CIB a sesizat forurile europene în cazul unui presupus plagiat al rectorului UMF Târgu Mureş

Vicepreşedintele Comitetului de Iniţiativă Bolyai, Hantz Peter, spune că s-a adresat Comisiei de Petiţii a Parlamentului European şi comisarului european pentru ştiinţă şi inovare, după ce Consiliul de Etică nu i-a răspuns la sesizările privind presupusul plagiat al rectorului UMF Târgu Mureş.

718 afișări
Imaginea articolului CIB a sesizat forurile europene în cazul unui presupus plagiat al rectorului UMF Târgu Mureş

CIB a sesizat forurile europene în cazul unui presupus plagiat al rectorului UMF Târgu Mureş

Vicepreşedintele Comitetului de Iniţiativă Bolyai (CIB), Hantz Peter, susţine, într-un comunicat de presă transmis marţi, că s-a adresat forurilor europene, dat fiind că nu a primit niciun răspuns de la Consiliul de Etică din Ministerul Educaţiei în ceea ce priveşte posibilul plagiat al lui Leonard Azamfirei, actualul rector al UMF Târgu Mureş.

Hantz Peter i-a acuzat, la începutul anului, şi pe fostul rector al UMF Târgu Mureş Constantin Copotoiu şi pe fostul prorector ştiinţific Klara Brânzaniuc că au plagiat mai multe lucrări ale unor profesori din străinătate, el cerând ARACIS să ia măsuri care să ducă la demisia celor doi.

"Aşa cum v-am informat în luna februarie, s-a pus întrebarea dacă mai mulţi membri ai conducerii UMF Târgu Mureş, printre altele şi rectorul Azamfirei, au comis grave plagizări (plagiate - n.r.). Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, subordonat Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului ar fi trebuit să publice un răspuns la sesizarea mea trimisă ministerului şi înregistrată de acest organ în 9 martie, termenul de soluţionare a sesizării fiind de 90 zile. Din păcate nu am primit niciun răspuns şi nici persoanele implicate nu au fost trase la răspundere. Din acest motiv m-am adresat Comisiei de Petiţii a Parlamentului European, precum şi comisarului european Geoghean-Quinn, responsabil pentru ştiinţă şi inovaţii", afirmă Hantz.

El adaugă că intenţionează să acţioneze în contencios administrativ Ministerul Educaţiei dacă nu îi răspunde la o nouă sesizare pe această temă, în termen de 30 de zile, şi că a formulat şi un denunţ penal împotriva lui Leonard Azamfirei, în baza Legii 8/1996, privind drepturile de autor şi drepturile conexe.

"În următoarele luni vom informa şi presa internaţională despre pasivitatea şi chiar complicitatea autorităţilor române", arată Hantz.

În replică, rectorul UMF Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, a declarat că el nu a comis niciun plagiat şi poate arăta orice dovadă, dacă îi va fi solicitată de Consiliul de Etică din Ministerul Educaţiei.

El a spus că până acum nu a primit niciun fel de comunicare din partea Consiliului, că împotriva sa s-ar face cercetări cu privire la presupusul plagiat şi că Hantz însuşi "se îndoieşte" de cele reclamate, folosind formulări precum "s-ar putea să fie o lucrare plagiată".

"Dacă el crede aşa, este opinia lui, până la urmă el este un om de ştiinţă, chiar dacă de vreo cinci - şase ani nu a mai publicat nimic. Fiecare face cercetare aşa cum crede de cuviinţă. Faptul că în reclamaţia pe care o face împotriva mea el se îndoieşte şi această reclamaţie o pune, totuşi, sub semnul întrebării - poate să fie plagiat, dar nu este convins de lucrul acesta - este o dovadă a profunzimii sale. În esenţă, este firesc până la urmă ca să decidă dacă o lucrare este plagiat sau nu un procuror şi nu un om de ştiinţă", a spus Azamfirei.

El a afirmat că "până la urmă contează care va fi concluzia" Consiliului Naţional de Etică şi a apreciat că acţiunile lui Hantz au în spate "interese politice" care urmăresc "murdărirea reputaţiei" universităţii.

"Dumnealui funcţionează pe principiul «murdăreşte, murdăreşte că ceva tot rămâne». Eu cred că acolo sunt oameni suficient de înţelepţi care să înţeleagă că, de fapt, în spate este o problemă politică şi că nu are legătură cu elementul academic, ci de o altfel de luptă care se duce în acest moment pe alte planuri decât cele normale şi academice. Cum ar fi separarea învăţământului medical din Târgu Mureş, aşa cum bine se ştie că se doreşte de mai bine de an încoace. Pentru că unora le este greu să înţeleagă că într-un stat de drept decizia unei curţi (sentinţa de suspendare a HG de înfiinţare a unei noi facultăţi în cadrul UMF, pronunţată de Curtea de Apel Târgu Mureş - n.r.) trebuie respectată. Până la urmă eu îi înţeleg că vor să meargă până în pânzele albe, dar nu înţeleg faptul că se încearcă a se lupta pe căi neortodoxe, care încearcă să murdărească reputaţia universităţii de care aparţin şi unii şi alţii. Nu vi se pare ciudat faptul că în niciun fel de acuzaţie nu apar cadre didactice de limba maghiară, ci doar de limbă română? (...) Eu n-am plagiat, categoric, nimic", a spus Azamfirei.

CIB a fost înfiinţat la Cluj-Napoca şi a pledat pentru amplasarea de plăcuţe în limba maghiară la Universitatea "Babeş-Bolyai" din municipiu, dar şi pentru reînfiinţarea Universităţii "Bolyai" ca universitate de stat, cu limba maghiară ca limbă principală de predare. De asemenea, CIB a militat şi ca UMF Târgu Mureş să aibă mai multe facultăţi separate în limba maghiară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici