal nu are atâta fantezie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici